Σάββατο 6 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή» Λάζαρος Σπυρόπουλος «Τετράδια φυλακής» (Η έκδοση περιλαμβάνει τα κείμενα δύο τετραδίων, όπου ο κομμουνιστής αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, κρατούμενος επί είκοσι χρόνια σε φυλακές και εξορίες, Λ. Σπυρόπουλος, κατέγραφε την εμπειρία της «φυλακίστικης ζωής» του, μακριά από την οικογένεια και τη γριούλα μάνα του. Το υλικό του δεύτερου τετραδίου δημοσιεύθηκε το 1973-1974 στην εφημερίδα «Νέα Ζωή» που εκδιδόταν στη Ρουμανία, ενώ δίνονταν και επιπλέον στοιχεία για τις πολιτικές εξελίξεις. Στοιχεία που καθώς είναι χρήσιμα και σήμερα περιλαμβάνονται και στην παρούσα έκδοση, όπως περιλαμβάνονται και στοιχεία που δεν περιέχονταν στα δημοσιεύματα της «Νέας Ζωής». Τα τετράδια του Λ. Σπυρόπουλου δίνουν πλήρη εικόνα της ζωής των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές και εξορίες, όπως τα έζησε πριν το 1954 στις φυλακές Κέρκυρας, Επταπυργίου, σε Καλάμι Κρήτης, Αίγινα, Γιούρα, Μακρόνησο, καθώς και στα χρόνια 1954-1971, στηριζόμενος και σε μαρτυρίες και αφηγήσεις συγκρατουμένων του).

-- Γιώργος Κ. Τσιτούρης «Οι γιατροί στην Εθνική Αντίσταση» (διεθνώς διακεκριμένος, ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας, μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Γιατρών κατά των Πυρηνικών, ιδρυτής της αντίστοιχης ελληνικής οργάνωσης, εισηγητής σε παγκόσμια συνέδρια για την Ειρήνη, ο Γ. Κ. Τσιτούρης πρόσθεσε στο πλούσιο συγγραφικό έργο του αυτό το πολύτιμο για την ιστοριογραφία της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας βιβλίο. Ο Γ. Τσιτούρης είναι ο μόνος επιζών από τους 6 ΕΑΜίτες γιατρούς της οικογένειάς του. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, μέλος της Σπουδάζουσας της ΕΠΟΝ μετά την απελευθέρωση, με τη βοήθεια του ΕΠΟΝίτη και αντάρτη του ΕΛΑΣ, καθηγητή Νευρολογίας Θάνου Κωνσταντινίδη, αλλά και με μακροχρόνια δική του έρευνα, κατέγραψε πλήθος ονομάτων φοιτητών Ιατρικής, γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών και νοσοκόμων που στήριξαν τον αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Στο βιβλίο παραθέτει κατάλογο ονομάτων, σημαντικές μαρτυρίες γραμμένες από γιατρούς, από άλλους αγωνιστές για γιατρούς, καθώς και από τον φιλόλογο Δημήτρη Ράπτη. Σημαντική «πηγή» είναι και το Ημερολόγιο Μαχών του γιατρού Στάθη Ανέστη, το οποίο περιγράφει τις μάχες του 7ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Εύβοιας το Δεκέμβρη 1944 και το Γενάρη 1945 στην Αθήνα. Παρατίθενται, επίσης, τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκαν αγωνιστές, κατάλογος νοσηλείας των αγωνιστών, καθώς και ο κατάλογος των ΕΑΜιτών και ΕΛΑΣιτών γιατρών (ζώντων, σκοτωμένων ή εκτελεσμένων), που δημοσίευσε το «Ιατρικό Δελτίο Αθηνών» του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών το 1983. Ο συγγραφέας διέθεσε τα περισσότερα αντίτυπα του βιβλίου στην ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

-- «Νέος Κύκλος» (Καραολή - Δημητρίου 43, 18532, Πειραιάς, 210.4100.145): «Η ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τον 19ο στον 21ο αιώνα» (εικονογραφημένο με φωτογραφίες του κτιρίου και των παραστάσεων που στέγασε - λεύκωμα για το μακρόχρονα πολύπαθο νεοκλασικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε επιμέλεια των Κατερίνας Μπρεντάνου - Νίκου Αξαρλή. Τα κείμενα υπογράφουν οι ειδικοί επιστήμονες - αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, θεατρολόγοι, ιστορικοί τέχνης: Νίκος Αξαρλής, Κορνηλία Αξιώτη, Πολύμνια Θεοδωράκη, Αγγελική Κωνστάντιου, Κατερίνα Μπρεντάνου, Αννα Ταμπάκη, Χρυσόθεμις Σταματοπούλου - Βασιλάκου, Ελένη Φεσσά - Εμμανουήλ).

-- «Κουκούτσι» (εξαμηνιαίο περιοδικό λογοτεχνίας. Τεύχος 7, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ύλη, για Ελληνες και ξένους λογοτέχνες).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ