Σάββατο 10 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Ζήτρος»: Γκουστάβ λε Βον «Ψυχολογία των μαζών» (μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια Ι. Σ. Χριστοδούλου. Φημισμένη μελέτη, η οποία πρωτοεκδόθηκε στη Γαλλία το 1895, προκάλεσε επαίνους και επικρίσεις, αλλά και έθεσε τα «θεμέλια» της επιστήμης της κοινωνικής ψυχολογίας, την οποία σήμερα διαμορφώνουν, κυρίως, τα ΜΜΕ). Πλάτων «Απόκρυφοι Διάλογοι» - «Περί Δικαίου» (μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια Χρήστος Αθ. Τερέζης. Ο «Περί Δικαίου» διάλογος δεν ανήκει στα γνήσια πλατωνικά έργα. Πιθανότατα πρόκειται για έργο μαθητή του Πλάτωνα, το οποίο διακατέχεται από το πνεύμα του Αθηναίου φιλοσόφου). Γρηγόρης Νύσσης «Λόγοι για το θάνατο και το πένθος. Παραμυθητικοί» (πρόλογος Τερέζα Πεντζοπούλου - Βαλαλά, εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Γιάννης Πλεξίδας. Ο Γρ. Νύσσης, αδελφός του Μ. Βασιλείου, με τους λόγους του αυτούς προσπαθεί να ερμηνεύσει και να άρει τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα του θανάτου ως μια νέα «αρχή» του νοήματος της ζωής).

- «Μέλισσα»: Δημήτρη Παλαιολόγου «Το Παγκράτι στην Εθνική Αντίσταση (1941-1944)» (Βιωματική, εικονογραφημένη μαρτυρία για την ΕΑΜική αντίσταση στις συνοικίες της Καισαριανής, του Βύρωνα και στην ευρύτερη περιοχή - το Παγκράτι. Ο συγγραφέας με 13 κεφάλαια παρουσιάζει την ανασυγκρότηση του παράνομου ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ, την ίδρυση των ΕΑΜικών και ΕΠΟΝίτικων οργανώσεων στην περιοχή και την αγωνιστική, κοινωνική και πολιτιστική δράση τους).

- «Εστία»: «Θεωρία και Πρακτική για την αποκατάσταση ιστορικών οικισμών, με σκοπό τις νέες χρήσεις» (Πρακτικά του Θ΄ Συμποσίου Ιστορίας και Τέχνης - Ιούλιος 1996 - του «Μονεμβασιώτικου Ομίλου»). Μάρτιν Βάλζερ «Ο θάνατος ενός κριτικού» (μετάφραση Ηλίας Τσιριγκάκης. Μυθιστόρημα του καταξιωμένου Γερμανού πεζογράφου, δραματουργού, κριτικού, το οποίο θεωρήθηκε ως μεταμφιεσμένη βολή κατά του «πάπα» της γερμανικής λογοτεχνικής κριτικής Μαρσέλ Ράιχ - Ρανίτσκι). Τζον Φόουλς «Η ερωμένη του Γάλλου υποπλοίαρχου» (μετάφραση Φαίδων Ταμβακάκης, ιστορικο-ερωτικό μυθιστόρημα, το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με σενάριο του Χάρολντ Πίντερ).

- «Κέδρος»: «Η τέχνη της συγγραφής (Μαθήματα δημιουργικής γραφής από τους Κινέζους δασκάλους)» (μετάφραση Ουρανία Παπακωνσταντοπούλου. Επιλογή κειμένων - επιμέλεια Τόνι Μπάρνστοουν - Τσόου Πινκ. Ανθολόγηση κειμένων μεγάλων Κινέζων δημιουργών, τα οποία αφορούν στη λογοτεχνική γραφή). Στρατής Αλ. Μολίνος «Κωνσταντίνος και Αικατερίνη» (ιστορικό μυθιστόρημα για τον δεσπότη του Μοριά, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τη Μυτιληνιά σύζυγό του, Αικατερίνη). Αλέξανδρος Κοτζιάς «Αληθομανές χαλκείου (Η ποιητική ενός πεζογράφου)» (Απαντα τα δοκίμια του καταξιωμένου κριτικού, τα χειρόγραφα του αρχείου του, σημείωμα και σχόλια της επιμελήτριας της έκδοσης Μαρίας Ρώτα). Σάκης Σερέφας «Το μάταιο με θέα» (διηγήματα). Ηλίας Παπαμόσχος «Καλό ταξίδι, κούκλα μου...» (διηγήματα). Πέτρος Αμπατζόγλου «Τι θέλει η κυρία Φρίμαν» (νουβέλα του πρόσφατα χαμένου πεζογράφου). Ντίνος Σιώτης «Δε γνωρίζω δεν απαντώ» (ποιήματα).

- Καστανιώτης: Δημήτρης Γκιώνης «Και μετά τι έγινε;» (το πέμπτο μυθιστόρημα του γνωστού δημοσιογράφου). Γιώργος Κοτανίδης «Οι σαλτιμπάγκοι» (ιστορικό μυθιστόρημα, με επίκεντρο το πρώτο θέατρο της μετεπαναστατικής Αθήνας, που δημιούργησε ο Ελληνας «Φιλικός» Θάνος Σκοντζόπουλος, με την αγαπημένη του ντε Μπρολί). Γκαμπριέλ Μάτζνεφ «Μαμά μου, οι Τούρκοι!» (μετάφραση Μαρίνα Μέντζου, μυθιστόρημα). «Ποιητές του μεσοπολέμου» (Αναλογία του Σωτήρη Τριβιζά). Δημήτρης Κ. Ψυχογιός «Τα έντυπα μέσα επικοινωνίας (Από τον πηλό στο δίκτυο)» (μελέτη).

- «Ρέω» (Φλέμινγκ 31, 16231 Βύρωνας, 210-7609.080): Αλφρεντ Τοματίς «Το μυστικό των ξένων γλωσσών (Γεννηθήκαμε όλοι πολύγλωσσοι)» (μετάφραση Ελευθερία Ζαρκαδούλα. Η μελέτη αυτή θεωρεί ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών εξαρτάται από την ιδιαίτερη δομή και καλή ή κακή λειτουργία των αυτιών μας).

- Καλέντης: Στέλλα Πιτσιδιανάκη - Στρατάκη «Το μάτι του διαβόλου» (μυθιστόρημα).

- Εκδόσεις Τσουκάτου (Πελλήνης 3, 11251 Αθήνα): Ελισάβετ Ιακωβίδου «Ανόθευτη αγκαλιά» (μυθιστόρημα).

- Σταύρου Καλφιώτη «Απ' την άλλη όχθη στον καιρό του εμφυλίου» (διηγήματα, Στ. Καλφιώτης, Χρ. Σμύρνης 3, 15451 Ν. Ψυχικό).

- Σάκκουλα: Λέανδρος Λεφάκης «Βιοτεχνολογικές εφευρέσεις» (μελέτη για το δίκαιο και τη νομολογία στις ΗΠΑ σχετικά με τις βιοτεχνολογικές εφευρέσεις). Ευάγγελος Μάλλιος «Γενετικές εξετάσεις και δίκαιο» (μελέτη για τους κινδύνους και τη νομική αντιμετώπιση της κακής χρήσης των γενετικών διαγνωστικών μεθόδων). Σταυρούλα Ν. Κηστάκη «Δημοσιοϋπαλληλικό Δίκαιο και Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» (μελέτη περί της ισόρροπης προστασίας των δικαιωμάτων του δημοσίου υπαλλήλου και του δημοσίου συμφέροντος). «Τόμος τιμητικός του Συμβουλίου της Επικρατείας (75 χρόνια)» (συλλογικό έργο 76 διακεκριμένων νομικών).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ