Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Φωτεινές Αλκυονίδες στην γκρίζα πραγματικότητα

Ταραγμένη η παγκόσμια και η εγχώρια πολιτική πραγματικότητα. Επικίνδυνη η κατάσταση στο Κόσσοβο. Πυρηνικά και τοξικά μας κυκλώνουν απειλητικά. Μετέωρο το Χρηματιστήριο των κομματικών χειρισμών και ο τζόγος της απάτης. Σωρευτικά τα οικονομικά προβλήματα.

Και μέσα στη γκρίζα και θολή αυτή εικόνα, οι Αλκυονίδες μέρες έφτασαν στην ώρα τους. Και με πανσέληνο αυτό τον καιρό. Για να επιβεβαιώσουν τον αρχαίο χαριτωμένο μύθο, αλλά και τις παλιές παρατηρήσεις και τις σύγχρονες μετεωρολογικές προβλέψεις.

Από την αρχαιότητα είχε παρατηρηθεί η περίοδος αυτή των ηλιόλουστων ημερών, που παρεμβάλλονται κατά το τέλος του Γενάρη προς το Φλεβάρη. Και η μυθοπλασία τοποθετούσε κατά τις μέρες αυτές την ωοτοκία της υδρόβιας αλκυονίδας, ενός μικρού πουλιού, για την οποία ο Αιλιανός έγραφε: «Κυούσης δε Αλκυόνος, ίστανται τα πελάγη, ειρήνην δε και φιλίαν άγουσιν άνεμοι». Και ο Λουκιανός πρόσθετε: «Αίθρια μεν τα άνωθεν, ακύμαντον δε και γαλήνιον άπαν το πέλαγος, όμοιον ως ειπείν, κατόπτρου».

Στην πραγματικότητα οι Αλκυονίδες αυτές μέρες «νηνεμίας και θάλπους» οφείλονται σε βαρομετρικές ισορροπίες που διαμορφώνονται αυτή την εποχή, όπως είναι αργότερα και οι ετήσιοι άνεμοι (μελτέμια) κατά τον Ιούλιο - Αύγουστο.

Η Αλκυόνα του μύθου μπορεί ακόμη να υπολογίζει στις μέρες αυτές για να γεννήσει τα αβγά της. Για πόσο καιρό όμως ακόμη, αφού η μόλυνση του περιβάλλοντος επεκτείνεται επικίνδυνα στον πλανήτη από τις ανεξέλεγκτες ανθρώπινες δραστηριότητες και οδηγεί σε αρνητικές μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών.

Ολες οι διεθνείς συναντήσεις για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και της ζωής καταποντίστηκαν στα βαλτόνερα της ένοχης στάσης των κρατών εκείνων - με επικεφαλής την Αμερική -που εκφράζουν την παγκοσμιοποιημένη απειλή.

Μαζί με την Αλκυόνα, πρέπει όλοι να ανησυχούμε, αλλά και να ενεργούμε για να μη χαθούν οριστικά οι αλκυονίδες μέρες και η ομαλή διαδοχή των εποχών.

Ο συμβολισμός του μύθου και η μέχρι τώρα επιβεβαίωση του κλιματικού φαινομένου αποκτούν δραματική επικαιρότητα αφύπνισης και δράσης.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ