Κυριακή 6 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Τα έργα βιτρίνας και οι «βεσπασιανές»

You Will have Olympic Games. Have you enough toilets? (σε απλή μετάφραση: Ολυμπιακούς Αγώνες θα έχετε. «Βεσπασιανές», δηλαδή αποχωρητήρια, έχετε;).

Προκλητική, η ερώτηση του ξένου συνομιλητή μας, αλλά και προβληματισμένη η απάντηση, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν, όπως μας λένε, «εθνική υπόθεση», στην οποία καλούνται να συνεισφέρουν και οι... ιερόδουλες.

Αλήθεια, πέρα από τα έργα βιτρίνας, με καθυστερήσεις, αναθεωρήσεις, υπερβάσεις, αναβολές, προχειρότητες, υπάρχουν, δημόσια αποχωρητήρια, «βεσπασιανές» τις είπε με λεπτότητα και ιστορική γνώση ο ξένος φίλος μας, που να ανταποκρίνονται, κυριολεκτικά στις ανάγκες των ιθαγενών και των ξένων επισκεπτών, που «στενεμένοι» καταφεύγουν σε τουαλέτες ξενοδοχείων, καταστημάτων κλπ;

Οι «διευκολύνσεις» αυτές δεν αποτελούν λύση, όπως και οι λίγες χημικές τουαλέτες - «τηλεφωνικοί θάλαμοι» και οι σκοτεινές γωνιές των δρόμων της Αθήνας που παίρνουν τη θέση των χώρων εκείνων όπου «και οι βασιλιάδες πηγαίνουν μόνοι», μαζί με τους σφουγγοκωλάριους... και που θυμίζουν τους παλιούς και όχι πολύ μακρινούς εκείνους καιρούς, όπου φιγουράριζε η απαγορευτική εκείνη φράση: «απαγορεύεται το ουρείν», που συνοδευόταν από μεγάλους σταυρούς, για να οριοθετήσουν το... άβατο, στις μάντρες των οικοπέδων.

Αγώνες, λοιπόν, έχουν την αποκοτιά να έχουμε. «Βεσπασιανές όμως, δηλαδή αποχωρητήρια, δεν έχομε... Η λέξη αυτή προήλθε από το Ρωμαίο εκείνο, αυτοκράτορα, έναν από τους Βεσπασιανούς, που παράλληλα με τις πολεμικές εκστρατείες, δε θεωρούσε ταπεινό να γεμίσει τη Ρώμη με «ανακουφιστήρια» και να μείνει έτσι στην Ιστορία!

Στο αρχαιολογικό Δίον της Μακεδονίας, αλλά και τις εκσκαφές για το μετρό και τις ανασκαφές, εντύπωση προκαλεί το αποχετευτικό σύστημα. Τα έργα, αντίθετα, της βιτρίνας και το μακιγιάρισμα των προσόψεων αποτελούν τις επιλογές εντυπωσιασμού που διαλέγουν οι επίγονοι.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ