Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό». (Το ΚΣ της ΚΝΕ θέλοντας να συμβάλει στο ιδεολογικο-πολιτικό μέτωπο ενάντια στα ψεύδη της αστικής τάξης και του οπορτουνισμού για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό και να αναδείξει την ιστορική προσφορά του, ανέλαβε να εκδώσει τρία τομίδια. Ηδη κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα. Το 1ο βιβλίο τιτλοφορείται «Για τη σοσιαλιστική οικονομία» και περιλαμβάνει πέντε ενότητες: Το σκοπό της κοινωνικής παραγωγής. Την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Τον κεντρικό σχεδιασμό. Την αγορά και τις εμπορευματικές σχέσεις. Τη δυνατότητα οικοδόμησης του σοσιαλισμού σε μια χώρα - εν προκειμένω την Ελλάδα. Το 2ο τιτλοφορείται «Για τη σοσιαλιστική εξουσία» και περιέχει τέσσερα κεφάλαια: Το ψευτοδίλημμα «δημοκρατία ή ολοκληρωτισμός». Δικτατορία του προλεταριάτου - ανώτερου τύπου δημοκρατία. Δικτατορία του προλεταριάτου ή «δικτατορία του κόμματος». «Υπάρχει ελευθερία στο σοσιαλισμό;». Αναμένεται το τρίτο βιβλίο).

Μαρία Παπαδοπούλου - Ζιώγα «Η ΕΑΜική Αντίσταση στην περιοχή Σερβίων Κοζάνης (Η αγωνίστρια του ΕΑΜ και του ΔΣΕ και ιστορικός Μαρία Παπαδοπούλου - Ζιώγα, η οποία «έφυγε» πρόσφατα, σ' αυτό το βιβλίο καταθέτει αναμνήσεις της από τον απελευθερωτικό αγώνα με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές των Σερβίων ενάντια στους ναζί και τον Αγγλο-αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Η μαρτυρία της τεκμηριώνεται με γραπτά ντοκουμέντα, αλλά πλήθος συνεντεύξεις κατοίκων της περιοχής. Το βιβλίο αποκαλύπτει το ρόλο και τη δράση στην Μακεδονία και την Κοζάνη των αντικομμουνιστικών οργανώσεων «Υπερασπισταί Βορείου Ελλάδος», «Ενωσις Κοινωνικής Αμύνης», ΠΑΟ, ΜΑΫ και παρακρατικών δολοφόνων, όπως οι Πουλικοί κ.ά.).

Ο' Χένρι «10 ιστορίες της Νέας Υόρκης» (μετάφραση Βασιλεία Παπαρήγα). (Ο διάσημος Αμερικανός διηγηματογράφος Ο' Χένρι - κατά κόσμον Ουίλιαμ Σίντνεϊ Πόρτερ - με ρεαλισμό αλλά και καταλυτικό χιούμορ, αποτυπώνει με τα διηγήματά του τη ζωή στη Ν. Υόρκη, την κοινωνική «τοιχογραφία» του προλεταριάτου, τους ανερχόμενους αστούς, τους παρακμάζοντες φεουδάρχες του Νότου και τους πρώην μαύρους σκλάβους, στις αρχές του 20ού αιώνα, εποχή καπιταλιστικής ανάπτυξης των ΗΠΑ).

-- «Κέδρος»: Ευγένιος Ιονέσκο «Δολοφόνος χωρίς ανταμοιβή» (μετάφραση Ερρίκος Μπελιές). (Ο εξαιρετικός και ακάματος μεταφραστής της ξένης δραματουργίας μετέφρασε ένα ακόμη θεατρικό έργο του Ιονέσκο. Στο έργο - ένα από τα πρώτα του Γαλλορουμάνου δραματουργού - πρωτοεμφανίζεται το γνωστό -και από άλλα έργα του- πρόσωπο του Μπερανζέ, που περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία και εκφράζει τον προβληματισμό του συγγραφέα για τη μεταπολεμική κοινωνική πραγματικότητα).

-- «Μικρή Αρκτος»: Νάσος Βαγενάς «Γκιόστρα (Κείμενα κριτικής διαμάχης)» (ανθολόγιο κειμένων κριτικού «αντίλογου» του ποιητή, κριτικού, καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, που γράφτηκαν την τελευταία δεκαετία και αφορούν σημαντικά ζητήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Λ.χ. πότε αρχίζει η νεοελληνική λογοτεχνία, αν υπήρχε λογοτεχνία στα Επτάνησα του 19ου αιώνα, αν η γενιά του '30 «πολεμούσε» τον Καρυωτάκη κ.ά.).

-- «Θεατρογραφίες (επίσημες του θεάματος και της τέχνης)» (επιθεώρηση του «Κέντρου Σημειολογίας του Θεάτρου». Τεύχος 17. Το τεύχος περιέχει κείμενα θεατρολόγων, κριτική παραστάσεων, κείμενα για ανθρώπους του θεάτρου και δύο μικρές μεσαιωνικές γαλλικές φάρσες σε μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια του Δημήτρη Τσατσουλή. Εκδόσεις «Γράμμα» 2012).

-- «Α.Α. Λιβάνη»: Αννα Νικολαΐδη «Το απίθανο υπόβαθρο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και στα γραφεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα» (μελέτη). Αθανάσιος Χρυσικόπουλος «Η γυναίκα, οι θρησκείες και το σεξ (Παγκόσμια ιστορία της σεξουαλικότητας)» (ιστορική μελέτη, εικονογραφημένη με έργα τέχνης, για το πώς αντιμετώπισαν διάφορες θρησκείες και πολιτισμοί τη σεξουαλική μεταχείριση της γυναίκας από τους άνδρες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα).

-- «Μελάνι»: Ελένη Τζατζιμάκη «Μετά την ενηλικίωση» και «Η μαγεία της άνωσης» (ποιήματα της ελπιδοφόρας τραγουδίστριας. Να σημειωθεί ότι το περιοδικό «Μετρονόμος» κυκλοφόρησε ένα προσωπικό CD της Ελένης Τζατζιμάκη, με τίτλο «Κίρκη», που περιέχει 10 μελωδικότατα τραγούδια, σε μουσικές των Λεωνίδα Μαριδάκη, Γιώργου Παπαχρισιούδη και Απόστολου Βαζούκη και ένα παραδοσιακό φάδο και στίχους των Χρύσας Κοντογεωργοπούλου, Μάνου Ελευθερίου, Μιχάλη Γκανά, Απόστολου Βαζούκη).

-- Αλέξανδρος Α. Χατζηκώστας «Δυτικά του Αλιάκμονα» (συλλογή διηγημάτων βγαλμένων από την πραγματικότητα των τελευταίων σαράντα χρόνων. Τη δικτατορία, τη μεταπολίτευση, τις ελπίδες, τα όνειρα, τους αγώνες. Βέροια 2012. Διεύθυνση του συγγραφέα: Γ. Ζεύγου 8, Βέροια).

-- «Περίπλους»: Γεώργιος Ελ. Τζιτζικάκης «Γυναίκα η κόλαση, γυναίκα κι ο παράδεισος!» (μυθιστόρημα). Φίλιππος Αγγελης «Η εμμηνόπαυση της ύαινας» (ποιήματα).

-- «Η Εύγερος Κεφαλονιά» (περιοδικό του ομώνυμου Συλλόγου Φαρακλάδων. Τεύχος 32).

-- «Ιστορία εικονογραφημένη» (περιοδικό ιστορίας. Τεύχος 533).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ