Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Εστία»: Μπενουά Ντιτέρτρ «Η ανυπότακτη» (μετάφραση Θωμάς Σκάσσης, μυθιστόρημα, για τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ). Ζίγκμοντ Μπάουμαν «Ρευστή αγάπη (Για την ευθραυστότητα των ανθρωπίνων δεσμών)» (μετάφραση Γιώργος Καράμπελας. Κοινωνιολογική μελέτη). Τιμπό ντε Μονταιγκί «Αγγελοι καμένοι» (μετάφραση Αύγουστος Κορτώ, μυθιστόρημα). Ελένη Γιαννακάκη «Το χερουβείμ της μοκέτας» (μυθιστόρημα). Μιχάλης Μακρόπουλος «Το τέλος του ταξιδιού» (μυθιστόρημα). Γιάννης Χατζηχρήστος «Ανασκαφή στο μέλλον» (μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας).

- Γαβριηλίδης: Θοδωρής Καλλιφατίδης «Στο βλέμμα της» (μυθιστόρημα, με θέμα την ανθρώπινη μοναξιά στη σύγχρονη κοινωνία).

- «Ελληνικά Γράμματα: Βασίλης Βασιλικός «Οι λωτοφάγοι» (σατιρικό μυθιστόρημα). Γιώργου Ι. Μποτή «Μαρτυρία» (ποιήματα, που περιλαμβάνονται και στα αγγλικά, σε μετάφραση του Φίλιππου Ραμπ). Γιώργης Χριστοφιλάκης «Εβγα ψυχή απ' το κορμί» (συλλογή 62 αφηγημάτων του θεατρικού συγγραφέα. Περιλαμβάνονται βιογραφικό σημείωμα και εργογραφία του).

- Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου: Ευαγγελία Βερώνη - Καμνή «Τα σκουλαρίκια της Μυκονιάτισσας» (λεύκωμα με φωτογραφίες, παλιών και σύγχρονων Μυκονιατισσών με παραδοσιακά σκουλαρίκια - έργα παλιών και σύγχρονων ντόπιων αργυροχρυσοχόων).

- Μπαρτζουλιάνος (Σοφοκλέους 5, Αθήνα 105 59, 210-3835.421): Γιάννης Ζευγώλης «Αστεγοσκόπιο» (ιστορίες, εμπνευσμένες από το μεγάλο πρόβλημα των 11.000 αστέγων που ζουν και κινούνται στην Αθήνα).

- «Κριτική»: Αζαντέχ Κιάν Τιέμπο «Η ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν» (μελέτη).

- Καλέντης: Μαρία Μαρτζούκου - Σωτήρης Τριβιζάς «Ποιητική ανθολογία για παιδιά και εφήβους» (ανθολόγηση 50 ποιημάτων αντίστοιχου αριθμού σπουδαίων Ελλήνων ποιητών). Μίκα Βάλταρι «Σινουχέ, ο Αιγύπτιος» (μετάφραση Μαρία Μαρτζούκου. Πολυμεταφρασμένο ιστορικό μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται, στα χρόνια της βασιλείας του φαραώ Εχνατού και της Νεφερτίτης, σε Αίγυπτο, Συρία, Βαβυλώνα και Μινωική Κρήτη, με ήρωα τον γιατρό Σινουχέ). Αλεξάνδρα Κυρλή «Παίκτες» (μυθιστόρημα).

- «Αίολος»: Εφη Παπαθεοδώρου «Πώς γλυκαίνουν οι τσουκνίδες» (στιγμιότυπα χαράς και λύπης).

- «Ισνάρ»: Λάμπρος Α. Φλιτούρης «Popolo Albanese (Η ιταλική διπλωματία και η χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων)» (μελέτη του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το ρόλο της Ιταλίας στη χάραξη των συνόρων και το βορειοηπειρωτικό ζήτημα από τις αρχές του 20ού αιώνα, υπέρ της Αλβανίας).

- «Γκούτενμπεργκ»: Χρήστος Κάτσικας - Κώστας Ν. Θεριανός «Η εκπαίδευση της αμάθειας» (μελέτη, β΄ έκδοση, συμπληρωμένη και αναθεωρημένη).

- «Διαβάζω» (επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχος 462, με αφιέρωμα για το παιδί και το βιβλίο σήμερα και συνεντεύξεις με τους συγγραφείς Μάνο Ελευθερίου και Ρέα Γαλανάκη και τεύχος 464, με αφιέρωμα στη λογοτεχνία του φανταστικού).

- «Ινδικτος» (περιοδικό ποικίλης ύλης, τεύχος 20, με εξαίρετες εικόνες του θεάτρου σκιών).

- «Διοτίμα» (ποικίλης ύλης περιοδικό της Τρίπολης. Τεύχος 3, με θέματα για την Τρίπολη, την πολεοδομία, την εικονογραφία του '21 και τον Μότσαρτ).

- «Εξώπολις» (περιοδικό λόγου και τέχνης της Αλεξανδρούπολης. Τεύχος 20).

- «Ιστορία εικονογραφημένη» (ιστορικό περιοδικό. Τεύχος 454, με αφιέρωμα για την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα).

«Θεσσαλονικέων Πόλις» (τριμηνιαίο περιοδικό της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Τεύχος, 19, με μελέτη για τον αξέχαστο φιλόλογο και συγγραφέα Γιώργο Ιωάννου και άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά μελετήματα για την πόλη).

- «highlights» (περιοδικό για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό τεύχος 22, 23, 24).

- «Μονόπολη» (διμηνιαίο περιοδικό ιδεών, πολιτισμού και τεχνών. Τεύχος 59)

- «Παρουσία» (τριμηνιαίο περιοδικό λογοτεχνίας της Ενωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογoτεχνών. Τεύχος 35 με ενδιαφέρουσες συνεργασίες).

- «Περίπλους ναυτικής ιστορίας» (τριμηνιαίο περιοδικό του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος. Τεύχος 54).

- «Monthly Review» (μηνιαία πολιτική επιθεώρηση, τεύχος 17, 18, 19).

- «Τα Αθηναϊκά» (περιοδικό του Συλλόγου Αθηναίων τεύχος 111).

- «Βιβλιοφιλία» (περιοδικό για βιβλιόφιλους συλλέκτες, τεύχος 112).

- «Φιλελεύθερη έμφαση» (τριμηνιαία επιθεώρηση του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Τεύχος 25).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ