Κυριακή 10 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ

Νέα και Εκδηλώσεις

ΣΥΝΕΧΕΙΑγια την 39η Σκακιστική Ολυμπιάδα που διεξήχθη στο Χάντι Μανσίσκ της Ρωσίας από 21.9 έως 3.10.2010. Νέα νίκη στον 9ο γύρο είχαν οι άντρες επί της Αλβανίας με 1,5-2,5 με ήττα του Παπαϊωάννου, νίκες των Μαστροβασίλη Δ., Χαλκιά και ισοπαλία του Μπανίκα. Οι γυναίκες κατάφεραν πολύτιμη ισοπαλία με την ισχυρή εθνική των ΗΠΑ, είχαν 12 β. και την 15η (σε 140 χώρες!) ενώ στο 10ο γύρο θα αντιμετώπιζαν τη Ρωσία 3. Οι άντρες είχαν επίσης 12 β., αλλά την 18η θέση (σε 158 χώρες!) και 1 γύρο πριν το τέλος θα αντιμετώπιζαν την Εσθονία. Στην κορυφή βρίσκεται η Ουκρανία με 16 β. 2.-3. Ρωσία 1, Γαλλία 15 β. 4.-5. Ισραήλ, Κίνα και ΗΠΑ με 14 β. Στις γυναίκες 1η η Ρωσία με 18 β. και ακολουθούν με 14 β. Κίνα, Ουκρανία, Γεωργία, Ινδία και Βουλγαρία.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ (αγωνιστική και οργανωτική) είχε το 2ο Ανοιχτό Τουρνουά «Παπαναστάσιο 2010», που διοργάνωσε ο Σκακ. Ομιλος Περιστερίου σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο. Στους αγώνες συμμετείχαν 88 σκακιστές και σκακίστριες με νικητή τον Ι.Μ. Αλέκο Γρηγοριάδη της ΑΕΚ με 6,5 βαθμούς στους 7 αγώνες. Δεύτερος με 6 β. ο σκακιστής του ΑΣΟΠ «ΔΙΑΣ», Σπ. Κορλοτσίδης και τρίτος ο Χρήστος Ζυγούρης του ΣΟ Αμφισσας με 5,5 βαθμούς.

Στις ειδικές κατηγορίες: 1η γυναίκα η WIM Ιουλία Μάκκα με 5,5 β. (Πανελλήνιος Γ.Σ.), 1ος έφηβος ο Παπαδόπουλος Γ. (Π.Σ. Περιστερίου), 1η Νεάνιδα η Ελένη Φράγκου (Π.Σ.Π.), 1ο παιδί ο Ασημακόπουλος Αλ. (Π.Γ.Σ.), 1ο κορίτσι η Δανάη Κοκόση (Σ.Ο. Ηρακλείου), 1ος παμπαίδας ο Δρακόπουλος Γρ. («Ζήνων»), 1η Παγκορασίδα η Μαρία Δούνη (Π.Γ.Σ.). Διαιτητές ήταν οι Βαζελάκης Οδυσσέας, η Ευγενία Ζευγίτη και ο Μάκκας Παναγιώτης, ενώ διευθυντής των αγώνων ήταν ο πρόεδρος του ΣΟ Περιστερίου Λαπατάς Ιάκωβος.

ΣΤΟ SITEτης Ενωσης Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής, παρατηρούμε τις παρακάτω ερωτήσεις: Ξέρατε ότι: α) η καταγωγή του σκακιού ανάγεται στην Ινδία του 6ου μ.Χ. αιώνα; β) ξέρατε ότι στη διαδρομή υπέστη πολλές αλλαγές και άλλαξε πολλά ονόματα, όπως τσατούρανγκα, τσαντράνγκ, σαντράντζι και στο Βυζάντιο ζατρίκιον; γ) ξέρατε ότι έγινε αιτία πολέμου στο Μεσαίωνα, όταν ο βασιλιάς της Γαλλίας χτύπησε με μια σκακιέρα στο κεφάλι το βασιλιά της Αγγλίας;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ