Κυριακή 11 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Βάδιζε, άπλωνε ειρηνοδρομία»

Με τους στίχους αυτούς της Μαρούλας Ρώτα, που απήγγειλε ο ειρηνοδρόμος - ηθοποιός Δημ. Παπαγιάννης ανοίγουμε τις μεγάλες ειρηνοδρομίες από το Μαραθώνα στην Αθήνα.

Το ποίημα αυτό αποκτά νέα δύναμη και περιεχόμενο με τις μεγάλες πορείες ειρήνης που θα ξαπλωθούν από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη, από την περιφέρεια στο κέντρο στην τελική διαδρομή Δελφοί - Ολυμπία - Αθήνα.

Ενα μαραθώνιο αθλητικών, πολιτιστικών, πνευματικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, στα πλαίσια της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 2004, που οργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, Ολυμπιονίκες, φορείς και προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Οι εκδηλώσεις αυτές, στη σημερινή συγκυρία, αποκτούν ιδιαίτερη δυναμική σε αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική βάση, καθώς ο πλανητάρχης των πειρατικών τρομοκρατικών πολέμων, πολλαπλασιάζει τις απειλές. Και μάλιστα, στη χώρα μας, βρισκόμαστε στις παραμονές εξελίξεων και μεθοδευμένων, εκλογών, σε συνθήκες επιδείνωσης των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.

Με την αφετηρία των εκδηλώσεών μας αυτών, οι ελεύθεροι στίχοι της Μαρούλας Ρώτα, παρακολουθούν το βάδισμα των ειρηνοδρόμων της δικής μας Ολυμπιάδας, απέναντι στα εμπορευματοποιημένα... υποκατάστατά τους.

Βάδιζε, βάδιζε ειρηνοδρομία/

κι άνοιγε δρόμο όπου φράγμα του μίσους,/

... στ' ανθρωποπάζαρα, όπου σφαχτάρια/

της γης, τα νιάτα εμπορεύονται,/

με όπλα, πυρήνες και αίμα ποτάμια/

οι ανθρωποφάγοι για να θησαυρίζουν...

Κύκλωνε - κύκλωνε ανθρωποθάλασσα,

για να μη βρίσκουν πού να πατήσουν οι ανθρωποφάγοι.

Κύκλωνε - πύκνωνε για να μη βρίσκουν/

πού να κρυφτούνε οι πολεμοκράτες.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ