Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
60 χρόνια ΕΠΟΝ

Η Ελλάδα που αγωνίζεται, που διεκδικεί, που αντιστέκεται στην υποτέλεια. Η Ελλάδα των λαϊκών, αγώνων, κατά της βίας, της τρομοκρατίας και των πολέμων της «νέας τάξης» τιμά τα 60 χρόνια από τότε που σε πόλεις, κάμπους και χωριά, ακούστηκε το «πολεμάμε και τραγουδάμε» της ΕΠΟΝ.

Τιμά το ηρωικό παρελθόν και το αγωνιστικό μέλλον, τότε που τα νέα παιδιά της ΟΚΝΕ και οι φίλοι τους και τώρα η ΚΝΕ, μαζί με τους παλιούς, που ήταν τότε παιδιά, βρίσκονται στην πρωτοπορία των αγώνων κατά του ιμπεριαλισμού, των Ευρωπαίων εταίρων και της εγχώριας υποτέλειας.

Η γενιά της ΕΠΟΝ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των καιρών, όταν «άστραψε φως» η Ακροναυπλία και γιγαντώθηκε η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

Στις 5 του Φλεβάρη του 1942 ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων (ΕΑΜ Νέων) και η «ΛΕΥΤΕΡΗ ΝΕΑ» για τα κορίτσια, που διακήρυξαν την ανάγκη συνένωσης, οργάνωσης και κινητοποίησης της νεολαίας στον αγώνα για την επιβίωση και την εθνική ανεξαρτησία, για ένα καλύτερο μέλλον της νέας γενιάς και του λαού μας. Ενα χρόνο αργότερα, με πρόταση του ΕΑΜ Νέων, πραγματοποιείται η ενότητα δέκα οργανώσεων της νεολαίας που πήρε την ονομασία της ΕΠΟΝ.

Τότε, τα νιάτα μπροστά στους αγώνες κατά της αγριότητας του ναζισμού και του επεκτατισμού της τότε «νέας τάξης». Τώρα, κατά της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης» και για έναν άλλο κόσμο, που στον πρώτο ύμνο, κατά την ίδρυση της ΕΠΟΝ, οραματιζόμαστε:

«... Κόσμος νέος θα προβάλει, τις δουλιάς της προκοπής / κι η ειρήνη θα προβάλει / ως την άκρια της Γης...».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ