Κυριακή 2 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Ουκ ήλθον βαλείν μάχαιραν, αλλ' ειρήνην»

Μας βάπτισαν, όπως είναι προφανές, πριν διαμορφωθεί η βούλησή μας. Ο ασκητικός βαπτιστής, αντίθετα, που τρεφόταν με ακρίδες (αγριόχορτα) και μέλι, ήταν περισσότερο αυστηρός, σε όρους και προϋποθέσεις, πέραν της άνωθεν συνδρομής. Κήρυττε πρώτα, διαφώτιζε και μετά βάπτιζε στον Ιορδάνη.

Ετσι, η υπαρξιακή μας πορεία, οι συνειδησιακές μας επιλογές, οι ταξικές μας τοποθετήσεις ήταν για πολλούς, αποτέλεσμα μιας επίπονης πορείας, ανάμεσα σε ταξικές διαμορφώσεις, κοινωνικές επιδράσεις, αντίστοιχες θεωρίες και αντιλήψεις, αλλά και της επίδρασης μυστικιστικών δογμάτων και παθητικών αποδοχών.

Και δεν ήταν λίγες οι φορές που η «επιφοίτηση» ερχόταν «σαν άξαφνη αστραψιά του νου», ως αποτέλεσμα της διαλεκτικής αρχής, ότι μικρές ποσοτικές συσσωρεύσεις, φέρνουν απότομες ποιοτικές μεταβολές. Ετσι, σαν παράδειγμα, στο εθιμοτυπικό της Μεγάλης Εβδομάδας, περιλαμβάνονταν, για τα παιδιά, οι ασπρόμαυρες βουβές ταινίες, για τα πάθη του Χριστού. Εκείνο που έκανε, σε μένα, εντύπωση, ήταν η σκηνή όπου ο Χριστός μπήκε μπροστά και εμπόδισε το λιθοβολισμό της μοιχαλίδας, με τη φράση: « Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω». Οπως και η άλλη σκηνή, από την εκδίωξη των κακών εμπόρων από το ναό, ή, εκείνη από το όρος των Ελαιών με την υπόδειξη στον Πέτρο: «Βάλε τη μάχαιραν εις την θήκην της», που συνόδευε το κήρυγμά του: «Ουκ ήλθον βαλείν μάχαιραν, αλλ' ειρήνην».

Αταβιστικές αναπολήσεις αυτές τις μέρες που η εκκλησία διεκδικεί μερίδιο της πολιτικής εξουσίας και απειλεί με επιτίμια, ή δημοψηφίσματα, επαναφέροντας στη μνήμη, τις σκοτεινές μέρες διώξεων του πνεύματος, αφορισμών και αποκλεισμών.

Στις μέρες της «κρίσης των ταυτοτήτων» ο Β. Νέτας σε άρθρο του στις 27/6, θυμίζει μεταξύ άλλων, ότι κατά τον καιρό του δημόσιου αναθέματος κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο πρώτος που έριξε τον λίθον, μαζί με άλλους συνοδικούς ήταν ο μητροπολίτης Αθηνών, ο Θεόκλητος. Αφήστε λοιπόν εσείς οι «άμωμοι» τις κοσμικές διεκδικήσεις που αλλού καταδικάζετε. Και θυμηθείτε τα λόγια του εκκλησιαστή και την προειδοποίηση, «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ