Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: «Οικονομική ιστορία του Βυζαντίου από τον 7ο έως τον 15ο αιώνα» (γενική εποπτεία Αγγελική Ε. Λάιου. Επιστημονική επιτροπή: Σεσίλ Μόρισον, Χαράλαμπος Μπούρας, Νίκος Οικονομίδης, Κωνσταντίνος Πιτσάκης. Τρίτομη συλλογική μελέτη, με έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες, 9 χάρτες, πίνακες, διαγράμματα και αναλυτικό ευρετήριο για τις πολυσύνθετες δομές της οικονομίας στη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Μελέτη που αναλύει τα πορίσματα των κλάδων της οικονομικής ιστορίας, της νομισματικής αρχαιολογίας, γεωγραφίας - γεωλογίας, τέχνης των θεσμών και του δικαίου από τον 7ο - 15ο αιώνα).

- Βάγια Κ. Παπακόγκου: «Κάθε χρόνο στις 27 Απριλίου (Νίκος Παπακόγκος 1918 - 1947)» (εικονογραφημένη βιογραφία του κομμουνιστή αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Ν. Παπακόγκου, ο οποίος έπεσε μαχόμενος με το ΔΣΕ, γραμμένη με αγάπη από την αδελφή του, αγωνίστρια και πολυγραφότατη συγγραφέα Β. Παπακόγκου. Εκδοση δική της. Τηλ. 210-6533.234).

- Καστανιώτης: Πάνος Γεραμάνης «Η ζωή μου ένα τραγούδι» (πρόλογος Λευτέρη Παπαδόπουλου, επιμέλεια - εισαγωγικό σημείωμα Βασίλης Λουμπρινής. Σελίδες 524. Στον τόμο συγκεντρώνονται κάμποσες δεκάδες κείμενα - από τα χιλιάδες που έγραψε για το έντεχνο και λαϊκό μας τραγούδι, ο αξέχαστος, αξιαγάπητος, πάντα «μαχητής» δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης. Ο ίδιος σχεδίαζε το 2005 να βγάλει σε βιβλίο κείμενά του που δημοσιεύτηκαν στα «Νέα», τον «Ταχυδρόμο», το «Δίφωνο», την «Ακρόπολη» και άλλα έντυπα. Δεν πρόλαβε... Εφυγε πρόωρα. Ο συνάδελφος και φίλος του, Β. Λουμπρινής, συγκέντρωσε όσα ήθελε ο Π. Γεραμάνης κι άλλα ανέκδοτα κείμενα και επιμελήθηκε αυτό τον πλούσια εικονογραφημένο τόμο τιμής - μνήμης και απόδειξης της προσφοράς του Γεραμάνη για την προβολή του λαϊκού μας τραγουδιού. Περιλαμβάνεται ευρετήριο ονομάτων).

- Πατάκης: Μάρω Δούκα «Ενας σκούφος από πορφύρα» (νέα έκδοση του εξαιρετικού ιστορικού μυθιστορήματος, για το βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό).

- «Αγρα»: Β. Γκ. Ζέμπαλντ «Αούστερλιτς» (μετάφραση Ιωάννα Μεϊτάνη. Μυθιστόρημα με ήρωα τον Ζακ Αούστερλιτς, Εβραιόπουλο που στερήθηκε πατρίδα, όνομα, γλώσσα την εποχή του ναζισμού και έζησε σε ξένο τόπο).

- «Εξάντας»: Στάθης Μάρας «Η ξένοιαστη γενιά του 1930» (μελέτη για την περίφημη και πολυφωνική λογοτεχνική γενιά του 1930).

- «Ωκεανίδα»: Τάκης Θεοδωρόπουλος «Το αριστερό χέρι της Αφροδίτης» (μυθιστορηματικό δοκίμιο περί της αισθητικής του αριστουργηματικού αρχαίου αγάλματος, που ανακάλυψε τυχαία το 1820 ο Γιώργος Κεντρωτάς, κλάπηκε και βρέθηκε στο Λούβρο).

- «Τοπίο»: «Φιλοθέη (ένας κήπος δίπλα στην Αθήνα)» (λεύκωμα με φωτογραφίες και ζωγραφικά έργα της Κλειώς Μπάκλη και ποιήματα της Ζωής Καρέλλη).

- Γαβριηλίδης: Γιώργος Κάρτερ «Κατά παντός υπεύθυνου» (ποιητική συλλογή). Νίκος Ζούδιαρης «Για ποιο ταξίδι μου μιλάς;» (δύο ομότιτλα βιβλιαράκια του γνωστού τραγουδοποιού, το ένα με πεζά κείμενά του, με ζωγραφιές του Στάθη Σταυρόπουλου και το άλλο με τους στίχους του ομότιτλου Cd του, με ερμηνευτές τους Μανώλη Λιδάκη, Παύλο Παυλίδη, Νίκυ ΜακΚίννον. Περιλαμβάνεται και το cd που κυκλοφορεί από τα «Metropolis»). Κώστας Κινδύνης «Τα τραγούδια (επιλογή)» (συλλογή μελοποιημένων τραγουδιών του γνωστού στιχουργού και ποιητή).

- «Μεταίχμιο»: Λεύκιος Ζαφειρίου «Η θλίψη του απογεύματος» (ποιητική συλλογή). Larousse «Τα πρώτα μου τι;» (μετάφραση Καλλιόπη Βλάχου, εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά που αφορά σε έννοιες: δικαιοσύνη, πλούσια και φτωχή χώρα, ρατσισμός, καλό και κακό, ελευθερία, φιλία, οικογένεια κλπ.). Ρένα Σιβροπούλου «Ο Μοναχούλης ο τραμπάλας» (εικονογράφηση Βικτωρία Καπλάνη, για νήπια).

- Αδάμης Ευθύμης - Ευθυμίου Τάκης - Κανέλλος Βασίλης «Αναζητώντας ίχνη του ομηρικού Αχιλλέα στην κοιλάδα του Σπερχειού (ιστορική, μυθολογική, φιλολογική, λαογραφική και τοπογραφική προσέγγιση)» (εικονογραφημένη μελέτη. Εκδοση από το ναό Αγίου Νικολάου Πτελέας Φθιώτιδας, με την αιγίδα της μητρόπολης Φθιώτιδας).

- «ΑΩ» (Μιχάλη 19, 22990-48532): Σέργιος Μαυροκέφαλος «Ναυαγοί στην οθόνη του χρόνου» (ποικίλα κείμενα).

- «Ευθύνη» (περιοδικό): Πολ Βαλερί «Για την Ευρώπη και τον πολιτισμό» (μετάφραση Ντίνος Απ. Κατσόγιαννος). Σαράντου Ι. Καργάκου «Η παιδεία σήμερα. Η παιδεία αύριο» (κείμενα του γνωστού εκπαιδευτικού). Κώστα Ε. Τσιρόπουλου «Ανάγνωση του κατά Ματθαίου Ιερού Ευαγγελίου» (ερμηνευτική ανάγνωση του κατά Ματθαίου ευαγγελίου). Λεωνίδα Ν. Γεωργακόπουλου «Παγκοσμιοποίηση» (μελέτη).

- «ΚΨΜ»: Βέρα Πέτσα - Βασιλείου «Μην περάσεις το ποτάμι» (μυθιστόρημα).

- «Πλάτανος» (Ιπποκράτους 10-12, 210-3602.657): Τότα Τσάκου - Κονβερτίνο «Γιάννης ο Σμυρνιός» (μυθιστόρημα).

- Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος «Γέφυρες πολιτισμού 2006 (Μέρες έκφρασης και δημιουργίας νέων κατά της εξάρτησης» (λεύκωμα των εκδηλώσεων «Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο 2006»).

- «Θεσσαλονικέων Πόλις» (περιοδικό ιστορίας, αρχαιολογίας, τέχνης, αρχιτεκτονικής κλπ., της «Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος», τόμος 21, με πλούσια ύλη για το παρελθόν και παρόν της Θεσσαλονίκης).

- «Πολίτης» (μηνιαία επιθεώρηση, τεύχη 151, 152).

- «Νέα πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 620-622).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ