Σάββατο 8 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Γιώργος Γραμματικάκης «Η αυτοβιογραφία του φωτός». Ο καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, εμπνεόμενος πάντα από την ποίηση, και σε αυτό το βιβλίο του (477 σελίδες), με παραπομπές σε μεγάλους ποιητές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, εκλαϊκεύει εκπληκτικά την επιστήμη του, με λογοτεχνική φαντασία και ανθρώπινη ευαισθησία, συνδέοντας το φυσικό φαινόμενο του φωτός, την ιστορία της ανθρωπότητας, τις τέχνες, τα επιτεύγματα του πνεύματος, ανά τους αιώνες. Πρόκειται για «κομψοτέχνημα» επιστήμης και λογοτεχνίας.

- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Μαριλίζα Μητσού «Στέφανου Α. Κουμανούδη «Στράτης Καλοπίχειρος» (ο τόμος Α΄ περιλαμβάνει τη μελέτη της καθηγήτριας για το πολιτικο-κοινωνικά τολμηρό στην εποχή του αλληγορικό ποίημα του φιλολόγου, λεξικογράφου, καθηγητή στο πρώτο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Στέφανου Α. Κουμανούδη «Στράτης Καλοπίχειρος» και το ποίημα που εκδόθηκε το 1851 και το 1888 αυτολογοκριμένο και μετά ξεχάστηκε. Ο Β΄ τόμος περιλαμβάνει αναλυτική μελέτη και «πηγές» για τα μέρη του ποιήματος που λογόκρινε ο ίδιος ο Κουμανούδης, λόγω των πολιτικών συνθηκών της εποχής του). G.E.M. De Ste. Croix «Ο χριστιανισμός και η Ρώμη (Διωγμοί, αιρέσεις και ήθη)» (συναγωγή κειμένων, επιμέλεια, πρόλογος Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, μετάφραση Ιωάννα Κράλλη. Ενδιαφέρουσα μελέτη, για την κοινωνία, τον πολιτισμό, τις λαϊκές παραδόσεις στην πολυφυλετική ρωμαϊκή αυτοκρατορία).

- Καστανιώτης: Πλάτων Μαυρομούστακος «Το θέατρο στην Ελλάδα (1940 - 2000). Μια επισκόπηση». (Μελέτη του καθηγητή Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τις τάσεις και τα ρεύματα της δραματουργίας και του θεάτρου μας, από τα χρόνια του πολέμου, οπότε αρχίζει η «απαγκίστρωσή» του από τα ευρωπαϊκά θεατρικά πρότυπα). Γάκης Παπαγιαννίδης «Σκηνοθεσία (Θεωρία και πράξη)» (εικονογραφημένη μελέτη του σκηνοθέτη - καθηγητή κινηματογράφου). Αλέκος Λιδωρίκης «Η προπολεμική Αίγυπτος και οι Ελληνες» (παραστατικό δημοσιογραφικό «ρεπορτάζ» του αξέχαστου συγγραφέα και δημοσιογράφου για την Αίγυπτο στα 1938 και τους Αιγυπτιώτες Ελληνες).

- Παπαδήμας: Τζακ Λ. Ντέιβις «Πύλος η αμμουδερή (Ιστορικό και αρχαιολογικό ταξίδι από την εποχή του Νέστορα έως τη ναυμαχία του Ναυαρίνου)» (μετάφραση Μάγια Κόμβου, επιμέλεια Χαράλαμπος Μπάλτας. Μελέτη εικονογραφημένη με αρχαιότητες, μνημεία, σχεδιαγράμματα. Περιέχει χρονολόγιο, πηγές, βιβλιογραφία και ευρετήριο).

- «Κασταλία» (Σταδίου 33): Ιούλιος Βερν «Το Αιγαίο στις φλόγες» (μετάφραση Δημήτρης Παντελοδήμος. Το βιβλίο του «αθάνατου» Βερν, εικονογραφημένο με 40 σχέδια του Μπενέτ, από την πρώτη έκδοση του έργου, σε συνέχειες στην εφημερίδα «Le Temps», εμπνευσμένο από το '21 αναφέρεται στην τελική φάση του αγώνα, το 1828, για την καταστολή της πειρατείας και την κατάργηση των σκλαβοπάζαρων στις ελληνικές θάλασσες).

- «Ικαρος»: Κώστα Χρ. Χατζιώτης «Από τη ζωή της παλιάς Αθήνας (Πρωταπριλιάτικα και άλλες ευτράπελες ιστορίες)» (Μελέτη - ανθολόγηση εύθυμων ιστοριών που δημοσιεύτηκαν σε αθηναϊκές εφημερίδες από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το 1950). Μάρκος Μέσκος «Νερό Καρκάγια» (πεζογραφήματα μνήμες από τα μετακατοχικά και εμφυλιακά χρόνια. Η λέξη καρκάγια στον τίτλο του βιβλίου προέρχεται από τη λέξη καρά-καγιά, δηλαδή νερό που βγαίνει από μαύρο βράχο).

- «Ελληνικά Γράμματα»: «Θρησκεία και θέατρο στην Ελλάδα» (κείμενα για τη σχέση θρησκείας - θεάτρου από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια των: Ι. Βιβιλάκη, Κ. Γεωργουσόπουλου, Σπ. Ευαγγελάτου, Χ. Μπακονικόλα, Β. Πούχνερ, Ν. Χουρμουζιάδη).

- «Μετρονόμος»: Ηλίας Βολιότης - Καπετανάκης «Μάγκες αλήστου εποχής (24 "ρεμπέτικα" πορτρέτα)» (βιοεργογραφική μελέτη για 24 σπουδαίους ρεμπέτες).

- «Μεταίχμιο»: Τζέζαρε Παβέζε «Το φεγγάρι και οι φωτιές» (μετάφραση Αννα Παπασταύρου. Το τελευταίο μυθιστόρημα του αντιφασίστα Ιταλού ποιητή και πεζογράφου, για την επιστροφή, μετά τον πόλεμο, στην πατρίδα του, ενός Ιταλού μετανάστη στην Αμερική και τον αντιφασιστικό αγώνα των παρτιζάνων).

- Γαβριηλίδης: Γιάννης Δάλλας «Αποθέτης» (ποιητική συλλογή του καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας) (Σέφης Αναστασάκος «Στη σκιά των ανεμόμυλων»: (ποίηση). Δημήτρης Ι. Κατσαγάνης «Διαμερίσεις» (ποίηση). Γιώργος Γεωργούσης «Οθόνη υγρών κρυστάλλων» (ποίηση). Δώρα Παρδάλη - Σωτριλλή «Ροές» (συλλογή, κυρίως αντιπολεμικών ποιημάτων). Γιώργος Χαβούτσας «Η φοινικιά» (ποίηση). Ελένη Μαρινάκη «Τώρα αίμα» (ποίηση). Αντώνης Ψάλτης «Ο ήρωας μέσα μου» (ποίηση).

- Σαββάλας: Ντέιβιντ Φοντάνα «Ψυχολογία, θρησκεία, πνευματικότητα» (μετάφραση Βεατρίκη Καντζόλα - Σαμπατάκου, μελέτη ψυχολογίας). Καλλιόπη Σπανού «Η πραγματικότητα των δικαιωμάτων (κρατικές πολιτικές και πρόσβαση σε υπηρεσίες)» (μελέτη).

- «Οδός Πανός»: Αλφόνσος Ι. Κατσούλης «Κασσιόπειτα» (Ποιητική Συλλογή). Επίσης, κυκλοφόρησε το τεύχος 131 του ομώνυμου περιοδικού, με ενδιαφέροντα λογοτεχνικά θέματα και με το θεατρικό έργο του Χάινερ Μίλερ «Μάκβεθ (μετά τον Σέξπιρ)»).

- «Morithly Review» (μηνιαίο σοσιαλιστικό περιοδικό, τεύχος 11).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ