Σάββατο 14 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Αλέξανδρος Α. Χατζηκώστας: «Η Ημαθία στον εμφύλιο (1946-1949)». Ο συγγραφέας, αφιερώνοντας το βιβλίο στα 60χρονα του ΔΣΕ, κλείνει μ' αυτό την τριλογία του για τους απελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας ενάντια στον ιταλο-γερμανικό και αγγλο-αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Τα δύο πρώτα βιβλία τιτλοφορούνται: «Η Εθνική Αντίσταση στο νομό Ημαθίας» και «Η Ημαθία από τη Βάρκιζα στον εμφύλιο». Το τρίτο βιβλίο αφορά στο διάστημα 25/10/1946 - ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ - έως την ήττα του ΔΣΕ. Το εικονογραφημένο, με πολλές φωτογραφίες αγωνιστών, ντοκουμέντα, δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και εντύπων του ΔΣΕ, βιβλίο περιέχει τα κεφάλαια: Η ένταση των τρομοκρατικών διώξεων σε βάρος των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης. Η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι πρόσφυγες. Η ένοπλη σύγκρουση. Χρονολόγιο και τρία παραρτήματα. Περιλαμβάνεται βιβλιογραφία. (Διεύθυνση: Αλέκος Χατζηκώστας. Γ. Ζεύγου 8, 52100, Βέροια, τηλ. 6972-717285).

-- Καστανιώτης: Γεώργιος Εμμ. Στεφανάκης «Αναφορά στον Καζαντζάκη». (Νέα, συμπληρωμένη έκδοση, στο πλαίσιο του έτους Καζαντζάκη. Μελέτες για τα βασικά χαρακτηριστικά του καζαντζακικού έργου, τις επιδράσεις που δέχτηκε και την επιρροή που άσκησε στην Ελλάδα και διεθνώς και τα μελετήματα περί αυτού. Το βιβλίο επιμερίζεται σε τέσσερα κεφάλαια: Η φιλοσοφία και η θρησκεία. Η πολιτική διάσταση του Ν. Καζαντζάκη. Ο Καζαντζάκης και η γλώσσα. Κωδικός: «Magna dea». Οι γυναίκες στη ζωή του Καζαντζάκη. Περιλαμβάνει σημειώσεις, βιβλιογραφία, χρονολόγιο, ευρετήριο ονομάτων).

-- «Μεταίχμιο»: «Anathena - Τέχνη από τα υπόγεια ρετιρέ της Αθήνας». Επιμέλεια Μαρίνα Φωκίδη - Χρήστος Λιόλιος (κατάλογος της ομότιτλης έκθεσης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ - 20/10/2006 - με έργα καλλιτεχνών που κινούνται εκτός των αθηναϊκών γκαλερί και επικοινωνούν με το κοινό μέσω διαφορετικών τρόπων και χώρων. Περιλαμβάνονται κείμενα των Δημήτρη Πολιτάκη και Λεωνίδα Χρηστάκη και συνέντευξη του Πάνου Κουτρουμπούση). Στη σειρά «Μια πόλη στη Λογοτεχνία» κυκλοφόρησαν τα εξής βιβλία: «Βόλος» (νέα εμπλουτισμένη έκδοση, επιλογή κειμένων Κώστας Ακρίβος). «Πάτρα» (νέα εμπλουτισμένη έκδοση, επιλογή κειμένων Παναγιώτης Λογαράς). «Κως» (επιλογή κειμένων Παναγιώτης Χατζηγιακουμής, Μαρία Χατζηγιακουμή - Νούτσου). «Τρία κείμενα για την ουτοπία» (μετάφραση Γρηγόρης Κονδύλης, επιστημονική επιμέλεια - εισαγωγή Στέφανος Ροζάκης. Περιλαμβάνονται τα εξής κείμενα: Τόμας Μορ «Ουτοπία», Φράνσις Μπέικον «Νέα Ατλαντίς», Χένρι Νεβίλ «Η νήσος των Πάιν»). Ε. Φ. Φόστερ «Το πέρασμα στην Ινδία» (μετάφραση Εφη Φρυδά. Βραβευμένο μυθιστόρημα, που μυθ-ιστορεί μια σύγκρουση μεταξύ Βρετανών αποίκων και Ινδών, στο μεσοπόλεμο). Τζ. Χ. Πλαμπ «Ο θάνατος του παρελθόντος». (Μελέτη για το πώς νομιμοποιούνται στο διάβα του χρόνου θεσμοί, κοινωνικές δομές και ηθικές αξίες).

-- «Αλκυών»: Γκιζέλα Χαϊντεράιχ «Τα παιδιά του Χίτλερ (Η ατέλειωτη χρονιά)» (μετάφραση Ιωάννα Μουζακίτη - Λεμπέση. Μαρτυρία της συγγραφέως που γεννήθηκε στο Οστο, το 1943, σε μαιευτήριο του προγράμματος του Χίμλερ, «Seleusbork» - δηλαδή «πηγή ζωής» - για τη δημιουργία της Αρίας Φυλής-τέκνων των ναζί. Από το 1943 έως το 1945, μόνο στο Οσλο γεννήθηκαν τουλάχιστον 9.000 τέτοια νόθα παιδιά, μεταξύ των οποίων και η συγγραφέας).

-- Καλέντης: Αλκυόνη Παπαδάκη «Το ταξίδι που λέγαμε...» (νέο μυθιστόρημα της σημαντικής, λυρικής διάθεσης, πεζογράφου).

-- «Ιωλκός»: Αντονι Ρότζερς «Το ολίσθημα του Τσόρτσιλ (Οι επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Κως - Λέρος, 1943)» (μετάφραση Μυρτώ Μπιρλιράκη. Επιμέλεια στρατιωτικής ιστορίας - προλογίας Δημήτριος Σταυρόπουλος, επιμέλεια έκδοσης Κώστας Κουκορόγιαννης. Ιστορική μελέτη για το συμμαχικό «φιάσκο» στα Δωδεκάνησα και τη Σάμο, που άφησε ελεύθερο το έδαφος στους ναζί, οι οποίοι αποχωρώντας το 1945, παρέδωσαν τα νησιά στους Αγγλους). Τεντ Χόντεριχ «Πόσο ελεύθερος είσαι; (Το ζήτημα της αιτιοκρατίας)» (μετάφραση Ελευθερία Τσίτσα, φιλοσοφικο-κοινωνιολογική μελέτη).

-- Γαβριηλίδης: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Ντουέντε (πρακτική και θεωρία)» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Γιώργος Γεωργούσης. Διάλεξη του κορυφαίου Ισπανού ποιητή, το 1934, στο Μπουένος Αϊρες για την αμετάφραστη λέξη «ντουέντε», που σήμαινε καλλιτεχνική μετάδοση του βάθους και πάθους της ανθρώπινης ψυχής στην ποιητική, μουσική, χορευτική, θεατρική έκφραση. Εννοια, που ο Λόρκα υλοποίησε ως ποιητής, δραματουργός, σκηνοθέτης, εικαστικός, μουσικός). Θοδωρής Καλλιφατίδης «Μητέρες και γιοι» (αυτοβιογραφικό και ετερογραφικό βιβλίο για το «ρίζωμα» του παιδιού στους γονείς του, σε γενέθλιους τόπους και σε βιώματα).

-- «ΚΨΜ» «Ιμπεριαλισμός: αντιθέσεις και αντιστάσεις». (Πρακτικά του ομότιτλου διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσαν, το 2006, τα περιοδικά «Διάπλους», «Στίγμα», «Ουτοπία»).

-- «Ελληνική Διεθνής Γλώσσα» (περιοδικό του Οργανισμού για τη Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας. Τεύχος 5/66).

-- «Ομπρέλα» (περιοδικό λογοτεχνίας. Τεύχος 76).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ