Σάββατο 30 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Οδός Πανός»: Γιώργος Χρονάς «Σάββατο» (συλλογή πολλών μικρών κειμένων του ποιητή, πεζογράφου και εκδότη του περιοδικού «Οδός Πανός» για πολλά γνωστά και μη πρόσωπα, γεγονότα, δημιουργήματα, στιγμές της κοινωνίας μας, της καθημερινότητας, της σκέψης, των αισθήσεων και αισθημάτων. Περιλαμβάνεται επίλογος, με τέσσερις συνεντεύξεις που έδωσαν στον Γ. Χρονά οι Μαρία Μήτσορα, Καίτη Ντάλη, Θωμάς Κοροβίνης και οι γιοι του Ακη Πάνου).

-- Ψυχογιός: Ουμπέρτο Εκο «Το κοιμητήριο της Πράγας» (μετάφραση Εφης Καλλιφατίδη. Αλληγορικό μυθ-ιστόρημα του καθηγητή της Σημειωτικής, με θέμα τα εγκλήματα των σκοταδιστικών προλήψεων και καθεστώτων στο 19ο αιώνα. Εγκλήματα που εξέθρεψαν το φασισμό και ναζισμό στον 20ό αιώνα). Γιαν Μαρτέλ «Βεατρίκη και Βιργίλιος» (μετάφραση Μπελίκα Κουμπαρέλη, μυθιστόρημα). Λίζα Ανγκερ «Ερωτας μέχρι θανάτου» (μετάφραση Γιώργου Μπαρουξή, μυθιστόρημα). Γουίλ Ανταμς «Ο χαμένος λαβύρινθος» (μετάφραση Γιώργου Μπαρουξή, μυθιστόρημα).

-- Σοφία Μπαρδάνη - Σημαντήρα «Δοκιμές στην "Τέταρτη διάσταση" του Γ. Ρίτσου» (δοκίμιο για το πολύπτυχο ποιητικό έργο του Γ. Ρίτσου «Τέταρτη διάσταση». Β' βραβείο διαγωνισμού «Σικελιανά» το 2004. Εκδόσεις Γρηγόρη). «Μνήμη της γης μου» και «Πολύτονα» (ποιητικές συλλογές. Εκδόσεις «graphopress». Σοφία Μπαρδάνη - Σημαντήρη: Γώγου 14, Αγ. Ανάργυροι, ΤΚ 13561, Αθήνα).

-- «Δωδώνη»: Γιώργος Κατσούλας «Ψυχή από ατσάλι» (θεατρικό έργο, το 19ο του συγγραφέα).

-- «Λεξίτυπον» (Εμμ. Μπενάκη 36, Αθήνα, 2103832117, 3845128): Κώστας Μπαρούτας «Το θεατρικό ύφος στις εικαστικές τέχνες» (μελέτη για τη θεατρικότητα εικαστικών έργων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα. Περιλαμβάνονται κατάλογος καλλιτεχνών και έργων και βιβλιογραφία).

-- «(δε)κατα»: (λογοτεχνικό περιοδικό. Στο 25ο τεύχος περιλαμβάνεται αφιέρωμα στη λατινοαμερικανική λογοτεχνία και ένα κείμενο για τα «Σημειωματάρια» - ημερολόγια του Ντοστογιέφσκι στη Σιβηρία).

-- «Η φωνή των Βολιμιατών»: (εφημερίδα του Συλλόγου Βολιμιατών Ζακύνθου, με ενδιαφέροντα πάντα θέματα. Στο φύλλο 94-95 υπάρχουν άρθρα που καταγγέλλουν την εμφάνιση ρατσιστικών εκδηλώσεων στη Βολίμα, τη γενοκτονία λαών της Αφρικής και άλλων χωρών από τον αδηφάγο καπιταλισμό, τους πρωτοπόρους αγώνες του ΠΑΜΕ, αλλά και τις φυσικές και αρχιτεκτονικές ομορφιές του νησιού και για τις επιτυχίες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βολίμας).

-- «Διαβάζω»: (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχος 516 με αφιέρωμα στον Μάριο Χάκα).

-- «Μετρονόμος»: (μουσικολογικό περιοδικό. Τεύχος 40).

-- «Πνευματική ζωή»: (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 197).

-- «Βιβλιοφιλία»: (περιοδικό για βιβλιοσυλλέκτες. Τεύχος 131).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ