Παρασκευή 25 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Αναστάσης Ι. Γκίκας «Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ». Πρωτότυπη ιστορική έρευνα σε πρωτογενείς αρχειακές πηγές, διασταυρωμένη με 200 και πλέον γραπτές και προφορικές μαρτυρίες και με διεθνείς ακαδημαϊκές έρευνες στα κρατικά αρχεία της ΕΣΣΔ, που καταρρίπτει τους αντικομμουνιστικούς και αντισοβιετικούς «μύθους» που αναπτύχθηκαν από τη δεκαετία του '20 μέχρι και του '80 περί καταπίεσης και εξόντωσης των Ελλήνων (Ποντίων κι άλλων) στην ΕΣΣΔ και αποδεικνύει τη συμβολή τους στην οικοδόμηση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους.

-- Μουσείο Μπενάκη: Η «Βιβλιοθήκη» του Μουσείου Μπενάκη κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς «Μελέτες για την τέχνη», με τίτλο «Το πορτρέτο και η κρίση της αναπαράστασης». Πρόκειται για τα πρακτικά της ομότιτλης ημερίδας που οργάνωσε το μουσείο (2005) με εισηγητές τους Χρόνη Μπότσογλου, Α. Ι. Δ. Μεταξά, Μάνο Στεφανίδη, Νίκη Λοϊζίδη, Πέτρο Μαρτινίδη, Νίκο Δασκαλοθανάση, Χάρη Καμπουρίδη.

-- Πάνος Δ. Παναγόπουλος «Δημήτρης Γληνός (Ο πνευματικός ηγέτης, ο παιδαγωγός, ο αγωνιστής)» (σύντομη βιοεργογραφία για τον μέγιστο, κομμουνιστή «δάσκαλο του λαού» Δ. Γληνό. Πρόλογος του δρ Ιστορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μόσχας - Βορουέζ Γιώργου Ι. Βέλλα. Αμαλιάδα 2007).

-- «Μεταίχμιο»: Εβα Βαϊσβάιλερ «Φρόιντ - Η βιογραφία μιας οικογένειας» (μετάφραση Νίκος Δεληβοριάς. Εικονογραφημένη βιογραφία όλων των μελών της οικογένειας του «αθάνατου» διανοητή και ψυχιάτρου. Βιογραφούνται τα έξι παιδιά του, η γυναίκα του και ο ίδιος - ως αδελφός, πατέρας, παππούς, θείος, σύζυγος - βάσει και μη δημοσιευμένων επιστολών μεταξύ των μελών της οικογένειας). Στιγκ Μπιέρκμαν (επιμέλεια) «Ο Γούντι Αλεν για τον Γούντι Αλεν» (μετάφραση Πόλυ Λυκούργου. Ο διάσημος σκηνοθέτης - ηθοποιός αυτοβιογραφεί τα 35 χρόνια της δημιουργίας του και μιλά για τη ζωή και την κοσμοθεωρία του. Η έκδοση περιλαμβάνει τη φιλμογραφία και το βιοχρονολόγιό του). «Πειρατές, το μεγαλοβιβλίο» (κείμενα Αλίσα Νιχάουζ - Αλαν Χέκερ. Μετάφραση Αναστασία Λαμπροπούλου. Εικονογραφημένο πλούσια και με χάρτες βιβλίο, που ξεναγεί τα παιδιά στην ιστορία των κουρσάρων και να ανακαλύψουν μέσα από σταυρόλεξα, παγίδες και sudoku το «χαμένο θησαυρό»). Ναταλί Νταρζάν «Ιστορίες με δεινόσαυρους» (απόδοση Ρένα Ρώση - Ζαΐρη, εικονογράφηση Λιντά Κορατσά, Μαγκαλι Λε Υς, για νήπια). Αρης Δημοκίδης «Η χώρα των μαγικών ονείρων» (παραμύθι, εικονογράφηση Μάρω Αλεξάνδρου).

-- Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο Γαία: «Κοχύλια από τις ελληνικές θάλασσες» (Ερευνα των Μαριάννας Ντελαμόντε - Εύης Βαρδαλά - Θεοδώρου, που απεικονίζει 360 είδη κοχυλιών από τις ελληνικές θάλασσες. Με τα κείμενα, τα σχέδια και τις φωτογραφίες γνωρίζουμε τη μορφολογία, φυσιολογία, ανατομία και θέση αυτών των θαλάσσιων οργανισμών, αλλά και τη βλαβερή διατάραξή τους από τις ανθρώπινες επεμβάσεις).

-- «Κέδρος»: Μαρία Κωτίδου «Επαφές» (συλλογή διηγημάτων).

-- «Αστρολάβος»: «Τσόκλης 2008» (κατάλογος - λεύκωμα της νέας έκθεσης του γνωστού ζωγράφου Κώστα Τσόκλη, με έργα στο κόκκινο της καρμίνας, που συνδυάζουν ζωγραφική και λόγο, λόγο που εκφράζει τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές αγωνίες του καλλιτέχνη).

-- Ιδρυμα Ευγενίδου - Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο: Διονύσης Π. Σιμόπουλος (διευθυντής του Πλανηταρίου) «Το βίαιο σύμπαν (οδηγός παράστασης)» (κείμενα και φωτογραφίες για την κατανόηση της νέας ψηφιακής παράστασης του Πλανηταρίου, που δείχνει τις διαδικασίες διαμόρφωσης και αέναης μεταλλαγής του αστρικού σύμπαντος, με «βροχές» διαφόρων αστεροειδών και γαλαξιακές συγκρούσεις).

-- «Ergo»: Δημήτρης Πένης «Πρέσπα η ελληνική. (Απομνημονεύματα ενός αγωνιστή)». (Βιωματικές μαρτυρίες του κομμουνιστή μαχητή του ΔΣΕ, από τους αγώνες του λαού και μορφές του ΔΣΕ στην παραμεθόρια περιοχή της Πρέσπας, στη διάρκεια του τρίχρονου εμφυλίου πολέμου και για το μετεμφυλιακό ξεριζωμό των αγωνιστών της περιοχής).

-- Παρισιανός ΑΕ: «Ιατρική και θέατρο» (ημερολόγιο του 2008, σε επιμέλεια Καλφάκη Ελένης - Καραζίδου Ευαγγελίας, που περιλαμβάνει φωτογραφίες και φράσεις θεατρικών έργων μεγάλων Ελλήνων και ξένων ποιητών, που αναφέρονται σε ιατρικά θέματα).

-- «Στοχαστής»: Κοσμάς Ινδικοπλεύστης «Χριστιανική τοπογραφία» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Φάνης Καλαϊτζάκης. Πρόκειται για θεολογικό έργο του πρώτου μισού του 6ου μ.Χ. αιώνα, γραμμένο από τον Αιγύπτιο ελληνόφωνο νεστοριανό χριστιανό Κοσμά Ινδικοπλεύστη, έργο που βρίθει γεωγραφικών, εμποροναυτικών και κοσμογραφικών στοιχείων).

-- «Μετρονόμος» (τριμηνιαίο περιοδικό για τη μουσική. Τεύχος 27, με αφιέρωμα στο σπουδαίο συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη και κείμενα για καλλιτέχνες του ελληνικού τραγουδιού).

-- «Δρώμενα» (θεατρικό περιοδικό, τεύχος 16 με μεγάλο αφιέρωμα στον Σάμουελ Μπέκετ).

-- «Αρχιτέκτονες» (περιοδικό του ΣΑΔΑΣ, τεύχος 66, με ευρετήριο αρχιτεκτονικών θεμάτων από το 2001-2007).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ