Σάββατο 3 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Παπαδήμας: Μάμφρεντ Φούρμαν «Αρχαία λογοτεχνική θεωρία (Αριστοτέλης, Οράτιος, "Λογγίνος")» (μετάφραση Μαρία Καίσαρ, επιμέλεια Δανιήλ Ι. Ιακώβ. Μελέτη για τα έργα των τριών αρχαίων διανοητών για τον ποιητικό, πεζογραφικό και ρητορικό λόγο, έργα που επηρέασαν τους αρχαίους ποιητές, συγγραφείς και ποιητές). Στη σειρά «Μύθοι και ιστορία των λαών» κυκλοφόρησε το βιβλίο της Αν Μπίρελ «Μύθοι των Κινέζων» (μετάφραση Χριστίνας - Αντωνίας Μουτσοπούλου).

- «Ικαρος»: Κωνσταντίνος Α. Δοξιάδης «Κείμενα. Σχέδια. Οικισμοί» (επιμέλεια - εισαγωγή Αλέξανδρος - Ανδρέας Κύρσης. Πλούσια εικονογραφημένος τόμος με είκοσι κείμενα του μεγάλου πολεοδόμου αρχιτέκτονα Κων. Α. Δοξιάδη, για την αρχιτεκτονική, τον αστικό σχεδιασμό και την Οικιστική. Περιλαμβάνεται πλήρης κατάλογος των δημοσιεύσεων του Δοξιάδη και ευρετήριο ονομάτων και τοπωνυμίων. Η έκδοση πλαισίωσε την έκθεση αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών σχεδίων του Δοξιάδη στο Μουσείο Μπενάκη και την ημερίδα με θέμα «Η οικιστική εντοπία», που οργάνωσε το Ιδρυμα Κωνταντίνου - Εμμας Δοξιάδη).

- Πατάκης: Μάρω Δούκα «Εις τον πάτο της εικόνας» (μυθιστόρημα, αναθεωρημένη έκδοση). Φρανσουά Βεγεργκάνς «Τρεις μέρες στο σπίτι της μητέρας μου» (μετάφραση Εφη Κορομηλά. Αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα).

- «Μανδραγόρας»: «Νικόλαος Κάλας (Ξαναδιαβάζοντας το έργο του 1907 - 1988)». (Τα Πρακτικά του ομότιτλου διεθνούς συνεδρίου του «Μανδραγόρα», του Τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δήμου Κομοτηνής). Στον Νικόλα Κάλας αφιερώνεται και το 35ο τεύχος του «Μανδραγόρα», ενώ ειδικό τεύχος για τα 14χρονα του περιοδικού περιλαμβάνει ευρετήριο των θεμάτων των τευχών 1 έως 33.

- «Αγρα»: Πολ Τσέλαν «Ο μεσημβρινός και άλλα πεζά» (μετάφραση - σημειώσεις Γιώργος Σαγκριώτης. Πεζά και διαλέξεις του σημαντικού Γερμανού, αυτόχειρα ποιητή του 20ού αιώνα).

- Αρης Πουλιανός «Ανατροπές (Από τη ζωή και το έργο του)» (Αυτοβιογραφία του ανθρωπολόγου - ιδρυτή της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδας, ερευνητή του Σπηλαίου Πετραλώνων, ΕΠΟΝίτη στην κατοχή, μαχητή του ΔΣΕ και πολιτικού πρόσφυγα στην ΕΣΣΔ, όπου σπούδασε Ανθρωπολογία. Διεύθυνση: Δαφνομήλη 7, 11471, 210-3646.793).

- «Μεταίχμιο»: Γιώργος Χ. Ρεπούσης «Μάριος Χάκκας (Από την ποίηση στη λύτρωση)» (βιοεργογραφική μελέτη για τον πρόωρα χαμένο πεζογράφο και ποιητή). Πέτρος Τατσόπουλος «Η καλοσύνη των ξένων (μια αληθινή ιστορία)». (Αυτοβιογραφικό βιβλίο του γνωστού συγγραφέα για την υιοθεσία του από θετούς γονείς). Σάκης Σερέφας «Θα γίνω ντιζέζ (μια αληθινή ιστορία)» (νουβέλα αντλημένη από τη δολοφονία μιας κοπέλας το 1950, από τον αρραβωνιαστικό της). Κώστας Ζαφείρης «Η εκδίκηση του τυπογάφου» (μυθιστόρημα). Ελευθερία Δημητρομανωλάκη «Η ηγεμονία της ευτυχίας» (μυθιστόρημα). Λόρενς Ντάρελ «Η σπηλιά του Πρόσπερου» (μετάφραση Λύο Καλοβυρνάς, αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ντάρελ από την 6χρονη παραμονή του στην Κέρκυρα). Κριστίν Κοναρό «Το μικρό βιβλίο των καλών τρόπων», «Το μικρό βιβλίο της ευγένειας», «Το μικρό βιβλίο των καλών τρόπων, στο τραπέζι» (όμορφα εικονογραφημένα βιβλία για νήπια, σε απόδοση της Ειρήνης Χριστοπούλου).

- «Ολκός»: Ηρώ Παπαβασιλείου «Εκτός περιμετρικής» (ποιήματα). Δήμης Παπαβασιλείου «Υπό την επίφαση» (ποιήματα).

- «Πατάκης: Π. Ντ. Τζέιμς «Τα παιδιά των ανθρώπων» (μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου. Εξαιρετικό αλληγορικό μυθιστόρημα, που πλάθει έναν ορατό εφιάλτη. Την αδυναμία των ανθρώπων στην εποχή του ιμπεριαλισμού και της πολύμορφης βίας, να τεκνοποιούν. Το μυθιστόρημα ενέπνευσε τη σπουδαία ταινία του Αλφόνσο Κοναρού).

- «Οι πολέμιοι της "παγκοσμιοποίησης" (Από το Αμστερνταμ και το Σιάτλ μέχρι τη Γένοβα και την Κοπεγχάγη)» (λεύκωμα με 203 ανέκδοτες φωτογραφίες από το αρχείο της φωτορεπόρτερ Ελένης Γρηγοριάδου. Χρονικό διεθνών κινητοποιήσεων κατά της «παγκοσμιοποίησης» και της αντιιμπεριαλιστικής νέας τάξης και αφηγήσεις διαδηλωτών. Περιλαμβάνονται φωτογραφίες από κινητοποιήσεις στις πόλεις: Αμστερνταμ, Αθήνα, Σιάτλ, Ουάσιγκτον, Πράγα, Βρυξέλλες, Γένοβα, Βαρκελώνη, Νάπολη, Κεμπέκ, Γκέτεμποργκ, Κοπεγχάγη).

- Α.Α. Λιβάνης: Νανά Μούσχουρη «Το όνομά μου είναι Νανά» (αυτοβιογραφική αφήγηση της γνωστής τραγουδίστριας στον δημοσιογράφο Φώτη Απέργη).

- «Μελάνι»: Μάρω Βαμβουνάκη «Ο παλιάτσος και η Ανιμα» (μυθιστόρημα). Πόλυ Μηλιώρη «Δημιουργική γραφή για μελλοντικούς ομοτέχνους» (εγχειρίδιο δημιουργικής γραφής). Κατρίν Κλεμάν «Το δάκρυ της γης» (μετάφραση Γιώργος Παρλαλόγλου, μυθιστόρημα).

- «Αφιέρωμα» (περιοδικό της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά «Ο Αγιος Παύλος», τεύχος 10/2006, με αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία).

- «Ιστορία Εικονογραφημένη» (ιστορικό περιοδικό, τεύχος 461).

- «highlights» (πολιτιστικό περιοδικό. Τεύχη 24, 25, 26, 27).

- «Monthly Rewiew» (πολιτικό περιοδικό, τεύχος 23, 24).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ