Σάββατο 18 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Β. Ι. Λένιν «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση» (Η ιστορία «δίδαξε» στον Λένιν ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι δημιουργούν το «έδαφος» για επαναστατική κατάσταση, αυξημένη κινητοποίηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών, αλλά και ότι οι κυβερνήσεις των κυρίαρχων τάξεων επιδιώκουν την «ειρηνική» υποταγή των εργαζόμενων μαζών στον ιμπεριαλισμό. Ετσι, στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου έγραψε τα άκρως επίκαιρα σήμερα κείμενα αυτού του βιβλίου καταδεικνύοντας την τεράστια σημασία που έχει η ταξική - επιστημονική προσέγγιση του ζητήματος του πολέμου, κείμενα που «εξόπλισαν» το μπολσεβίκικο κόμμα να καθοδηγήσει τη ρωσική εργατική τάξη για νικηφόρα έκβαση της Οχτωβριανής Επανάστασης).

-- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης - Μουσείο Μπενάκη: «Για μια Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας του εικοστού αιώνα (Προτάσεις ανασυγκρότησης. Θέματα και ρεύματα)» (μελέτη - 578 σελίδες - σε επιμέλεια Αγγέλας Καστρινάκη, Αλέξη Πολίτη, Δημήτρη Τζιόβα. «Καρπός» της συνεργασίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μουσείου Μπενάκη, η μελέτη περιλαμβάνει τα πρακτικά του συνεδρίου που οργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη το 2011, στη μνήμη του ιστορικού της λογοτεχνίας μας Αλέξανδρου Αργυρίου. Η έκδοση περιέχει 33 μελέτες παλιότερων και νεότερων νεοελληνιστών, πανεπιστημιακών και κριτικών, που συγκροτούν μια πολυπρισματική και ιστορικά προσανατολισμένη θεώρηση της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα και των αρχών του 21ου. Οι μελέτες εξετάζουν τη σχέση της ελληνικής λογοτεχνίας με την ευρωπαϊκή, την ιστοριογραφία, τις κριτικές αντιλήψεις, καθώς και την οκτάτομη «Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» του Αλέξανδρου Αργυρίου).

-- Στέργιος Ηλίας του Κωνσταντίνου: «Ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου (Φιλμογραφία 1895 - 2011, Τόμος Α': 1895-1999)» (Ο Α' τόμος καταγράφει τις σημαντικότερες ξένες ταινίες σ' αυτό το διάστημα, ακόμα και ταινίες που δεν προβλήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Η παρουσίαση των ταινιών είναι βασισμένη σε ξένη και ελληνική βιβλιογραφία, σε κρίσεις σπουδαίων ιστορικών και έγκυρων Ελλήνων κριτικών, ιστορεί την κινηματογραφική δημιουργία πολλών χωρών, την εξέλιξη και τις επαναστατικές αλλαγές της κινηματογραφικής τέχνης). «Κορυφαίες ταινίες ντοκιμαντέρ όλων των εποχών του παγκοσμίου, ελληνικού και κυπριακού κινηματογράφου που δεν πρέπει να χάσετε» (Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται, με εκτενή στοιχεία: 999 ταινίες με τον ελληνικό και ξένο τίτλο τους. Τα 100 καλύτερα ξένα, τα 100 καλύτερα ελληνικά και τα 20 καλύτερα κυπριακά ντοκιμαντέρ. Ο συγγραφέας εξέδωσε και συμπληρωματικό βιβλίο για τα κορυφαία ξένα, ελληνικά και κυπριακά ντοκιμαντέρ. Και τα τρία βιβλία εκδόθηκαν από τον ίδιο, στην Πρέβεζα. Η διεύθυνσή του: Θεσπρωτικό (Λέλοβα) Πρέβεζας, Τ.Κ. 48300, τηλ.: 2683.032.293, 6937.380.522).

-- «Κέδρος»: Μόρτεν Μπρασκ «Η τέλεια ζωή του Γουίλιαμ Σίντις (Η άγνωστη ιστορία του ανθρώπου με το υψηλότερο IQ») (Μετάφραση Λύο Καλαβυρνάς. Μυθιστόρημα, που γυρίστηκε και σε ταινία με τίτλο «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ», που αναφέρεται στην παραγνωρισμένη ιδιοφυΐα του Γουίλιαμ Σίντις, 1989 - 1944, που μόνος έμαθε να διαβάζει στους 18 μήνες του, 8 χρόνων γνώριζε οκτώ γλώσσες, στα 11 εισήχθη στο Χάρβαρντ και έδωσε διάλεξη στη Μαθηματική Εταιρεία του Πανεπιστημίου, έγραψε δικό του βιβλίο Γεωμετρίας στα αρχαία ελληνικά, αλλά πέθανε μόνος, φτωχός και ξεχασμένος). Δημήτρης Αθηνάκης «Δωμάτιο μικρών διακοπών (ένα ποίημα μικρού μήκους και άλλα πλάνα)» (ποιητική συλλογή). Λάνα Μανδύλα «Μεσονύκτιος ήλιος» (ποιήματα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ