Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Ομιλος Εκπαιδευτικού Προβληματισμού»: «Η ιστορία του βιβλίου - Πώς και τι διαβάζουμε». Το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Ομιλος Εκπαιδευτικού Προβληματισμού», που εκδίδει την τρίμηνη επιθεώρηση εκπαιδευτικής πολιτικής και έρευνας «Θέματα Παιδείας», συνοδεύει - δωρεάν - το διπλό τεύχος 45ο-46ο του περιοδικού, με το προαναφερόμενο, εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο προτάσσοντας ένα σύντομο, αειθαλούς αξίας και ιδιαιτέρως επίκαιρο κείμενο του μέγιστου δασκάλου του λαού Δημήτρη Γληνού για τον κύριο σκοπό της μόρφωσης. Το βιβλίο, με δύο κεφάλαια, ιστορεί τη «γέννηση», την πορεία, τα υλικά κατασκευής και τις μορφές των βιβλίων ανά τους αιώνες και κλείνει με ειδικό παράρτημα για το πώς και τι διαβάζουμε, ώστε να αποκτούμε όμορφη, αποδοτική, χρήσιμη γνώση. Να σημειώσουμε ότι το 45ο-46ο τεύχος των «Θεμάτων Παιδείας», μεταξύ της συνολικά πολύ ενδιαφέρουσας ύλης του, περιλαμβάνει και τα εξής θέματα: «Ο Καραγκιόζης στην εκπαίδευση», «Η ουσία της διδασκαλίας», «Ο νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ», «Ερευνητική εργασία» και γλωσσικά μαθήματα στο «Νέο Λύκειο», «Οι εξεγέρσεις των δούλων στην αρχαία Ελλάδα», άρθρα για το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Ντιμίτρι Σοστακόβιτς» κ.ά.

-- «Βιβλιοθήκη» του Μουσείου Μπενάκη: Στη σειρά «Νεοελληνική Φιλολογία» κυκλοφόρησε η μελέτη του υπευθύνου των εκδόσεων της «Βιβλιοθήκης» του μουσείου, ιστορικού Δημήτρη Δ. Αρβανιτάκη «Απολογία της αυτοκτονίας. Ενα "αφελές" κείμενο του Ανδρέα Κάλβου». Μια ακόμη σημαντική μελέτη του Δ. Αρβανιτάκη για το ιστορικό, κοινωνικό, ιδεολογικό και φιλοσοφικό «στίγμα» του επαναστάτη Ζακύνθιου ποιητή, αλλά και τις ιδέες της εποχής του, μέσα από το θεωρούμενο ως «χαμένο» για πάνω από έναν αιώνα χειρόγραφό του, με τίτλο «Η απολογία της αυτοκτονίας». Το κείμενο ανακάλυψε ο Καμίλο Αντόνα-Τραβέρσι, μελετητής του επίσης επαναστάτη ποιητή και «μέντορα» του Κάλβου, Ούγκο Φόσκολο, και το δημοσίευσε, το 1916, σε ιταλικό φιλολογικό περιοδικό. Στα ελληνικά δημοσιεύθηκε το 1937 - 1938 και αντιμετωπίστηκε από την τότε ελληνική κριτική ως «αφελές, απλοϊκό, παράξενο, καθόλου πρωτότυπο, ασήμαντο». Κρίσεις που καταρρίπτει η μελέτη, αναδεικνύοντας τη «θεμελιώδη» ιδεολογική συγγένεια αυτού του νεανικού καλβικού έργου με τις ιδέες και το μνημειώδες επαναστατικό ποιητικό έργο του «Ωδές».

-- «Ακρόπολις των Αθηνών» τιτλοφορείται η τρίγλωσση (ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά) έκδοση του «Φακέλου "Η Ακρόπολις των Αθηνών"», που περιλαμβάνει 21 από τα άγνωστα στο κοινό αρχειακά έγγραφα διεκδίκησης από την Ελλάδα, στα 1834 - 1842, των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ο φάκελος διαστάσεων 25 εκ. Χ 35,5 με τα έγγραφα αυτά, που βρίσκονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, «μαρτυρούν» τις προσπάθειες από το 1822 οπότε η Ακρόπολη πέρασε στα χέρια των απελευθερωμένων Ελλήνων, με πρώτο φρούραρχό της τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, για αποκατάσταση των τεσσάρων τμημάτων της ζωοφόρου στο ναό της Απτέρου Νίκης, τη φύλαξη του ιερού βράχου, τη διεκδίκηση των κλεμμένων από τον Ελγιν και πουλημένων στο Βρετανικό Μουσείο μαρμάρων και την απαίτηση για παραγωγή αντιγράφων των γλυπτών. Η πιστά ομοιογραφική έκδοση του φακέλου με τα 21 έγγραφα, από τις εκδόσεις «Αλήθεια», με χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, διατέθηκε δωρεάν σ' όλα τα δημόσια Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια, ανά την Ελλάδα. Την έκδοση του φακέλου συνοδεύει βιβλίο με επιστημονική ανάλυση των εγγράφων.

-- Κυριάκος Παπαδημητρίου «Νέο Μοναστήρι Τζιανάμα (Νέο Μοναστήρι ψυχή μου)» (λαογραφικό βιβλίο βαθιάς αγάπης του συγγραφέα για το χωριό του, τους απελευθερωτικούς, κοινωνικούς και αγροτικούς αγώνες των κατοίκων του, τα ήθη, έθιμα, το βιοποριστικό μόχθο, τα εργαλεία, τους μύθους, τα τραγούδια και τους χορούς τους. Δεύτερη έκδοση).

-- «Polaris»: Χρήστος Μπουλώτης «Ο συννεφόγατος» (ένα ακόμη όμορφο παραμύθι του πολυβραβευμένου συγγραφέα βιβλίων για παιδιά, με ζωγραφιές του Βασίλη Παπατσαρουχά).

-- «Καλλιγράφος» (Προφήτη Ηλία 41, Χαλάνδρι 15233): Πάρις Τακόπουλος «Κενή Διαθήκη» και «Απορία προς τα έθνη» (τα δύο καυστικά έργα του γνωστού θεατρικού συγγραφέα για τις παραμυθίες της Καινής Διαθήκης, εκδόθηκαν σε έναν τόμο).

-- «Pop Eleven»: Το γνωστό μουσικό περιοδικό στη σειρά «Μεγάλες κυρίες του ρεμπέτικου ΙΙΙ» κυκλοφόρησε το CD «Φραντζεσκοπούλου - Μαρίκα Πολίτισσα "Καφέ Αμάν"», με 24 τραγούδια της μεγάλης ερμηνεύτριας του σμυρναίικου τραγουδιού, που ηχογράφησε μόνο 80 τραγούδια και πέθανε στο Βύρωνα, στη δεκαετία του 1970.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ