Κυριακή 10 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Να μην ξεχνούν...

Μια είδηση αυτών των ημερών και μια αναφορά μνήμης και σεβασμού, προκάλεσαν το ενδιαφέρον αυτής της στήλης.

Η είδηση αφορά στη δήλωση εκατό Ισραηλινών στρατιωτών ότι δε συμφωνούν με την επιθετική πολιτική της κυβέρνησής τους απέναντι στους Παλαιστίνιους και δε θέλουν να είναι υπαίτιοι για τον εξευτελισμό ενός ολόκληρου λαού.

Η αναφορά μνήμης, εξάλλου, αφορούσε σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΤ, κατά την οποία ο πρόεδρος του Ισραηλιτικού Συμβουλίου στην Ελλάδα αναφέρθηκε στο τρομακτικό ολοκαύτωμα των πολλών χιλιάδων Εβραίων που εξοντώθηκαν στους θαλάμους των αερίων και εξαερώθηκαν στους φούρνους των στρατοπέδων της φρίκης, όπου άλλωστε, αναρίθμητοι αθώοι άνθρωποι των χωρών της Ευρώπης και της Ελλάδας έχασαν τη ζωή τους κάτω από φρικτά βασανιστήρια.

Ο συνειρμός από τις δύο αυτές πρόσφατες αναφορές και ο σχολιασμός μας είναι, ότι οι Εβραίοι που αντιμετώπισαν τότε αυτή τη ναζιστική θηριωδία της γενοκτονίας και έχουν σήμερα το δικό τους κράτος δεν πρέπει να μένουν απαθείς και σιωπηλοί απέναντι στην επιθετικότητα της κυβέρνησής τους κατά του παλαιστινιακού λαού που διεκδικεί τη δική του πατρίδα και το δικαίωμα στη ζωή.

Ούτε πρέπει να ξεχνούν τους βομβαρδισμούς πληθυσμών στη Σάμπρα και Σατίλα, παλιότερα, την εισβολή, τώρα, θωρακισμένων σε παλαιστινιακούς οικισμούς, τις «επιλεκτικές δολοφονίες» που περιλαμβάνει στο «πρόγραμμά» του ο Σαρόν.

Δεν πρέπει να ξεχνούν τα παλιά θύματα, αυτά που κάνουν οι σύγχρονοι θύτες με τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, ή τα στρατόπεδα των αλυσοδεμένων στο «Γκουαντανάμο» που παραπέμπει στις μνήμες των στρατοπέδων εξόντωσης. Γιατί όταν βάζεις φωτιά στο σπίτι του γείτονα κινδυνεύεις να καείς κι εσύ.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ