Σάββατο 2 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Τάσος Αυγερινός «Πικρό αντίδωρο» (μυθιστόρημα του άξιου δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη», με ήρωα έναν γιατρό «ορκισμένο» να υπηρετεί τους ανθρώπους και τη ζωή, που «ανταμείφθηκε» με πίκρες και απογοητεύσεις, ακόμη και από τη γυναίκα που αγάπησε. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα στο Πήλιο, το Βόλο και την Αθήνα).

-- «Δημ. Ν. Παπαδήμα»: Τζον Χ. Φίνλεϊ «Θουκυδίδης» (μετάφραση - αναλυτική βιβλιογραφία Τάσος Κουκουλιός. Ο συγγραφέας εξετάζει το έργο του αρχαίου ιστορικού, στο πλαίσιο του πολιτικού και λαμπρού πνευματικού κλίματος της εποχής του και των συνθηκών που το διαμόρφωσαν. Περιλαμβάνεται πίνακας χωρίων του Θουκυδίδη και άλλων συγγραφέων. 7η έκδοση).

-- «Πολύτροπον»: Αλέξης Καπόπουλος «Αρχιτεκτονική σύνθεση (επιστημονικές αρχές για όλους)» (μελέτη για τον πολεοδομικό χώρο, το «κατοικείν» και την ασχήμια που ζούμε σήμερα. Απλές λύσεις για την αντιμετώπισή της. «Σε τέτοιες εκφυλισμένες ιστορικά εποχές, όπως αυτή που περνάμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και παγκόσμια, όπου θίγεται βαθιά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια (...) πρέπει να αντιστεκόμαστε και με το τι χτίζουμε», τονίζει ο συγγραφέας).

-- «Gema» (Σπευσίπου 1, Αθήνα, 10675, 210.7258.350): «Με μάτια που βλέπουν» (κριτικές της Βεατρίκης Σπηλιάδη για την τέχνη. Επιμέλεια Λίνα Παπαϊωάννου - Σταμάτης Γκίκας. Περιλαμβάνεται πλήθος άρθρων και κριτικών της τεχνοκριτικού σε εφημερίδες και περιοδικά για εικαστικά και θεατρικά γεγονότα στα χρόνια 1960-1986).

-- «Ιανός»: Γιώργος Λιάνης «Φλέρυ Νταντωνάκη (Η φεγγαρική αηδόνα)» (μνήμες - μαρτυρίες του Γ. Λιάνη από τη γνωριμία και τη μακρόχρονη φιλία του με την πρόωρα χαμένη υπεραισθαντική τραγουδίστρια Φλέρυ Νταντωνάκη. Φωνή ξεχωριστό φαινόμενο και μια ύπαρξη πέρα από τα συνήθη ανθρώπινα μέτρα, ασυμβίβαστη κι αταίριαστη με τους κανόνες της «αγοράς» του θεάματος).

-- «Καστανιώτης»: Παντελής Βοντουρής «Αγαπημένε μου Ζαρατούστρα (Παλαμάς - Νίτσε)» (μελέτη για την επίδραση που άσκησε στο παλαμικό έργο ο Φ. Νίτσε - Ο «γίγαντας μεθυστής» όπως τον χαρακτήρισε ο Παλαμάς - και το έργο του «Τάδε έφη Ζαρατούστρα». Εργο «αντίδοτο» για το ελληνικό τραυματικό σύνδρομο του 1897, του οποίου «ίχνη» διακρίνονται στο παλαμικό έργο από το 1899 και μετά). Α-Ι Δ. Μεταξάς «Υπαινικτικά πορτρέτα (Η ανεπαίσθητη απεικόνιση του κύρους)» (μελέτη για τις συμπεριφορές, τις «μάσκες» που φορούν δημόσια και μη πρόσωπα, για να θεωρηθούν ως πρόσωπα «κύρους»).

-- «Αγκυρα»: Αννα Μπιθικώτση «Από το ημερολόγιό μου... Γρηγόρης Μπιθικώτσης 1922-2005» (βιογραφία του αξέχαστου ερμηνευτή - συνθέτη, μέσα από το ημερολόγιο και τις μνήμες της κόρης του και τις αφηγήσεις του ίδιου για την Κατοχή, τη Μακρόνησο, τις πρώτες συνθέσεις και τις συναντήσεις του με συνθέτες, ποιητές, στιχουργούς. Επίσης μνήμες της μητέρας της, πρώτης συζύγου του Μπιθικώτση). Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης «Μπαϊρακτάρης (Πολιτικοί και Κουτσαβάκηδες)» (ιστορικοκοινωνική καταγραφή της εποχής του Μπαϊρακτάρη, αρχηγού της Στρατιωτικής Αστυνομίας στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αι., τον οποίο «έτρεμε» το κοινωνικό «περιθώριο» και ο οποίος απαθανατίστηκε από σκιτσογράφους της εποχής).

-- «Ηλέκτρα» (Συγγρού 223 και Τραλλέων 2, Ν. Σμύρνη, 171 22 Αθήνα): Ορλάντο Φάιτζες «Ο χορός της Νατάσας (Μια πολιτιστική ιστορία της Ρωσίας)». (Δίτομο ιστορικό - πολιτισμικό έργο. Το πρώτο μέρος καλύπτει τα χρόνια από τον Μεγάλο Πέτρο έως την εποχή του Τολστόι και το δεύτερο μέρος από τα χρόνια του Ντοστογιέφσκι έως της ΕΣΣΔ. Μετάφραση Χρήστος Οικονόμου. Φιλολογική επιμέλεια Γιώργος Μπλάνας. Περιλαμβάνεται χρονολόγιο ιστορικών γεγονότων και ευρετήριο ονομάτων).

-- «Ιωλκός»: Ντέιβιντ Ιρβινγκ «Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης (Η αποκάλυψη των γεγονότων 1945)» (μετάφραση Παντελής Μούτουλας, επιμέλεια Κώστας Κοκκορόγιαννης - Δημήτριος Β. Σταυρόπουλος. Το βιβλίο αφορά στον ισοπεδωτικό βομβαρδισμό της Δρέσδης - πόλης μουσείο - από βρετανικο-αμερικανικά αεροπλάνα, που κόστισε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, με άγνωστο ακόμη τον ακριβή αριθμό τους. Περιλαμβάνονται φωτογραφίες, χάρτες και ευρετήριο ονομάτων, τοπωνυμιών, τεχνικών όρων, αεροπορικών και στρατιωτικών μονάδων). Γκέοργκ Γκροσιόχαν «Πέντε χρόνια πολέμου με τη Βέρμαχτ (Από την Πολωνική Εκστρατεία μέχρι την ήττα του Γ' Ράιχ 1939-1945)» (μετάφραση Παντελής Μούτουλας, επιμέλεια Δημήτριος Β. Σταυρόπουλος. Ο συγγραφέας υπήρξε ταγματάρχης του ναζιστικού στρατού, τιμήθηκε απ' αυτόν, συνελήφθη από τους Αμερικανούς -Μάης 1945- έζησε για λίγο σε στρατόπεδο και πέθανε στην ΟΔΓ το 1992). Φωτεινή Παπασταματίου - Καββαδά «Ο κόσμος της απώλειας» (μυθιστόρημα). Χρήστος Γιουσμαδόπουλος «Προσδοκία» (ποιήματα και επιστολές).

-- «Ιατρικές Εκδόσεις Μανιατέα» (Ελ. Βενιζέλου 50, Καλλιθέα, 210.9546.000): Τρύφων Γεωρ. Λαϊνάς «Ανθρώπινη αναπαραγωγή και εξωσωματική γονιμοποίηση. (Α', Β' τόμος)» (εκλαϊκευτικό και εικονογραφημένο εγχειρίδιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση, στη σειρά βιβλίων «Οικογενειακή Ιατρική Εγκυκλοπαίδεια»).

-- «Ικαριακά» (περιοδικό της Πανικαριακής Αδελφότητας Αθηνών, με υπεύθυνο τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και συγγραφέα Φίλιππο Μαυρογιώργη. Το τεύχος 102 περιλαμβάνει πλούσια κοινωνική, επιστημονική, πολιτιστική, λογοτεχνική ύλη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ