Κυριακή 10 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Καταναλωτικά ΑΔΙΕΞΟΔΑ

Τα πιστωτικά ιδρύματα μοιράζουν αφειδώλευτα καταναλωτικά δάνεια, - πάρε - πάρε κόσμε, για ψώνια, για διακοπές, για ταξίδια, για αυτοκίνητα, για γλέντια, ακόμη και για ρουλέτα και άλλα τυχερά.

Και στα ψιλά γράμματα των συμβάσεων ακολουθούν οι όροι, που δένουν χειροπόδαρα και οδηγούν σε δράματα. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες - που κατά τη δήλωσή τους δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, πλουτίζουν όλο και περισσότερο, ενώ αυτοί που παίρνουν τα δάνεια, σ' αυτό το επίπεδο, φτωχαίνουν και οι υποθήκες τους οδηγούνται σε πλειστηριασμό και τα «δάνεια» αυτοκίνητα, στις μάντρες της εκποίησης.

Πάρε - πάρε κόσμε, γιατί ενώ παρέχονται καταναλωτικά δάνεια, οι κυβερνητικοί παράγοντες, ευθέως, ή πλαγίως προπαγανδίζουν τον περιορισμό τους και την υπερθέρμανση της αγοράς. Συμπτωματικά, αυτές τις ημέρες συνέπεσε η καμπάνια για την αποταμίευσης με την απουσία, όμως των αποταμιευτών, δηλαδή των ανέργων, των απασχολήσιμων, των «ενοικιαζομένων», των χαμηλομεσαίων εισοδημάτων, που απαντούν με το πατροπαράδοτο, «δε θα πάρεις απ' αυτόν που δεν έχει».

Πάρε - πάρε κόσμε. Λόγια απατηλά τη στιγμή που τα μεγάλα αφεντικά των «15», καταλογίζουν στην κυβέρνηση την πολιτική της «δημιουργικής» λογιστικής, την εικονική δηλαδή αποτύπωση της οικονομικής πραγματικότητας των «διπλών βιβλίων», μεθόδευση που ακολουθούν και οι ΕΥΡΩ-μεγάλοι.

Τα έλεγε ο Μαρξ για τις αντιφάσεις και την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Κάποτε τα υπονοούσαν, -παραπλανητικά- και οι σημερινοί «μεταλλαγμένοι» γυρολόγοι προσέλκυσης συμμάχων «εν φιλελευθερισμώ».

Τα αδιέξοδά τους πρέπει να οδηγούν όλο και περισσότερο τις λαϊκές δυνάμεις στη μοναδική ΔΙΕΞΟΔΟ που είναι η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε κοινούς αγώνες που οδηγούν στο κόκκινο της ζωής και της διεκδίκησης.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ