Σάββατο 14 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Επιλογές

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο θίασος «Χώρος», παρουσιάζει σήμερα και αύριο (9 μ.μ.) στο «Σχολείον» (Πειραιώς, δίπλα στην «Ιον») τον «Απόκοπο» του Μπεργαδή. Το κρητικό, έμμετρο ποίημα των αρχών του 16ου αιώνα, ερμηνεύουν ένας αφηγητής, δύο μάσκες και μουσικοί. Η γλώσσα του ποιήματος είναι η δημώδης υστεροβυζαντινή. Την υστεροβυζαντινή και μεσαιωνική μουσική επιμελήθηκε ο Κωστής Παπάζογλου και την εκτελεί το σχήμα «Κώδιξ», με χειροποίητα όργανα της ίδιας εποχής. Το έργο ανεβάζεται σε σκηνοθεσία - κίνηση Σίμου Κακάλα, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Κατρανίτσα, μουσική Κωστή Παπάζογλου - CODEX, μάσκες Τίνας Παραλή. Παίζουν: Δήμητρα Κούζα, Ελενα Μαυρίδου, Θεόδωρος Οικονομίδης. Μουσικοί: Δημήτρης Βίττης, Γιώργος Δούσος, Νίκος Παναγιωτίδης, Κωστής Παπάζογλου, Μαρίνη Πεϊκίδου.

Ο τίτλος του ποιήματος οφείλεται στον πρώτο στίχο: «Μιαν από κόπου νύσταξα!». Το ποίημα αυτό είναι το πρώτο νεοελληνικό κείμενο που τυπώθηκε (Βενετία 1519). Για το δημιουργό του δεν ξέρουμε τίποτα, ούτε το βαφτιστικό του όνομα.

Κεντρικό πρόσωπο είναι ο αφηγητής, που διηγείται ένα όνειρό του: κυνηγά μια ελαφίνα, βρίσκεται ξαφνικά σκαρφαλωμένος σ' ένα δέντρο, και από κει στον Αδη. Οι πεθαμένοι τον ρωτούν πώς βρέθηκε εκεί, και «αν θυμούνται οι ζωντανοί τους πεθαμένους». Δύσκολο ερώτημα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ