Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Πλατύφορος - Εταιρία Μελέτης Ερευνας Προαγωγής Πολιτισμού» (Γκύζη 42, Αθήνα 11475), Πρακτικά Συνεδρίου «Γρηγόριος Ξενόπουλος 50 χρόνια μετά... (Συμβολή στην έρευνα του έργου του)». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζακύνθου (16-18/11/2001), με τη στήριξη διαφόρων φορέων, με τη συμμετοχή 31 πανεπιστημιακών καθηγητών και άλλων μελετητών του έργου του Γρ. Ξενόπουλου. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ήταν ο Ζακύνθιος συγγραφέας και ερευνητής Διονύσιος Ν. Μουσμούτης, ο οποίος επιμελήθηκε τον τόμο των Πρακτικών.

- «Διεθνές Βήμα» (Μαμάη 2 και Αχαρνών, 10440, 210-8833.002): Γιώργος Σιμόπουλος - Ρίτα Κανελλοπούλου «Την πόρτα δεν ανοίγω, όποιος και να χτυπά (Στερεότυπα και αποσιωπήσεις στο διδακτικό υλικό για την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα)» (Μελέτη για διάφορα κοινωνικά στερεότυπα και αντιλήψεις που περιορίζουν την κοινωνική, μορφωτική, εργασιακή θέση της γυναίκας, των μεταναστών έναντι των γηγενών πολιτών και τις αναγκαίες αλλαγές στη διδακτέα ύλη της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας των μεταναστών).

- «Ελληνικά Γράμματα»: «Εχθρός εντός των τειχών (Οψεις του δωσιλογισμού στην Ελλάδα της κατοχής)» (Συλλογικό έργο για το ρόλο των δωσιλόγων στη διάρκεια της κατοχής και τα κριτήρια ένταξής τους στη μεταπολεμική κοινωνία, σε επιμέλεια Ιάκωβου Μιχαηλίδη, Ηλία Νικολακόπουλου, Χάγκεν Φλάισερ). Μάκη Τρικούκη «Η ταπείνωση του θριαμβευτή» (ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στα χρόνια του εμφυλίου, με κεντρικά πρόσωπα έναν διωκόμενο αγωνιστή και δύο αδέλφια στο σπίτι των οποίων καταφεύγει ο διωκόμενος).

- «Οδυσσέας»: Χένρι - Νόελ Μπρέιλσφορντ «Μακεδονία (Οι φυλές και το μέλλον τους)» (μετάφραση Δημήτρης Καζάκης. Ο συγγραφέας, ως επικεφαλής του Βρετανικού Ταμείου Αγωγής στα θύματα της Τουρκίας στο Ιλιντον το 1903, βρέθηκε στα Βαλκάνια, για να προωθήσει το στόχο της Βρετανίας να αποσπαστεί η Βουλγαρία από την επιρροή της Ρωσίας και οι Βουλγαρόφωνοι να συγκροτήσουν μια αυτονομημένη Μακεδονία, ενταγμένη στην οθωμανική αυτοκρατορία. Στόχος που σήμαινε η Ελλάδα να τελειώνει στη Θεσσαλία, η Σερβία στο Κόσσοβο, η Αλβανία να είναι προτεκτοράτο της Ευρώπης και η Βοσνία της Αυστρίας. Ο συγγραφέας ταξίδεψε και στην Κρήτη για την περαιτέρω στήριξη της αυτονόμησής της στα πλαίσια της οθωμανικής αυτοκρατορίας).

- Εκδόσεις Αντ. Σταμούλη (2310-264748): Ανδρέας Π. Ανδρέου - Ιφιγένεια Βαμβακίδου «Ο πληθυσμός των αγαλμάτων - Η περίπτωση της Φλώρινας» (ιστορική μελέτη - καταγραφή αγαλμάτων και προτομών, ιστορικών προσώπων στη Φλώρινα. Το βιβλίο εικονογραφείται με τα ιστορούμενα γλυπτά).

- «Μεταίχμιο»: Ζακ - Ρεμί Ζιρέρ «Η προφητεία των βατράχων» (μετάφραση Λίνα Κονομάρα. Παιδικό βιβλίο του πρωτεργάτη του γαλλικού κινηματογράφου κινουμένων σχεδίων).

- Χατζηνικολή: Αντρέ Μπρινκ «Η άλλη πλευρά της σιωπής» (μετάφραση Γιώργος Κυριαζής. Κοινωνικό, αντιφασιστικό μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στα χρόνια του Γ΄ Ράιχ).

- Σαββάλας: Δέσποινα Ι. Παπαδημητρίου «Από το λαό των νομιμοφρόνων στο έθνος των εθνικοφρόνων (Η συντηρητική σκέψη στην Ελλάδα, 1922-1967)» (ιστορικο-πολιτική μελέτη της καθηγήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου).

- Α. Α. Λιβάνη: Γιάννης Π. Φύσσας «Ο μαστός και οι παθήσεις του (Ενας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις)» (εκλαϊκευμένος ιστορικός οδηγός).

- Πατάκης: Μανόλης Μαυρολέων «Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει» (παραμύθι, εικονογράφηση Γιώργος Σγούρος). Μάνος Κοντολέων «Σκανταλιές κι ανοησίες για ένα... γλυκό κεράσι» (παραμύθι. Εικονογράφηση Σπύρος Γούσης). Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη «Αν κατάλαβες... τρελά πράγματα!» (παραμύθι. Εικονογράφηση Θανάσης Δήμου).

- Αλεξάνδρα Μοσχονά: «Λευκή σκιά - Ζοφόρος ήλιος» (διηγήματα, β΄ έκδοση).

- Μιχάλη Λιαρούτσου «Τινά εκ των ένδον» (ποιήματα).

- «Αιολικά Γράμματα» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 220, με ένα επίκαιρο μονόπρακτο του διευθυντή του περιοδικού, Κώστα Βαλέτα, με τίτλο «Η συνομιλία του Μπους με το θεό»).

- «Ιστορία εικονογραφημένη» (περιοδικό ποικίλης ιστορικής ύλης. Τεύχος 456, 457).

- «Η Εύγερος Κεφαλονιά» (περιοδικό του ομώνυμου Συλλόγου Φαρακλάδων. Τεύχος 6).

- «Ελληνική Διεθνής Γλώσσα» (περιοδικό του Οργανισμού για τη διεθνοποίηση της ελληνικής γλώσσας. Τεύχος 63, με αφιέρωμα στο διαγωνισμό αρχαίων ελληνικών και την ελληνική γλώσσα στο Μεξικό).

- «Νέα Πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 614-616).

-«Πνευματική ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 171).

- «Το περιοδικό της Αγλαΐτσας» (δωρεάν περιοδικό για παιδιά της εταιρείας εθελοντών «ΟΝΑΡ - μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί». Τεύχος 2).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ