Σάββατο 15 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Μίλητος»: Γιώργος Νάθενας - Μηλίτσα Καραθάνου «Το τρενάκι του Πηλίου (Από την πόλη των Αργοναυτών στο βουνό των Κενταύρων)» (πρωτότυπη, πλούσια, εικονογραφημένη με εικαστικά έργα και φωτογραφίες - μελέτη για το τρένο που περιδιάβαινε τα χωριά του Πηλίου από το 1892 έως τη δεκαετία του '60 και την τεράστια συμβολή του στην επικοινωνία και πολιτισμική ανάπτυξη του Βόλου και του Πηλίου. Η μελέτη ιστορεί γενικότερα τη δημιουργία των θεσσαλικών σιδηροδρόμων, όπως ο ατμοτροχιοδρόμος του Βόλου, στα χρόνια 1896-1950, διάφορα τεχνικά σιδηροδρομικά έργα, τις συνθήκες ζωής και εργασίας των σιδηροδρομικών και τη θετική επίδραση του σιδηροδρόμου στην κοινωνική, πολιτιστική, τουριστική ανάπτυξη της περιοχής).

-- «Γκοβόστης»: Τζον - Τζούλιους Νόργουιτς «Βενετία (Η παραδεισένια πόλη)» (μετάφραση Γιάννης Καστανάρας. Μελέτη για την πολύπλευρη ιστορία της Βενετίας - μετά την πτώση της Γαληνοτάτης - από τα τέλη του 18ου αιώνα, στις καλές τέχνες και τα έργα που ενέπνευσε σε κορυφαίους ξένους καλλιτέχνες. Το βιβλίο περιλαμβάνει βιβλιογραφίες, εικόνες και ευρετήριο ονομάτων). Ντέιβιντ Ιρβινγκ «Ρόμελ (Η αλεπού της ερήμου)» (μετάφραση Γιάννης Καστανάρας. Ιστορική έρευνα, βασισμένη στο αρχείο του Ρόμελ και σε μαρτυρίες για τη στρατιωτική πορεία του Ρόμελ κατά τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έως την, διατεταγμένη από τον Χίτλερ, αυτοκτονία του). Αντονι Μπιβόρ «Το μυστήριο της Ολγας Τσέχοβα (Ηταν κατάσκοπος η αγαπημένη ηθοποιός του Χίτλερ;)» (μετάφραση Γιάννης Καστανάρας. Μυθιστόρημα για την ανιψιά του Ρώσου δραματουργού Αντον Τσέχοφ, η οποία το 1920 εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, έγινε πρωταγωνίστρια του γερμανικού κινηματογράφου, βραβεύτηκε από τους ναζί, συναναστρεφόταν τον Χίτλερ και, σύμφωνα με φήμες, στρατολογημένη από το συνθέτη αδελφό της στη σοβιετική αντικατασκοπία, σχεδίαζε μαζί του τη δολοφονία του Χίτλερ, με μια επίθεση αυτοκτονίας).

-- «Κασταλία» (Σταδίου 33, 210.3215.280): Χαρίλαος Μηχιώτης «Από την απελευθέρωση 1944 στην τραγωδία, τον Δεκέμβρη και τη Βάρκιζα» (ιστορικό βιβλίο του εκπαιδευτικού, δημοσιογράφου, αγωνιστή του ΕΑΜ για τα γεγονότα του Δεκέμβρη 1944 και τα κατά τη γνώμη του αίτια του εμφυλίου).

-- «Ολκός»: Πιερ Βιντάλ - Νακέ «Η Ατλαντίδα (Μικρή ιστορία του πλατωνικού μύθου)» (μετάφραση Χρήστος Μεράντζας. Μελέτη του Γάλλου καθηγητή της Αρχαίας Ιστορίας και Φιλολογίας για την αλληγορικότητα του πλατωνικού μύθου περί της χαμένης Ατλαντίδας και της «γεωγραφικής αναζήτησής» της. Με βάση τα πλατωνικά κείμενα «Κριτίας» και «Τίμαιος» ο συγγραφέας εξετάζει την εξέλιξη του πλατωνικού μύθου από την αρχαιότητα ως την εποχή μας).

-- «Στοχαστής»: Μπεντρός Ζομπιάν «Ταξίδι στην Ανατολία με τον Ουίλιαμ Σαρογιάν» (μετάφραση Οχανές - Σαρκίς Αγαμπατιάν, πρόλογος Χαροντιούν Κιουρτζιάν. Ταξιδιωτικό - ιστορικό βιβλίο, με αναφορά στον Αρμένιο, ουμανιστή συγγραφέα Ουίλιαμ Σαρογιάν και στον ανεκπλήρωτο πόθο του, να ξαναδεί τη γενέτειρά του μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων). Τζορτζ Γκίσινγκ «Η γη του ήλιου (ταξίδι στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Ελλάδα» (μετάφραση Δημήτρης Δεληολάνης. Ταξιδιωτικό - ιστορικό οδοιπορικό στις αρχαιοελληνικές αποικίες στην Κάτω Ιταλία).

-- «Ιδμων»: Γιώργος Δεληγιάννης «Η πρώτη εθνική συνέλευση της Επιδαύρου (κοινωνική σύνθεση)» (ιστορικοκοινωνική μελέτη).

-- «Ωκεανίδα»: Μάνος Βουράκης «Φάδερ ημών» (αλληγορικό μυθιστόρημα για τους διάφορους επί γης «σωτήρες» των λαών, όπως ο Τζ. Μπους).

-- «Καλέντης»: Κική Τζωρτζακάκη «Μαμά, κόψε το κήρυγμα (κι εσύ, μπαμπά, επίσης)» (μελέτη για την οικογένεια, την ανατροφή των παιδιών, την καθημερινότητα, το σχολείο. Τόμος Α).

-- «Κορόντζη» (Κασαμπά 58, Καισαριανή, 210-7225.690): Θέτις Καλαντζή «Με τη βοϊδάμαξα από τη Μικρασία)» (αναμνήσεις Μικρασιατών προσφύγων).

-- Εκδόσεις «Ολιστικής Αρμονίας» (ΤΘ 93, Μαρκόπουλο Αττικής 19003, Γρίβα 23, Χαλάνδρι, 15233): «Ανθρώπινη αρμονία (ένα εγχειρίδιο ζωής» (συλλογικό βιβλίο με οδηγίες προληπτικής υγιεινής).

-- ΔΕΠΑΚ - Δήμος Κερατσινίου: Αλέκος Χρυσοστομίδης «Αναμνήσεις ενός θεατρίνου» (μνήμες του παλαίμαχου Κερατσινιώτη ηθοποιού από το θέατρο).

-- «Ελληνικά Γράμματα»: Γιώργος Μυλωνάς «Και μετά την Ολυμπιάδα τι; (Η ελληνική οικονομία το 2005, με σκίτσα» (λεύκωμα σκίτσων του Γ. Μυλωνά, σχολιασμένα με μικρά οικονομολογικά κείμενα και στατιστικά στοιχεία).

-- «Πορτοκάλι» (Λεωφ. Αλεξάνδρας 124, 11471, Αθήνα, 210.6431.468): Βιβή Ματσούκα «Το λουλούδι που λεγόταν Αρλεκίνος» (παιδικό παραμύθι. Ζωγραφιές της Μαρίας Πεπονά).

-- «Πατάκης»: Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη «Πόσα λέει η ελιά, πόσα ακούει ο λαγός...» (παραμύθι. Εικονογράφηση Διατσέντα Παρίση).

-- «Ψυχογιός»: Μπουκέτ Ουζουνέρ «Χαράζει στην Καλλίπολη» (μετάφραση Θάνος Ζαράγκαλης, μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην Καλλίπολη της Μ. Ασίας, το 1915).

-- «Νέα Πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 608-610).

-- «Συλλογές» (περιοδικό για φιλότεχνους, τεύχος 252).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ