Σάββατο 8 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Πατάκης: Ερατωσθένης Γ. Καψωμένος «Αναζητώντας το χαμένο ευρωπαϊκό πολιτισμό (Νεοελληνική ποίηση και πολιτισμική παράδοση)» (Α΄ τόμος, μελέτη του καθηγητή Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Χρήστος Αντωνιάδης «Ταξίδι σε δίσεκτο αιώνα» (μυθιστόρημα). Γιοβάννα «Γενέθλια» (δύο αφηγήματα που παίζονται στο θέατρο «Τόπος Αλλού»). Γιώγα Σιώκου «Στις παρυφές του Ελίχρυσου» (ποιήματα, εικονογραφημένα με σχέδια του ζωγράφου - χαράκτη Παναγιώτη Γράββαλου). Πέρσι Κεμπ «Το άρωμα musc» (μετάφραση Αλίνα Πασχαλίδου, μυθιστόρημα). Λεία Χατζοπούλου - Καραβία «Η Φίκι δεν είναι πια πιτσιρίκι», «Ο Τίκι εξερευνητής» και «Πετάει, πετάει η Σίσι» (για παιδιά οχτώ ετών και άνω). «Το βιβλίο του 2002 (Για την πολιτική την οικονομία, τις τέχνες, τη ζωή)» (δημοσιογραφική συνοπτική καταγραφή γεγονότων, στοιχείων και πινάκων σχετικών με το 2002). Δημήτριος Πασχαλούδης - Ιορδάνης Κατζαϊβάζογλου «Οργανωτική επικοινωνία (μια ολοκληρωμένη προσέγγιση)» (μελέτη για την οργάνωση και επικοινωνία των επιχειρήσεων). Ελένη Δικαίου «Κάτω από τα κάστρα της Τροίας (Η πολιορκία και η κατάληψη της Τροίας)» βιβλίο για παιδιά (στη σειρά «Από το μύθο στην Ιστορία») και «Ο πόλεμος στην Τροία» (επίσης για παιδιά. Και τα δύο βιβλία εικονογράφησε η Λουίζα Καραγεωργίου).

- «Κέδρος»: Κώστας Μητρόπουλος «...Τα καλύτερα άγρια μωρά» (λεύκωμα γελοιογραφιών του κορυφαίου σκιτσογράφου μας) Χάριετ Μοζάτσε - Κάρεν Ούνγκερ «Πολύ μικρός για το 'να, πολύ μεγάλος για τ' άλλα (χιουμοριστικός «οδηγός» επιβίωσης για τα χρόνια του Γυμνασίου)» (χιουμοριστικό βιβλίο, αλλά και χρήσιμο για παιδιά και γονείς. Μετάφραση Νοέλα Ελιασά). Μαρία Ρουσάκη - Βίλλα «Η ριγέ κάλτσα της Σημίνας» (εικονογράφηση Πωλίνα Παπανικολάου, παιδικό). Μανόλης Μαυρολέων «Το αφηρημένο αστέρι» (εικονογράφηση Γιώργος Σγουρός, παιδικό).

- «Ιωλκός»: Αλκης Γκίνης «Ζωγραφική 45 χρόνια» (λεύκωμα για την 45χρονη δημιουργία του γνωστού ζωγράφου, με κείμενα Ελλήνων και ξένων ιστορικών της Τέχνης και κριτικών, κρίσεις Ελλήνων, ποιητών και συγγραφέων, λ.χ. Κακναβάτος, Καρούζος, Ιωάννου. Ο τόμος περιλαμβάνει βιογραφικό του καλλιτέχνη, τις εκθέσεις έργων του και βιβλιογραφία για το έργο του).

- Καλέντης - Μάλλιαρης: Ντέιβιντ Μπέντοφ «Η 25η ώρα» (μετάφραση Ομηρος Αβραμίδης, μυθιστόρημα).

- «Ελάτη» (Καραΐσκου 111, Πειραιάς, 18532, τηλ. 210-4132167) Νίκου Ηλιόπουλου «Στόματα γεμάτα αγκάθια» (μυθιστόρημα).

- Εκδόσεις Αμίρ Σομπάτι (Ηρας 2, 11743, Αθήνα): Αμίρ Σομπάτι «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και ο λόρδος Ελγιν» (κόμικ για την ιστορία του Παρθενώνα και την κλοπή των γλυπτών από τον Ελγιν).

- «Κριτική»: Ράσελ Ρόμπερτς «Αόρατη καρδιά» (μετάφραση Βίκη Λάμπρου, μυθιστόρημα).

- «Ωκεανίδα» Τζόναθαν Φράνζεν «Οι διορθώσεις» (μετάφραση Αλέξης Εμμανουήλ, μυθιστόρημα).

- Θωμάς Γιαβάρας «Αφιπποι ιππηλάτες» (ποίηση του χαμένου σε τροχαίο εκπαιδευτικού της Λαμίας. Η έκδοση έγινε στη Λαμία το 2002, με τη φροντίδα της συντρόφου και των παιδιών του Θ. Γιαβάρα).

- Βασίλη Περσίδη «Το προαιώνιο όραμα» (σκέψεις για ποικίλα θέματα της ζωής και της κοινωνίας. Αθήνα 2002. Β. Περσίδης, Αθηνών 62, Τύμβος Μαραθώνα, ΤΤ 19007).

- Ηρακλής Παπαβασιλείου «Γιώργης Χρήστου Λαιμός» (βιογραφία του γνωστού εφοπλιστή).

- Νίκος Γρηγοριάδης «Ανάβαση» (ποίηση, Αθήνα).

- «Εν Βόλω» (τριμηνιαίο περιοδικό του Δήμου Βόλου. Διπλό τεύχος 7ο - 8ο με αφιέρωμα στη λογοτεχνία).

- «Πόρφυρας» (διμηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό Κέρκυρας, τεύχος 105ο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ