Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Σύγχρονη Εποχή»: Μπάμπης Ιωάννου «ΕΣΣΔ - Με το χέρι στην καρδιά (1968 - 1993)» Ο συγγραφέας του βιβλίου έχοντας ζήσει, σπουδάσει θέατρο και εργαστεί στην ΕΣΣΔ, από το 1968 μέχρι το 1993, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τι σημαίνει σοσιαλισμός και τι καπιταλισμός. Τι οικοδόμησε και πρόσφερε ο πρώτος, όχι μόνο στους Σοβιετικούς πολίτες, αλλά και στους ξένους που ζούσαν εκεί και τι επέφερε στη ζωή των ανθρώπων η παλινόρθωση του καπιταλισμού. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, τα ερωτήματα φίλων και άλλων για το αν πεινούσαν, δυστυχούσαν, παρακολουθούνταν οι πολίτες όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ, τον ώθησαν στο να απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα, γράφοντας με το χέρι στην καρδιά την αλήθεια για την ανθρωπιστική υπεροχή του σοσιαλισμού και την απανθρωπιά του παλινορθωμένου καπιταλισμού, την οποία επίσης βίωσε.

- Ζήτρος: Δημοσθένης «Περί στεφάνου» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Γεώργιος Α. Ράπτης). «Κορωνίδα» του αρχαιολογικού πολιτικού - δικανικού λόγου, το έργο αυτό αναφέρεται στην αντιπαλότητα του Δημοσθένη με τον Αισχίνη, υποστηρικτών του αντιμακεδονικού και φιλομακεδονικού κόμματος, αντίστοιχα, όταν ο Κτησιφών πρότεινε να τιμηθεί με χρυσό στεφάνι ο Δημοσθένης για την προσφορά του στην Αθήνα. Χρήστος Αθ. Τερεζής «Πλάτων - Αριστοτέλης: προς μια συμφιλίωση (ανιχνεύσεις στον ύστερο νεοπλατωνισμό)» (μελέτη που αναζητά στοιχεία σύγκλισης μεταξύ του ιδεαλισμού του Πλάτωνα και του διαλεκτικού ορθολογισμού του μαθητή του Αριστοτέλη).

- Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη: Στη σειρά βιβλίων «Μελέτες για την Τέχνη», σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής κυκλοφόρησε έναν ογκώδη τόμο με μελετήματα και κείμενα του σπουδαίου μουσουργού Γιώργου Σισιλιάνου με τίτλο «Για τη μουσική», σε επιστημονική επιμέλεια της Ελλης Γιωτοπούλου - Σισιλιάνου. Το βιβλίο συγκροτείται σε τέσσερα κεφάλαια, με κείμενα του Σισιλιάνου για ελληνικά μουσικά ζητήματα, διαλέξεις του για γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος θέματα, θεωρητικές ανακοινώσεις και μελέτες του και, τέλος, σημειώματά του σε προγράμματα συναυλιών.

- «Εντός»: Φοίβος Τσέκερης «Η αλήθεια να λέγεται». Νέο εικονογραφημένο με φωτογραφίες βιβλίο του αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης, επίτιμου γενικού Γραμματέα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, το οποίο περιέχει δημοσιεύματα, άρθρα και αναμνήσεις του από τη μεταξική δικτατορία, την ΟΚΝΕ, τον ΕΑΜ απελευθερωτικό αγώνα, τις διώξεις, τις εξορίες, την αγωνιστική δράση της ΠΕΑΕΑ - σήμερα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, το λαϊκό κίνημα. Ηλέκτρα Στρατωνίου «Στο ναρκοπέδιο του μυαλού» (ποίηση). Νέα, η πρώτη εκδομένη στην Ελλάδα ποιητική συλλογή της Η. Στρατωνίου, η οποία μας αποκαλύπτει μια πολύ ευαίσθητη, κοινωνικής κριτικής από τη σκοπιά των παθών, των πόθων και των δίκιων του λαού, γυναικεία ποιητική «φωνή», την οποία είχε ενθαρρύνει να ασχοληθεί με την ποίηση ο Γιάννης Ρίτσος.

- Ψυχογιός: Ουμπέρτο Εκο «Κατασκευάζοντας τον εχθρό (και άλλα περιστασιακά κείμενα)», (μετάφραση Εφη Καλλιφατίδη, πρόλογος Τιτίκα Δημητρούλια). Το βιβλίο περιέχει ποικίλης θεματολογίας διαχρονικά και επίκαιρα κείμενα του διάσημου καθηγητή Σημειολογίας για τον πολιτισμό, δημιουργήματα, δημιουργούς, πολιτικά, κοινωνικά και ανθρώπινα ζητήματα. Γουόλτερ Ισάακσον «Steve Jobs (η επίσημη βιογραφία)» (μετάφραση Χρήστος Καψάλης - Γεώργος Μπαρουξής - Σοφία Παχή). Ο συγγραφέα βασιζόμενος σε πλήθος συνεντεύξεις που του έδωσε ο Στηβ Τζομπς και σε συνομιλίες με δεκάδες συγγενείς, φίλους, συνεργάτες, αντιπάλους και ανταγωνιστές του, βιογραφεί τον εφευρετικό πρωτοπόρο δημιουργό και επιχειρηματία της Apple, που πέθανε πρόσφατα. Γιώργος Μανιάτης «Τώρα» (μυθιστόρημα με θέμα το σημερινό καθημερινό παραλογισμό). Ευτυχία Καλλιτεράκη «Αμπελώνες χωρίς ορίζοντα» (μυθιστόρημα).

- «Printa»: Γκι ντε Μωπασάν «Κραταιά ως θάνατος» (μετάφραση Βασίλης Πουλάκος). Μυθιστόρημα του κλασικού Γάλλου συγγραφέα με θέμα την αγάπη και κεντρικό ήρωα ένα ζωγράφο και παράλληλα μυθιστόρημα καυστικής κριτικής στην «υψηλή» κοινωνία της εποχής του.

- ΑΛΦΑ (Ζαΐμη 27, 10682 Αθήνα, 210.8214.307): Ελεονόρα Ζέελινγκ «Μια πεντάρα για να σωθεί η Ελλάδα». Το βιβλίο επικρίνει την πολιτική της Γερμανίας και τα δημοσιεύματα γερμανικών εντύπων σε βάρος της Ελλάδας.

- «Polaris»: Χρήστος Μπουλώτης «Παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας» (ζωγραφιές Φωτεινής Στεφανίδη). Ενα ακόμη εξαιρετικό πανέμορφα εικονογραφημένο παραμύθι του Χρ. Μπουλώτη, που απέσπασε το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο «Pier Paolo Vergerio» και είναι υποψήφιο για το διεθνές βραβείο «Κρίστιαν Αντερσεν» 2012.

- «Θέματα Λογοτεχνίας» (τριμηνιαίο περιοδικό λογοτεχνίας και θεωρίας της λογοτεχνίας και κριτικής που διευθύνει ο καθηγητής Χρίστος Αλεξίου. Τεύχος 46, αφιερωμένο στον ποιητή, ομότιμο καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γιάννη Δάλλα).

- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση για το βιβλίο. Τεύχη 521-522 και τεύχος 523, με αφιέρωμα στο Γιάννη Κορδάτο).

- «Πνευματική ζωή» (περιοδικό λογοτεχνίας. Τεύχος 200 με αφιέρωμα σε σημαντικούς Ελβετούς συγγραφείς και τεύχος 201, με ποικίλη ενδιαφέρουσα ύλη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ