Σάββατο 30 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Αιγόκερως»: Κωνσταντίνος Κυριακός «Από τη σκηνή στην οθόνη» και «Διαφορετικότητα και ερωτισμός». Πρόκειται για πλούσια εικονογραφημένες μελέτες που αφορούν στον κινηματογράφο. Η πρώτη για θεατρικά έργα που μεταφέρθηκαν στην οθόνη (από το αρχαίο και σύγχρονο δράμα έως και τη φαρσοκωμωδία) από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, η οποία πλαισιώνεται με ευρετήρια και βιβλιογραφία. Η δεύτερη αφορά αποκλειστικά στον ελληνικό κινηματογράφο και σε μια ιδιαίτερη θεματολογία του, στον υπόδηλο, αλλά και έκδηλο ομοφυλοφιλικό ερωτισμό.

- «Κριτική»: Ισαΐα Μπέρλιν «Τρεις κριτικοί του Διαφωτισμού. Vico, Hamann, Herder» (βιογραφική μελέτη και κριτική παρουσίαση των επικριτών του Γαλλικού Διαφωτισμού Βίκο, Χάμαν και Χέρντερ. Μετάφραση Γιώργος Μερτίκας). Γιώργος Νικολόπουλος «Κράτος, ποινική εξουσία και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (Μια εγκληματολογική προσέγγιση)». Αφροδίτη Κουκουτσάκη «Οι σχοινοβάτες» (μυθιστόρημα). Μανουέλ ντε Λάντα «Χίλια χρόνια μη γραμμικής Ιστορίας» (μετάφραση Μάκης Βαϊνάς, κοινωνιολογική μελέτη).

- «Φιλίστρωρ»: Μπερτ Μπερτλς «Εξόριστοι στο Αιγαίο (Αφήγημα πολιτικού και ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος)» (μετάφραση Γιάννης Καστανάρας, πρόλογος - εισαγωγή Ντέιβιντ Κλόουζ - Αλκης Ρήγος. Μαρτυρίες και εντυπώσεις του Αγγλου δημοσιογράφου από τους τόπους εξορίας στο Αιγαίο στη δεκαετία του '30).

- Καστανιώτης: Ισμήνη Καπάνταη «Το άλας της γης» (ιστορικό μυθιστόρημα). Μαρία Κοτοπούλη «Για του Αλέξανδρου τη χάρη» (ιστορικό μυθιστόρημα). Νίκος Παπανδρέου «Ο κλεπτομνήμων» (μυθιστόρημα). Μανώλης Κατσούλης «Ο άνθρωπος - λύκος» (μυθιστόρημα). Μάσιμο Καρλότο «Η αλήθεια του αλιγάτορα» (μυθιστόρημα, μετάφραση Χρήστος Ρομποτής).

- «Εστία»: Σε έναν τόμο κυκλοφόρησαν τα έργα των Επίκτητου «Εγχειρίδιον», Μάρκου Αυρηλίου «Εις εαυτόν» και Κλεάνθους «Υμνος εις Δία» σε μετάφραση του Στεφάνου Δέλτα, την πρώτη δημοτικιστική μετάφραση έργων των Στωικών φιλοσόφων, την οποία ο μεταφραστής ενδεικτικά την αποκαλούσε «παράφραση». Την έκδοση προλογίζει ο Αλέξανδρος Π. Ζάννας. Τάσος Αθανασιάδης «Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ» (ομιλίες του γνωστού συγγραφέα και ακαδημαϊκού για μεγάλες μορφές των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Επιστήμης). Παύλος Μάτεσις «Ενοικιάζεται φύλακας άγγελος» (πρόκειται για το νέο θεατρικό έργο του δραματουργού, μεταφραστή, πεζογράφου, το οποίο θα εκδοθεί στα αγγλικά και θα παρουσιαστεί φέτος στο Βελιγράδι και στην Αθήνα). Σταύρος Ζουμπουλάκης «Ο θεός στην πόλη» (δοκίμια για τη θρησκεία και την πολιτική). Τζέιν Αν Φίλιπς «Μητέρες» (μυθιστόρημα, μετάφραση Εφη Φρυδά).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ