Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ταυτότητες τεχνητών σκοπιμοτήτων

Ενα πράγμα κατόρθωσε η κυβέρνηση με το θέμα των ταυτοτήτων. Αντί να προχωρήσουν στο διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος, να το συρρικνώσουν σ' ένα επιμέρους θέμα, αφήνοντας όλα τα άλλα - και ουσιαστικότερα- στο απυρόβλητο.

Θα νόμιζε κανείς, περισσότερο καχύποπτος, ότι ανακινήθηκε το θέμα των ταυτοτήτων για να «τσιμενταριστεί» η βεβαιότητα της άλλης πλευράς, ότι κανένα άλλο ουσιαστικό πρόβλημα δεν πρόκειται να ανακινηθεί. Ακόμη και η απαράδεκτη, με την πιο επιεική έννοια, στάση ενός μεγάλου μέρους του αρχιερατικού ηγετικού πυρήνα και των μεθοδεύσεων που ακολούθησε, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης των υπογραφών, θα μπορούσε να στηρίξει την υπόνοια, ότι οι κραυγές διαμαρτυρίας, ενός άκριτου κληρικαλισμού, αποβλέπουν στην αποτροπή άλλων μεταγενέστερων ουσιαστικών ρυθμίσεων.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα μπορούσε να το προωθήσει η κυβέρνηση, δηλαδή το διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος, αν έδειχνε την ίδια «αποφασιστικότητα», όπως δείχνει η σκληρή αντικοινωνική της πολιτική και τα μέτρα κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων.

Από την πλευρά της Εκκλησίας, οι ενέργειές της θα έπρεπε να εξυπηρετούν έμπρακτα τον αφορισμό ότι «δεν μπορείς να δουλεύεις σε δύο κυρίους», όχι με την περιοριστική έννοια του Μαμμωνά, αλλά με τη διεκδίκηση κοσμικών διεκδικήσεων, και παρέμβασης στο έργο της πολιτείας, πρακτική που η ίδια καταδικάζει, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Ρωμαιοκαθολικού κρατισμού και των φονταμενταλιστικών φανατισμών.

Μελανό σημείο παραμένει, μέσα στο διχαστικό αυτό κλίμα, ότι επιχειρήθηκε η εμπλοκή τού κατά το Σύνταγμα ρυθμιστή του πολιτεύματος, ο οποίος όμως άμεσα έδειξε «κίτρινη κάρτα» στους κομιστές των υπογραφών, επισημαίνοντας ότι η συλλογή τους είναι εκτός της νομιμοποιημένης διαδικασίας και η διεκδίκηση δημοψηφίσματος, εκτός των νόμων και του Συντάγματος.

Αλλωστε, να θυμίσουμε στους ζηλωτές εγκόσμιας εξουσίας, ότι πολλά άλλα φαίνεται ότι έχουν να κάνουν σε τομείς, όπως για παράδειγμα το «ξεμάτιασμα» χωριών, η άρση επιτιμίων, αφορισμών και εξορκισμών. Και αν θέλουν, ας συμπαρασταθούν στους αγώνες του λαού για όσα δεινά αντιμετωπίζει. Και με, το μαστίγιο, μάλιστα κατά των κακών δουλεμπόρων του κόσμου.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ