Σάββατο 11 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Κοχλίας»: «1001 ταινίες που πρέπει να δείτε». Το πολυμεταφρασμένο βιβλίο (960 σελίδες) αποτελεί τον πιο σύγχρονο «οδηγό» των σημαντικότερων ταινιών, από τις απαρχές της 7ης Τέχνης μέχρι το 2003. Οι 59 συγγραφείς του τόμου, είναι καταξιωμένοι κριτικοί, ιστορικοί, καθηγητές κινηματογράφου. Οι ταινίες παρουσιάζονται ανά είδος, με πληροφορίες για τη γλώσσα, τη χρονολογία, την εθνικότητα, τον σκηνοθέτη, τους άλλους συντελεστές, τα βραβεία της. Οι παρουσιαζόμενες ταινίες, εικονογραφημένες με φωτογραφίες καλύπτουν όλες τις αισθητικές ή εθνικές «σχολές» και όλα τα είδη.

- Ζήτρος: Ξενοφών «Ελληνικά (Βιβλία Στ΄, Ζ΄)» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Γεώργιος Ράπτης. Πρόκειται για τον 3ο τόμο των «Ελληνικών» του Ξενοφώντα, που ολοκληρώνει την καταγραφή των ιστορικών γεγονότων στα τέλη του 5ου και το πρώτο μισό του 4ου π.Χ. αιώνα, για τις συγκρούσεις γύρω από τη Θήβα και την Πελοπόννησο, μέχρι τη μάχη στη Μαντινεία). «Αναξίμανδρος (Ο φιλόσοφος του "Απείρου"» (εισαγωγή - μελέτη Ιωάννης Καλύβας, μετάφραση, σχόλια Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος. Οι δύο συνεργάτες του τόμου παρουσιάζουν τον επιστημονικό στοχασμό του Μιλησίου φιλοσόφου).

- «Μεταίχμιο»: Εμμανουήλ Ροΐδης «Η Πάπισσα Ιωάννα (το αυθεντικό κείμενο του 1866)». (Με αφορμή τα 170 χρόνια από τη γέννηση του Ροΐδη και τα 140 από την έκδοση της «Πάπισσας Ιωάννας», επανεκδόθηκε το σπουδαίο έργο που στηλίτευσε το σκοταδισμό της εκκλησιαστικής εξουσίας και την κοινωνική υποκρισία και αφορίστηκε από την Εκκλησία. Την παρούσα έκδοση επιμελήθηκε ο καθηγητής Δημήτρης Δημητρούλης ο οποίος υπογράφει και την εκτενή εισαγωγή). Δημήτρης Δημητρούλης «Εμμανουήλ Ροΐδης (Η τέχνη του ύψους και της πολεμικής)» (ενδιαφέρουσα μελέτη του προαναφερόμενου καθηγητή της Ιστορίας και θεωρίας της Λογοτεχνίας). Χένρι Μίλερ «Ο τροπικός του καρκίνου» (μετάφραση, επίμετρο Γιώργος - Ικαρος Μπαμπασάκης. Διάσημο μυθιστόρημα, «δίδυμο» του «Τροπικού του Αιγόκερω») . Αναΐς Νιν «Χένρι και Τζουν» (μετάφραση, επίμετρο Γιώργος - Ικαρος Μπαμπασάκης, μαρτυρία - χρονικό της ερωμένης του μεγάλου συγγραφέα Χένρι Μίλερ, για τη ζωή του με τη γυναίκα του Τζουν και τη σχέση της με τον Μίλερ). Κώστας Βούλγαρης «Η περούκα της Σοφίας Νέρη» (το τέταρτο μυθιστόρημα του κύκλου «Το εμφύλιο σώμα»). Μαρία Κονδύλη «Τα πλήκτρα στα νερά» (νουβέλα).

- «Πολύτροπον»: Βάλτερ Πούχνερ «Συνοχές και ρήγματα (Κριτική της θεατρικής ιστοριογραφίας)». (Ο τόμος περιλαμβάνει 90 βιβλιοκρισίες - βιβλιοπαρουσιάσεις του καθηγητή Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας για διάφορα θέματα της θεατρικής ιστοριογραφίας τα τελευταία 15 χρόνια. Τα κείμενα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Ευρώπη - Αμερική και Ελλάδα).

- «Τοπίο»: «ΠΑΤΡΑ (το πρόσωπο της πόλης)» (φωτογραφικό λεύκωμα, με κείμενα των Ρέας Γαλανάκη, Πάνου Θεοδωρίδη, Αθηνάς Κακούρη, Διονύση Καρατζά, Βασίλη Λάζαρη, Θάνου Μικρούτσικου, Αθανασίου Παπαδόπουλου, Πέτρου Συναδινού), που «διηγούνται» την ιστορία και τη ζωή της πόλης. Τα κείμενα συνοδεύουν καρτ-ποστάλ των χρόνων 1903-1914, από τη συλλογή του Πέτρου Συναδινού.

- «Εστία»: Φρανσουά Ρικάρ «Το τελευταίο απόγευμα της Ανιές (Δοκίμιο για το έργο του Μίλαν Κούντερα)» (μετάφραση Γιάννης Κιουρτσάκης, μονογραφία - νέα «ανάγνωση» των έργων του Κούντερα). Γκίντερ Αντερς «Εμείς, οι γιοι του Αϊχμαν» (μετάφραση Κώστας Σπαθαράκης, επίμετρο Σταύρος Ζουμπουλάκης. Ο Γερμανοεβραίος φυγάδας από τη ναζιστική Γερμανία, απευθύνει δύο ανοιχτές επιστολές στον Κλάους Αϊχμαν, γιο του ναζί αρχιδήμιου, στο Αουσβιτς, μετά την καταδίκη του σε θάνατο στη δίκη της Ιερουσαλήμ). Μπαλτάσαρ Γκροσιάν «Ο ήρωας» (μετάφραση, εισαγωγή Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής. Το πρώτο μυθιστόρημα - το 1637 - του Ισπανού συγγραφέα, αποκαλούμενου ως «Νίτσε της Ισπανίας»). Χρήστος Βακαλόπουλος «Η ονειρική υφή της πραγματικότητας (κείμενα για την επικοινωνία και τον πολιτισμό)» (επιμέλεια, επίμετρο Κώστας Λιβιεράτος. Ο συγγραφέας υπήρξε κριτικός και δοκιμιογράφος του κινηματογράφου). Περικλής Μονιούδης «Στους κόλπους των πόλεων (Θεσσαλονίκη, Βερολίνο, Ζυρίχη, Αλεξάνδρεια)» (μετάφραση Ιωάννα Α. Αποστόλου. Αυτοβιογραφικό βιβλίο). Φαίδων Ταμβακάκης «Αδεια ξενοδοχεία» (διηγήματα).

- «Κέδρος»: Λευτέρης Πούλιος «Το θεώρημα» (νέα ποιητική συλλογή του εξαιρετικού μελαγχολικού ποιητή). Κάλβιν C. Κλόουσον «Ο ταξιδευτής των Μαθηματικών (Η εξερεύνηση της εντυπωσιακής ιστορίας των αριθμών)» (μετάφραση Ευηνέλλα Αλεξοπούλου. Μυθιστορηματική, μαθηματική μελέτη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ