Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Πολύτροπον»: Γιέλαβικ Μπάρμπαρα «Ιστορία των Βαλκανίων» (Α' τόμος: 18ος - 19ος αιώνας. Β' τόμος: 20ός αιώνας)» (μετάφραση Χριστίνα Δεληστάθη - Σταυρούλα Γιαννοπούλου, επιμέλεια Βάσιας Τσοκόπουλος. «Κλασικό» το έργο της πανεπιστημιακού, περιλαμβάνει πολλές μελέτες της για τα προβλήματα της ιστορίας των Βαλκανίων και τις παρεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων σ' αυτά. Ο πρώτος τόμος αφορά στη γεωγραφική και ιστορική διαμόρφωση των βαλκανικών λαών στα αρχαία, βυζαντινά και οθωμανικά χρόνια. Τα τμήματα της Βαλκανικής όπου ηγεμόνευε η αυτοκρατορία των Αψβούργων. Τη γέννηση των εθνικών κινημάτων και τους αγώνες για τη δημιουργία εθνικών κρατών. Ο δεύτερος τόμος εξετάζει τον 20ό αιώνα. Την εδαφική ολοκλήρωση των βαλκανικών κρατών, τη συμμετοχή τους στους δύο παγκόσμιους πολέμους, τα δικτατορικά καθεστώτα του μεσοπολέμου, την εθνική τους αντίσταση, τη μεταπολεμική πορεία κάθε κράτους και τη διαμόρφωση των στρατιωτικών μπλοκ, του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου Βαρσοβίας).

-- «Μεταίχμιο»: Πιερ Σορλέν «Κοινωνιολογία του κινηματογράφου» (μετάφραση Πελαγία Μαρκέτου, επιστημονική επιμέλεια - εισαγωγή Χρήστος Δερμεντζόπουλος. Μελέτη του καθηγητή της Κοινωνιολογίας των Οπτικοακουστικών Μέσων στη Σορβόννη, με τρία μέρη και πολλά, πολύπλευρα κεφάλαια για την ιστορία, κοινωνιολογία, ιδεολογία, τέχνη, τις μορφές, τα είδη, τα μέσα, την παραγωγή, τη διανομή, το κινηματογραφικό κοινό. Σε παραρτήματα περιλαμβάνονται συμπεράσματα, πρακτικές υποδείξεις, φιλμογραφία, βιβλιογραφία, ευρετήριο όρων και πίνακες). Πέδρο Γκάλβεθ «Υπατία (Η γυναίκα που αγάπησε την επιστήμη)» (μετάφραση Λήδα Παλλαντίου. Βιογραφικό μυθιστόρημα για την αρχαία φιλόσοφο και μαθηματικό της Αλεξάνδρειας του 4ου μ.Χ. αιώνα, κόρη του μαθηματικού, αστρονόμου και διευθυντή του μουσείου της Αλεξάνδρειας, η οποία ξεπέρασε σε γνώσεις τον πατέρα της και πέθανε τραγικά, βιασμένη και δολοφονημένη από φανατικούς χριστιανούς, κατ' εντολή του πατριάρχη της πόλης). «Τετράδια Μουσειολογίας» (περιοδικό μουσειολογίας, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του ICOM. Τεύχος 3). Μαρί Σελιέ «Ζωγραφική, πες μου τα μυστικά σου!» (απόδοση - έμμετρο Μαρίζα Ντεκάστρο. Καλαίσθητο βιβλίο για παιδιά, που με σύντομα βιογραφικά στοιχεία και λεζάντες τα μυεί σε έργα μεγάλων ζωγράφων διαφόρων χωρών και εποχών). Ε. Μ. Φόστερ «Ενα δωμάτιο με θέα» (μετάφραση Ιωάννα Καρατζαφέρη. (Κοινωνικό - σατιρικό μυθιστόρημα για τη βρετανική αστική τάξη στις αρχές του 20ού αιώνα). Μιχάλης Πιτένης «Οι κόρες της Αφροδίτης» (μυθιστόρημα). «Δέκατα» (περιοδικό για ταξίδια, πρόσωπα, κείμενα, τέχνες. Τεύχος 6).

-- «Καστανιώτης»: Ζοζέ Σαραμάγκου «Περί φωτίσεως» (μετάφραση Αθηνά Ψύλλια. Μυθιστόρημα του μεγάλου νομπελίστα Πορτογάλου πεζογράφου, με ένα άκρως συμβολικό θέμα. Τη διεξαγωγή εκλογών, όπου ενώ ο λαός αφυπνισμένος ρίχνει πάνω από 80% «λευκό» στο δικομματισμό, η άρχουσα τάξη μηχανεύεται τη διατήρηση της εξουσίας της). Τζον Απντάικ «Χωριά» (μετάφραση Αύγουστος Κορτώ, μυθιστόρημα).

-- «Τυποθήτω»: Γιάννης - Φαέθων Πουσκουλέλης «Ο γάτος μου νιαουρίζει φούγκες» (σαρκαστικό μυθιστόρημα για το σύγχρονο τρόπο ζωής). Δημήτρης Παπαδούλης «Η άλλη ζώνη» (αλληγορικό μυθιστόρημα για τη σύγχρονη κοινωνία που γεννά τον τρόμο).

-- «Περίπλους»: Θερβάντες «Ο ζηλιάρης σύζυγος» (μετάφραση Ρένα Λεκκού - Δάντου, αριστοτεχνικό διήγημα του μέγιστου Ισπανού συγγραφέα, για τα ήθη και τη ζωή στην Ισπανία του 16ου αιώνα). Τζένιφερ Μακ Κνάιτ - Τζοντζ «Πώς γίνεται το καθετί» (μετάφραση Γιολάνδα Δάλκα. Οδηγός ποικίλων πρακτικών θεμάτων της καθημερινότητάς μας).

-- «Ιδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως», στην Ανδρο: «Καράς - Μυταράς» (κατάλογος της έκθεσης έργων των ζωγράφων Χρίστου Καρά και Δημήτρη Μυταρά, που παρουσιάστηκε στην Ανδρο, με τίτλο «Μυθολογίες του εφήμερου», σε επιμέλεια της Αθηνάς Σχινά).

-- «Μανδραγόρας»: Μαίρη Γυφτάκη «Ατολμοι χαρταετοί» (ποιήματα). Γιώργος Αλμης «Αλχημείες και πλάνες» (ποιήματα).

-- «Κάστωρ»: Ιρέν Σβαρτς «Ο Τριστάνος είναι ερωτευμένος» (εικονογράφηση Μισέλ Γκαΐ. Παιδικό παραμύθι). Πέτρος Πουλάκης «Ο αυτός» (εικονογράφηση Βασίλης Παπατσαρούχας, παραμύθι).

-- «ΚΨΜ»: Σύλβια Οκαλιόβα «Ζάπινγκ σε ιδέες του μέλλοντος» (ποιήματα, σκέψεις και δημοσιογραφικά κείμενα της Σλοβάκας δημοσιογράφου, που εργάζεται και ζει στην Ελλάδα).

-- «Α. Α. Λιβάνης»: Γεράσιμος Θεοδόσης «Το χαμόγελο της Περσεφόνης» (μυθιστόρημα, με μορφή επιστολών και ημερολογίου). Σον Μονκ Κιντ «Η καρέκλα της γοργόνας» (μετάφραση Ρένα Λεκκού - Δάντου, μυθιστόρημα). Λιν Πίκνε - Κλάιβ Πρινς «Sangreal - Οι φύλακες του ιερού μυστικού και το κοινό της Σιών» (μετάφραση Ρένα Καρακατσάνη, μυθιστόρημα φαντασίας).

-- «Παρουσία» (περιοδικό λογοτεχνίας της Ενωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, τεύχος 36).

-- «Monthly Review» (πολιτικό περιοδικό, τεύχος 19-20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ