Σάββατο 24 Μάρτη 2001 - Κυριακή 25 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Σταθμός «ΜΙΡ» των ειρηνικών επιτευγμάτων

Ο παλιός σοβιετικός - και ως τώρα - διαστημικός σταθμός «ΜΙΡ» - (ειρήνη), ανήκει πια στην ιστορία των επιτευγμάτων που άρχισε με την κάψουλα που έφερε στο Διάστημα τη σκυλίτσα «Λάικα» και συνεχίστηκε με τον χαμογελαστό Γκαγκάριν και τους άλλους πρωτοπόρους του Διαστήματος.

Η κατασκευή του άρχισε το 1986 και κατά τη διάρκεια των δεκαπέντε χρόνων της «ζωής» του, εκατό αστροναύτες - και όχι μόνο Ρώσοι - πραγματοποίησαν περισσότερα από 20.000 πειράματα.

Αναδείχτηκε, στο διάστημα αυτό το μοναδικό, ως τώρα διαστημικό εργαστήριο, όπου μπαινόβγαιναν αστροναύτες, ακόμη και από τα άλλα εκείνα κέντρα που προσπαθούσαν να μειώσουν τη σημασία του, ή την ασφάλειά του. Και τώρα μόλις, μετά από τόσα χρόνια, ένας άλλος, διαστημικός σταθμός, συναρμολογείται στο Διάστημα, ασφαλώς πιο «ευρύχωρος» και προσαρμοσμένος στις εμπειρίες που πρόσφεραν οι έρευνες των αστροναυτών του «ΜΙΡ» ορισμένοι από τους οποίους εργάστηκαν σ' αυτόν από 400 ως 750 μέρες!

Τονίζουμε το στοιχείο αυτό, γιατί υπήρχαν κύκλοι του καπιταλιστικού στρατοπέδου, που μέσα στον αντικομμουνισμό τους, προσπαθούσαν να εξομοιώσουν τις προωθημένες κατακτήσεις της σοβιετικής υψηλής τεχνολογίας, αναφέροντας ως παράδειγμα μερικά ελαττωματικά κατσαβίδια που εμφανίστηκαν στις λαϊκές μας αγορές!

Και αυτοδιαψευδόμενοι, μέχρι τέλους, προσφέρθηκαν δυτικές εταιρίες, ακόμη και την τελευταία στιγμή, να αγοράσουν τον «ΜΙΡ» για να τον μετατρέψουν σε διαστημικό τουριστικό ξενοδοχείο! Δεν τους έγινε το χατίρι.

Να προσθέσουμε ότι όταν οι Αμερικανοί προσέφευγαν και στον Φον Μπράουν και τους Γερμανούς του χιτλερικού πυραυλικού προγράμματος και της αναζήτησης της πυρηνικής βόμβας, οι Σοβιετικοί επιστήμονες είχαν ήδη, ως παρακαταθήκη, την υψηλή μαθηματική σκέψη και τους θεωρητικούς σχεδιασμούς διαπλανητικών οχημάτων και ταξιδιών, από μια αυθεντία, όπως ο Τσολκόφσκι.

Αποτελεί όμως και ιστορικό γεγονός ότι κατά τη στιγμή που ο «ΜΙΡ» των φιλειρηνικών επιστημονικών δραστηριοτήτων διασκορπίστηκε στα στρώματα της ατμόσφαιρας, αναφλεγόμενος σαν πυροτέχνημα κλείνοντας τον κύκλο του. Ο πλανητάρχης του καπιταλισμού προωθεί το καταστροφικό πυραυλικό πρόγραμμα του «πολέμου των άστρων», χωρίς να ακούει τις προειδοποιήσεις «ανταποδοτικών λογαριασμών».


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ