Κυριακή 3 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Καρναβαλικές πολιτικές «εκτροπές»

Το Τριώδιο άνοιξε και μαζί τα καρναβάλια των απανταχού γυμνών «μουλάτων» και των παρεκτροπών που συνοδεύουν, τα κάτω από τις μάσκες, ψυχόρμητα και απωθημένα.

Αποκριά και πολλαπλασιάζονται αυτόν τον καιρό τα κομματικά καρναβάλια, οι μεταμφιέσεις και τα γαϊτανάκια των διαπλεκομένων και της κινδυνολογίας των παρεκτροπών-«εκτροπών». Ανάμεσά τους πολύ φοριούνται οι χαμαιλεόντειες μεταμφιέσεις των κεντροαριστερών και των κεντροδεξιών καρναβαλίστικων προσφορών και της παγιδευτικής υποκρισίας, κάτω από τις μάσκες πάντοτε. Απ' αυτή την πλευρά οι ημιγυμνικές εμφανίσεις των μαζορετών είναι ειλικρινέστερες προβάλλοντας... γυμνή την αλήθεια.

Υπάρχουν λοιπόν μεταμφιέσεις των πολιτικών σχηματισμών; Υπάρχουν, ασφαλώς, αποκαλύπτοντας τους μηχανισμούς εξαπάτησης των πολιτών, μέσα από τις περιοδικές και ανανεούμενες κρίσεις του καπιταλισμού, τις εσωτερικές αντιθέσεις και βέβαια τις ταξικές συγκρούσεις.

Ετσι, για παράδειγμα, ο ναζισμός μεταμφιέζεται σε πρώτο στάδιο. Εφευρίσκει τον τίτλο εθνικοσοσιαλισμός, οικειοποιείται ως λογότυπο την αρχαία «σβάστικα», τον αγκυλωτό δηλαδή σταυρό, μεταχειρίζεται το κόκκινο και το μαύρο χρώμα στη σημαία, οικειοποιείται τους θρύλους των Νιμπελούγκεν και τις Βαγκνέρειες μουσικές δημιουργίες για να χτίσει το μύθο της καθαρής και ανώτερης αρίας φυλής.

Παλιάτσος καμποτίνος, από την πλευρά του, ο Μουσολίνι, μεταλλάσσεται από την παλιά αριστερή του καταβολή, σε θλιβερό εκφραστή του «Φάτσιο» με το διπλό πελέκι και τους μελανοχίτωνες, ως δουλικός υποτακτικός του Αδόλφου.

Από τους νεότερους της κοσμοκρατορικής αντίληψης, η πλανητική υπερδύναμη μεταμφιέζεται σε εκδικητική νέμεση, καλύπτοντας τα δικά της ανομήματα.

Και ορισμένα πρώην κόμματα ταξικής αντίληψης αποβάλλουν τις μάσκες, κατεβάζουν τις ματωμένες σημαίες, «αποτάσσονται» ιδεολογίες, συντάσσονται με τους βομβαρδισμούς αθώων, υψώνοντας σημαίες ευκαιρίας. - Σας γνωρίσαμε, σας γνωρίσαμε, όπως λένε στο καρναβάλι.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ