Σάββατο 2 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Νίκος Κυρίτσης «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας: Ιδρυση - Μονάδες - Αξιωματικοί - Δυνάμεις - Απώλειες - Κοινωνική σύνθεση» (Μαχητής, απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου, τιμημένος με το Μετάλλιο Ανδρείας του ΔΣΕ, ο Ν. Κυρίτσης το 1986 άρχισε να συλλέγει υλικά από διάφορες πηγές - διαταγές του Γ.Α., δελτία, εφημερίδες, την εφημερίδα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, εκθέσεις, ανακοινώσεις, εκδόσεις, αναφορές, χάρτες του ΔΣΕ κ.ά. - και με αυτά τεκμηριώνει σ' αυτό το βιβλίο 526 σελίδων τη στρατιωτική οργάνωση και την κοινωνική σύνθεση του λαϊκού ΔΣΕ. Περιλαμβάνονται επιπλέον παράρτημα φωτογραφιών, ντοκουμέντων και χάρτες, με θέσεις του αντίπαλου στρατού και μαχών). «Οκτώβρης 1917 - Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη» (σύντομη ιστόρηση της πορείας του εργατικού κινήματος στη Ρωσία, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη νικηφόρα σοσιαλιστική επανάσταση τον Οκτώβρη του 1917, που οργάνωσε και διεξήγαγε το κόμμα των μπολσεβίκων).

-- Γιώργης Μωραΐτης «Ατζέντα Ιτζεδίν» (Σ' αυτό το βιβλίο, το οποίο αφιέρωσε στην ΚΝΕ, ο μαχητής του ΔΣΕ, παλαίμαχος δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», Γιώργης Μωραΐτης φέρνει στο «φως» - και φωτογραφικά - τις σελίδες μιας μικροσκοπικής ατζέντας-ημερολογίου του 1960, όπου, έγκλειστος στις φυλακές του Ιτζεδίν, κατέγραφε συντομογραφικά ποικίλα γεγονότα, πληροφορίες, γνώσεις για ποικίλους τομείς του ανθρώπινου πολιτισμού, ρήσεις μεγάλων μορφών, αποσπάσματα βιβλίων, ρητά, στίχους ποιητών, οικογενειακά και προσωπικά του θέματα, συναισθηματικές στιγμές, στοιχεία για συντρόφους, δράσεις των κρατούμενων κομμουνιστών στο κολαστήριο του Ιτζεδίν. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου με τίτλο «Ανέκδοτα του Αγώνα» καταγράφονται συγκινητικά αλλά και με χιούμορ διάφορες μικρές ιστορίες για αγωνιστές και γεγονότα και, τέλος, ποιήματα που έγραψε στη διάρκεια της παρανομίας του και κρατούμενος σε διάφορες άλλες φυλακές).

-- Μουσείο Μπενάκη: «Κώστας Κουλεντιανός - Ο τελευταίος ακροβάτης του μοντερνισμού» (Κατάλογος με 300 έργα του κορυφαίου Ελληνα γλύπτη, με τον οποίο συνοδεύτηκε η αναδρομική έκθεση 120 έργων του στο Μουσείο Μπενάκη, από 28/9/2012 έως 5/1/2013. Κείμενο και επιστημονική επιμέλεια του ιστορικού Τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλου. Επιμέλεια ελληνικών κειμένων: Ουρανία Ιορδανίδου).

-- Ζήτρος: Διογένης Λαέρτιος «Φιλοσόφων βίων και δογμάτων συναγωγή - Βιβλία Ι-V» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος). Πρόλογος Σωκράτης Δεληβογιατζίδης. Στο έργο αυτό, ο Διογένης Λαέρτιος - ο «Πλούταρχος της φιλοσοφίας», όπως χαρακτηρίστηκε λόγω της πολυγραφίας του - εξιστορεί τη φιλοσοφική σκέψη στην αρχαία Ελλάδα και εκφράζει τις απόψεις του για την εξέλιξή της μέχρι την εποχή του, τον 3ο μ.Χ. αιώνα).

-- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ): «Δημοσθένης Κοκκινίδης "Ομήρου Οδύσσεια (Ζωγραφικό δοκίμιο)"» (Κατάλογος της έκθεσης 100 και πλέον πινάκων του Δημοσθένη Κοκκινίδη με τίτλο «Ομήρου Οδύσσεια», την οποία παρουσίασε το ΜΙΕΤ. Τα κείμενα που συνοδεύουν τους εμπνευσμένους από το ομηρικό έπος πίνακες είναι του μεταφραστή του έπους, ομότιμου καθηγητή Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη, του οποίου η μετάφραση «τροφοδότησε» τη φιλοτέχνηση αυτών των έργων). «Κάρολος Δίκενς υπό ΑΚ (Πρώτη δημοσίευση. Περιοδικό Εστία 11 (1881)» (Με υστερόγραφο του διευθυντή του ΜΙΕΤ, ποιητή και μεταφραστή Διονύση Καψάλη, που περιλαμβάνει η έκδοση, πληροφορούμαστε ότι το πρώτο ελληνικό βιογραφικό κείμενο περί του Καρόλου Ντίκενς γράφτηκε από έναν άγνωστο μέχρι σήμερα συντάκτη υπό τα αρχικά «Α.Κ.» - που ίσως σηματοδοτούν τον Αριστοτέλη Κουρτίδη - και δημοσιεύτηκε στα τεύχη 284 και 285 της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εστία», το 1881. Το βιογραφικό αυτό κείμενο βασίστηκε στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου του Τζον Φόρστερ «Ο βίος του Κάρολου Ντίκενς»).

-- «Βιβλιοπωλείον της "Εστίας"»: Οντέτ Βαρών-Βασάρ «Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης (Κείμενα για τη γενοκτονία των εβραίων)» (Συλλογή επτά κειμένων της ιστορικού, καθηγήτριας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, για την εκτόπιση και εξόντωση των Ελλήνων εβραίων - κυρίως από τη Θεσσαλονίκη όπου ήταν η πολυπληθέστερη εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα - που σχεδιάστηκε από τους ναζί και εκτελέστηκε από εκείνους και τους Ελληνες συνεργάτες τους. Κείμενα μακροχρόνιας έρευνας, που εξετάζει και τα αίτια της σιωπής που ακολούθησε τη γενοκτονία των εβραίων). Μαρία Ηλιού «Παιχνίδια πολέμου (Αφηγήσεις)» (Βιωματική μαρτυρία της ομότιμης καθηγήτριας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την καθημερινότητα της Αθήνας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης. Περιλαμβάνεται και φωτογραφικό ένθετο). Γιώργος - Ικαρος Μπαμπασάκης «Διασυρμός» (μυθιστόρημα - «αντίστασης στη φθορά των αξιών» που διαδραματίζεται στη σημερινή Αθήνα). Σταμάτης Βασίλαρος «Το δελφίνι και άλλα διηγήματα» (συλλογή βιωματικών αφηγημάτων). Χάρης Μαυρομάτης «Οι εξορίες του ιεροκήρυκα Σέργιου Σκανδάλη» (νουβέλα). Ντον Ντελίλο «Σημείο Ωμέγα» (μυθιστόρημα. Μετάφραση: Ελένη Γιαννακάκη).

-- «Μετρονόμος»: (τριμηνιαίο μουσικολογικό περιοδικό. Τεύχος 46, με αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο).

-- «Πνευματική ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 206).

-- «Πειραϊκό ορόσημο» (περιοδικό αρχαιολογίας και πολιτισμού. Τεύχος 39).

-- «Σύγχρονη Εκπαίδευση» (περιοδικό για την εκπαίδευση. Τεύχος 69).

-- «Βιβλιοφιλία» (περιοδικό βιβλιοφιλίας. Τεύχη 136, 137).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ