Κυριακή 18 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Περί αναρχο-τρομοκρατίας

Παραμερίζοντας την καλλιεργούμενη και διαχεόμενη τρομο-λαγνεία και τρομοφοβία, ας ρίξουμε μια πολύ σύντομη ματιά στα όσα υποστηρίζουν οι μεγάλοι θεωρητικοί των συλλογικών, κοινωνικών, ταξικών αγώνων, καταδικάζοντας τον αναρχισμό.

Ανάμεσα στα πολλά σχετικά βιβλία, συγκαταλέγεται μια ενδιαφέρουσα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», που κυκλοφόρησε το 1982 με τίτλο: «Ο αναρχισμός σήμερα», με βάση σχετική θεωρητική ανάλυση του Γιόχαν Βάιχολντ, (του 1980).

Ο Γερμανός συγγραφέας, με θεωρητική θεμελίωση και συγκεκριμένες αναφορές στους κλασικούς της μαρξιστικής σκέψης και πράξης, αποκαλύπτει, «... τον αντικειμενικά αντεπαναστατικό ρόλο της αναρχο-τρομοκρατίας σε όλες τις παραλλαγές της, (από τους εκτελεστές, τους βομβιστές, τους αναρχοσυνδικαλιστές, τους οπαδούς της "άμεσης δράσης και του αχαλίνωτου αναρχο-αυθορμητισμού"».

Οι παραλλαγές αυτές του αναρχισμού, στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής, κινούνται αντίθετα προς τις δυνάμεις της κοινωνικής προόδου, δηλαδή ενάντια προς τους συλλογικούς κοινωνικούς ταξικούς αγώνες, προσφέροντας έδαφος στις καπιταλιστικές επιδιώξεις.

Το πνεύμα, εξάλλου, αυτοπεριθωριοποίησης μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση του Μπακούνιν: «Η δική μας πάλη, (σ.σ. του αναρχισμού αγιάζει όλα τα μέσα, χωρίς εξαίρεση, το δηλητήριο, το στιλέτο, το σκοινί... Δε δεχόμαστε καμιά άλλη ενέργεια, εκτός από την ατομική τρομοκρατία και την καταστροφή...».

Αυτού τους είδους οι αναρχικοί χαρακτηρίστηκαν από τον Μαρξ και τον Ενγκελς ως: «αλχημιστές της "επανάστασης" που έχουν ακριβώς την ίδια διατάραξη ιδεών και την ίδια στενοκέφαλη προσκόλληση σε έμμονες ιδέες, όπως οι αλχημιστές του παρελθόντος. Επιδίδονται σε ανακαλύψεις που υποτίθεται ότι θα κάνουν επαναστατικά θαύματα: Εμπρηστικές βόμβες, καταστροφικές μηχανές με μαγικές δυνατότητες, εξεγέρσεις που θα 'ναι τόσο πιο θαυματουργές, όσο λιγότερη λογική βάση θα έχουν...».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ