Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Ελένη Φεσσά -Εμμανουήλ, Εμμανουήλ Β. Μαρμαράς «12 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ» (Η καθηγήτρια της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Ελένη Φεσσά, σε συνεργασία με τον ομόλογό της Εμμ. Μαρμαρά, καταθέτει μια ακόμη σημαντική, δίγλωσση, πλούσια εικονογραφημένη μελέτη για την εξέλιξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής στο Μεσοπόλεμο, μέσα από το έργο 12 σπουδαίων αρχιτεκτόνων, οι οποίοι κόντρα στις αντίξοες πολιτικο-οικονομικές συνθήκες της εξαρτημένης και υπανάπτυκτης οικονομικά χώρας μας, διατύπωσαν το όραμά τους για το αρχιτεκτονικό «πρόσωπο» της Ελλάδας. Πρόκειται για τους αρχιτέκτονες: Αριστοτέλη Ζάχο, Κωνσταντίνο Κυριακίδη, Νικόλαο Νικολαΐδη, Κώστα Κιτσίκη, Μανώλη Λαζαρίδη, Δημήτριο Φωτιάδη, Γεώργιο Κοντολέων, Λεωνίδα Μπόνη, Νικόλαο Μητσάκη, Κυριακούλη Παναγιωτάκο, Πάτροκλο Καραντινό, Βασίλειο Δούρα. Η έκδοση περιλαμβάνει βιβλιογραφία και ευρετήρια κτιρίων και ονομάτων).

-- «Αιγόκερως»: Βάλτερ Πούχνερ «Πορείες και σταθμοί (Δέκα θεατρολογικά μελετήματα)» (Στο βιβλίο αυτό του καθηγητή Θεατρολογίας περιλαμβάνονται μελέτες για το προεπαναστατικό ελληνικό δραματουργικό μπαρόκ και ροκοκό, τις πρώτες μεταφράσεις του Κωνσταντίνου Κοκκινάκη, τα λαϊκά αναγνώσματα, την προεπαναστατική θεατρική σάτιρα, τις ντοπιολαλιές στην ελληνική κωμωδία του 19ου αιώνα, τον γιατρό στην ελληνική κωμωδία, την αφηγηματική δραματουργία, τη δραματουργία της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, την «Οδύσσεια» και το «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη). «Το μοντάζ» (τόμος με κείμενα κορυφαίων σκηνοθετών για το μοντάζ: Αϊζενστάιν, Μπαλάζ, Βερτόφ, Παζολίνι αλλά και Ελλήνων, όπως του Βασίλη Ραφαηλίδη). Δημήτρης Γκυζιώτης «Το ντοκιμαντέρ (Τέχνη, τεχνική, παραγωγή, διανομή)» (μελέτη που καλύπτει σημαντικά το κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας για το ντοκιμαντέρ). «Ιστορίες ληστών (Από την ελληνική λογοτεχνία)» (ανθολογία διηγημάτων των Βενέζη, Δροσίνη, Καραγάτση, Θεοτόκη, Μπαστιά, Ν. Βαλαωρίτη, Τανάγρα, Σταμ Σταμ, Κόντογλου, Γ. Σολδάτου, Στ. Σταμάτη, Α. Ταρνανά, Α. Παπαδιαμάντη, Αρ. Κυριακού). Επίσης, κυκλοφόρησε η τρίτομη έκδοση διηγημάτων «Ερωτικές ιστορίες από την ελληνική λογοτεχνία» (περιλαμβάνονται διηγήματα σπουδαίων συγγραφέων μας).

-- «Ολκός»: Νίκος Μπακουνάκης «ΠΑΤΡΑ. Τότε και τώρα» (Φωτογραφικό λεύκωμα, αφιερωμένο στην «Πάτρα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα», με κείμενα του δημοσιογράφου Ν. Μπακουνάκη, ο οποίος ιστορεί την πορεία της πόλης, με παλιές φωτογραφίες της συλλογής του Νίκου Φ. Πολίτη, μελετημένες από τη διευθύντρια του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, Φανή Κωνσταντίνου, και σύγχρονες φωτογραφίες του Λεωνίδα Κουργιαντάκη).

-- «Αγρα»: Ελλη Παππά «Μακιαβέλι ή Μαρξ» (μελέτη της γνωστής δημοσιογράφου και συγγραφέα. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει μελέτες φιλοσοφικού περιεχομένου για τις «ελπίδες και υποσχέσεις» της μαρξιστικής επανάστασης και τη σημερινή «ανυπαρξία» της. Το δεύτερο αφορά στην «περιφρόνηση στην αρχαία σκέψη» και στο «θρίαμβο της αντεπαναστατικής αγραμματοσύνης». Το τρίτο στις «κριτικές» συγγραφέων και πανεπιστημιακών για τα πεζά έργα του Γιάννη Ρίτσου).

-- «Ροδακιό»: «Ομηρικοί Υμνοι στη Δήμητρα, στον Απόλλωνα» (τους 33 ομηρικούς ύμνους για τη Δήμητρα και τον Απόλλωνα μετέφρασε ο Δημήτρης Κοπανίτσας. Η εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση εικονογραφείται με 14 ζωγραφιές της Μαρίας Κοπανίτσα. Επιμέλεια Λίνας Κάσδαγλη). Γιώργος Μπρουνιάς «Η συντροφιά» (ποιητική συλλογή - α΄ μέρος μιας τετραλογίας, του γνωστού ποιητή και μεταφραστή).

-- Νίκος Κυτόπουλος «Ο μύθος των Ινδοευρωπαίων και οι πέντε πολιτισμοί (καιρός να ξαναγραφτεί η ιστορία)» (εικονογραφημένη μελέτη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και συγγραφέα για τον Ινδοευρωπαϊκό πολιτισμό, σε σχέση και με την προέλευση των Ελλήνων. Αθήνα 2006).

-- «Κριτική»: Τιμ Χαλ «Αστική γεωγραφία» (μετάφραση Νικόλαος - Γεώργιος Καραχάλης, πρόλογος - επιστημονική επιμέλεια Λυδία Δραδάκη - Στέλλα Κυβέλου, μελέτη). Ευκλείδης Τσακαλώτος «Οι αξίες και η αξία της Αριστεράς (ένα αντι-συγχρονιστικό δοκίμιο για την οικονομία και την κοινωνία)» (μελέτη, επιμέλεια Μάνος Ματσαγγάνης). Ροντ Χεγκ - Μάρτιν Χάρορ «Συγκριτική πολιτική και διακυβέρνηση» (μετάφραση Γιώργος Χρηστίδης, μελέτη). Ντανιέλ Χερβιέ - Λεζέρ, Ζαν - Πολ Βιλέμ «Κοινωνικές θεωρίες και θρησκεία» (μετάφραση Κωνσταντίνος Τσικερδάνος, μελέτη). Νίκος Θερίου «Στρατηγική διοίκηση επιχειρήσεων» (μελέτη). Γουίλιαμ Γουίλκι «Ο ψυχίατρος στο σπίτι σας (συμβουλές για τα προβλήματα της οικογένειας)» (μετάφραση Βασιλική Παπαδοπούλου, μελέτη). Εσμαχ Αϊκόλ «Ξενοδοχείο "Βόσπορος"» (μετάφραση Αθανάσιος Ζαράγκαλης, μυθιστόρημα). Μέιγι Στιούαρτ «Να είσαι γονιός είναι χαρά... και λίγο ανταρτοπόλεμος» (μετάφραση Ηρώ Τριάντη. Χιουμοριστικό βιβλίο, με σκίτσα).

-- Γαβριηλίδης: Ομηρος Πέλλας «Στάλαγκ VI C (Ημερολόγιο της ομηρίας)» (γ΄ έκδοση της μαρτυρίας του ΕΑΜίτη εκπαιδευτικού και αγωνιστή, από το ναζιστικό στρατόπεδο «Στάλαγκ». Ο Ομηρος Πέλλας επιστρέφοντας από το στρατόπεδο εξορίστηκε σε Μακρόνησο και Ικαρία. Δίδαξε σε χωριά του Νομού Πέλλας, μέχρι το θάνατό του, το 1962). «Νίκος Μανίκας (1945-2004)» (κείμενα για τη ζωή και την πολιτική δράση του Νίκου Μανίκα). Μιράντα Ποτηριάδου «Πλανόδια αίγλη» (ποιητική συλλογή). Βαγγέλης Ιντζίδης «Η βιογραφία του χρόνου» (ποιήματα και ποικίλης θεματολογίας μικρά πεζά). Αιμίλιος Βέζης «Χαρακτική» (ποιητική συλλογή). Θόδωρος Βάης «Μπλε κοβάλτιον» (ποιητική συλλογή).

-- «Πνευματική Ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 165, με ενδιαφέρουσα ύλη για την Εθνική Αντίσταση, ποίηση από εξορίες και άλλα ενδιαφέροντα θέματα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ