Κυριακή 18 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Νεοχριστιανοί των πολέμων!

Ο Ανδρέας Λασκαράτος, ο «αφορεσμένος» Κεφαλονίτης, με την καυστική γλώσσα, είναι περισσότερο γνωστός για τα σατιρικά του ποιήματα.

Εκείνο όμως που καταγράφεται στην πλούσια προσφορά του, είναι τα πεζά του κείμενα, ένα από τα οποία με περιγραφές ανθρώπινων χαρακτήρων έχει τον τίτλο «Ιδού ο άνθρωπος».

Σ' ένα, λοιπόν, από τα κείμενα αυτά, ο Λασκαράτος (1811-1901) περιποιείται όλους μαζί, Διαμαρτυρόμενους και Ορθόδοξους και είναι σα να μιλάει προφητικά για τους σημερινούς νεορθόδοξους των πολέμων, δηλαδή τον «ξαναγεννημένο Χριστιανό», της γνωστής «σέχτας» Τζορτζ Μπους και τον συνένοχό του, τον ζηλωτή Τόνι Μπλερ.

Γράφει, λοιπόν, με τη σατιρική του γλώσσα «που κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει» (σ.σ. οποιαδήποτε ομοιότητα με τη σημερινή πραγματικότητα, είναι συμπτωματική):

«... Ο Διαμαρτυρόμενος (Χριστιανός), ξαναφέρνοντας εις τον εαυτόν του τον χριστιανισμόν των πρώτων αιώνων, εξανάγινε Χριστιανός, ως ήτον ο Χριστιανός του καιρού εκείνου. Ως τον τότε νεόφυτον (!) Χριστιανόν, γνωρίζει και τούτος τα της θρησκείας του, και είναι εν γνώσει του που πιστεύει κατ' αντίθεσιν του Καθολικού πατρός του και του Ορθοδόξου θείου του, οι οποίοι πιστεύουνε απάνου στη διαβεβαίωση του παπά τους, όστις και αυτός δε γνωρίζει τίποτε, (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας)».

Αυτοί «οι αναγεννημένοι εις την πίστιν», γράφει περιπαιχτικά ο Λασκαράτος «σπρώχνονται εις τα άκρα» και γίνονται «ηθικοί στηλίτες».

Και αναφερόμενος σ' αυτούς τους μπροστάρηδες των πολέμων, όλων των εποχών τούς χαρακτηρίζει «ως επί το πλείστον πρόβατα του διαόλου, στην ορθόδοξη ποίμνη...».

Αναφερόμενος στα μεγάλα αφεντικά της εποχής του - (σα να λέμε στους σημερινούς τρομοκράτορες) - σχολιάζει: «... είσαι, βασιλεύς, και δίνεις άπονα την υπογραφή σου, σε κάθε ζούρλια του πρωθυπουργού σου. Μα δε βλέπεις οπού έτσι χαντακώνεις το έθνος;).


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ