Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-«Σύγχρονη Εποχή»: «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ. 1949-1968 (Β' τόμος)» (Αντικείμενο χρήσιμης για το παρόν και το μέλλον, μελέτης των κομμουνιστών- ιδιαιτέρως των νέων- ο Β' τόμος της Ιστορίας του ΚΚΕ είναι αποτέλεσμα πολύχρονης συλλογικής εργασίας. Ενα πολύ σημαντικό έργο, του οποίου τα τελικά συμπεράσματα -μετά από πολύμηνη συζήτηση και ψηφοφορία στις κομματικές οργανώσεις βάσεις- εγκρίθηκαν από Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Εργο που τολμηρά εξετάζει, αφ' ενός, την πορεία και δράση του κόμματος και στελεχών του, σε δεινούς καιρούς, με σκληρές συνθήκες παρανομίας και, αφ' εταίρου, τη γενικότερη πολιτικοοικονομική πορεία της Ελλάδας, υπό το «φως» των οικονομικών και πολιτικοϊδελογικών εξελίξεων στον καπιταλισμό, στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα). Δήμητρα Σ. Πέτρουλα «Πού 'ναι η μάνα σου, μωρή;» (επανέκδοση της συνταρακτικής βιωματικής μαρτυρίας της Μανιάτισσας συγγραφέα για τη φρικτή σφαγή των αγωνιστών γονιών και αδελφών της, από παρακρατικούς, το Γενάρη του 1946).

-- Γιώργου Φαρσακίδη «Θεσσαλονίκη (σεργιάνι σε παλιούς καιρούς και παλιές γειτονιές)»: («Σε Σαλονικιούς συντρόφους και φίλους που δεν είχαν την τύχη να περπατήσουν την πολιτεία που αγάπησαν» αφιερώνεται το νέο λεύκωμα του αγωνιστή, ζωγράφου, συγγραφέα Γ. Φαρσακίδη. Πρόκειται για φωτογραφίες που τράβηξε κατά την τρίμηνη άδεια από την εξορία, που του δόθηκε το 1956, πριν εξοριστεί πάλι στον Αϊ-Στράτη. Τριγυρνώντας στις φτωχογειτονιές της πόλης, φωτογράφισε κάθε λογής κτίσματα, μικρομάγαζα, ενήλικες και παιδιά. Φωτογραφίες, που συνδυασμένες με χαρακτικά και μεταξοτυπίες -με θέμα τη Θεσσαλονίκη- που φιλοτέχνησε ο Φαρσακίδης κατά την τρίχρονη εξορία του από την Απριλιανή δικτατορία, προσφέρουν πολύτιμες μαρτυρίες για την πόλη και τους κατοίκους της, πριν «πνιγούν» από το μπετόν).

-- «Κέδρος»: Γιάννης Βαρβέρης «Βαθέως γήρατος» (Συλλογή ποιημάτων αξιοθαύμαστης αισθαντικότητας, πνευματικότας, νοηματικής εμβέλειας, γλωσσικής απλότητας και στιχουργικής τέχνης. Ποιήματα απέραντης αγάπης για τη μητέρα του και βαθιάς θλίψης για τον επερχόμενο θάνατό της, που δεν πρόλαβε να δει εκδομένα ο -πρόωρα χαμένος από το μακρόχρονο πρόβλημα της υγείας του- εξαιρετικά σημαντικός ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιάννης Βαρβέρης. Εξοχα ποιήματα συναισθημάτων, εικόνων, αναμνήσεων, στοχασμών για την «ιερότητα» της μητρότητας, τους ακατάλυτους δεσμούς μάνας - παιδιού, τη ζωή με τις χαρές και τις λύπες της, τις ελπίδες, τους φόβους της, το κενό, τον πόνο και τις μνήμες που αφήνει ο θάνατος). Ζωή Βαλάση «Νάνι το κρίνο της αυγής (Νανουρίσματα)»: (Η Ζωή Βαλάση συνεχίζει να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στη λογοτεχνία και το βιβλίο για παιδιά. Στο βιβλίο αυτό -μετά από πολύχρονες έρευνες- συνέλεξε, ανασύροντάς τα από την αφάνεια, εξαιρετικά δείγματα από το δημώδες ποιητικό είδος που αποκαλούμε «νανουρίσματα», είδος αδικημένο, όπως φανερώνουν οι ελάχιστες εκδόσεις και μαγνητοφωνήσεις με δημώδη νανουρίσματα και η ανυπαρξία σχετικών μελετών. Στα προλεγόμενα του αξιέπαινου αυτού βιβλίου εξετάζονται τα αίτια της άδικης παραμέλησης αυτού του είδους και προβάλλεται η πολύπλευρη αξία του, με παράθεση παραδειγμάτων. Τα νανουρίσματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο παρατίθενται στις τέσσερις ενότητες: α) Πριν κοιμηθεί το παιδί. β) Ενώ κοιμάται. γ) Για να ξυπνήσει. δ) Γνωμικά. Εικονογράφηση Κατερίνα Βερούτσου. Το βιβλίο συνοδεύει cd με παραδοσιακά νανουρίσματα. Μουσική: Ορφέας Ζαφειρόπουλος. Απαγγελία- τραγούδι: Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Αργυρώ Λογαρά, Αννα Βυθούλκα. Σκηνοθεσία: Αννα Βυθούλκα). Ελενα Χουζούρη «Οι τρυφεροί άντρες (και άλλα ποιήματα)» (νέα ποιητική συλλογή της δημοσιογράφου, πεζογράφου, ποιήτριας, και κριτικού λογοτεχνίας). Φωτεινή Στεφανίδη «Μυθολογώντας ερωτικά - Ημερολόγιο 2012» (μικρό, καλαίσθητο ημερολόγιο, με αρχαίους μύθους για τους μήνες, ποιητικά μεταγραμμένους και εικονογραφημένους από την πολυβραβευμένη ζωγράφο - εικονογράφο βιβλίων Φωτεινή Στεφανίδη. Εκδόσεις Στεφανίδη. Κ. Ωραιοπούλου 34, Ν. Ηράκλειο, 210-2710571).

- Δημήτριος Θεοφάνους Τζίμας «Κενός χρόνος (αναπαιστικοί - δαχτυλικοί)» (ποιητική συλλογή. Εκδόσεις Πιτσιλός).

-«Η Φωνή των Βολιμιατών» (εφημερίδα του Συλλόγου Βολιμιατών Ζακύνθου. Φύλλο 96, με κύρια θέματα τη φωτιά που κατέκαψε τη Βολίμα το περασμένο καλοκαίρι, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις εμποδιζόμενες προσπάθειες για ανέγερση νέου σχολείου στη Βολίμα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ