Κυριακή 4 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ξεπουλήσαμε τον ορυκτό πλούτο

Φωτεινά μυαλά στον τομέα της επιστήμης υπήρξαν στη χώρα μας που έγκαιρα προειδοποιούσαν ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα έπρεπε να στηριχτεί πρώτ' απ' όλα από την απαλλαγή από την ξένη εξάρτηση και δεύτερο από την αξιοποίηση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πόρων.

Από το 1905, ο καθηγητής Κ. Μητσόπουλος στο βιβλίο του: «Το πλουτολογικόν της Ελλάδος» έγραφε:

«Οφείλω να επαναλάβω διά χιλιοστήν φοράν ότι η Ελλάς είναι χώρα μεταλλοφόρος... Η πολιτεία ουδέν έπραξεν στον τομέα αυτό ουδεμίαν λαβούσα φροντίδα, τινί τρόπω δύναται η παραγωγή των μεταλλευμάτων να τετραπλασιασθή και να αναπτυχθή η μεταλλευτική βιομηχανία, όπως υποστήριζε με το βιβλίο του ο Μπίρης».

Αντίθετα με τις επιστημονικές μελέτες και τις υποδείξεις, ο πλούσιος ορυκτός μας πλούτος - που κατά τις εκτιμήσεις του παλιού προέδρου των γεωλόγων Ελλάδος και διεθνούς αυθεντίας Δημήτρη Κισκύρα είναι πλουσιότατος - έγινε αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης και λεηλασίας.

Αναφέρει μάλιστα μεταλλευτικές ζώνες με σαφείς ενδείξεις μολύβδου και ψευδαργύρου, για μη χρωμιούχα και χρωμιούχα σιδηρομεταλλεύματα, μεταλλεύματα χρωμίου και νικελίου, λευκολίθου και αμιάντου, αποθέματα βωξιτών, λατομικών προϊόντων, βαρυτίνης, χρωμίτη, σμύριδας, χαλκούχων, κίσσηρης, θωραϊκής γης, μπεντονίτη, ορυκτών χρωμάτων, γύψου, αμιάντου, μαγγανίου, τάλκη, περλίτη κλπ., κλπ.

Ο Δημήτρης Κισκύρας υποστήριζε ότι ελάχιστες χώρες έχουν τη γεωλογική διάρθρωση της Ελλάδας και τον μεταλλευτικό πλούτο.

Τι έγινε όμως με τον πλούτο αυτό, για τον οποίο από το 1948 είχε μιλήσει ο Τρούμαν, με σαφείς προθέσεις εκμετάλλευσης από το αμερικανικό κεφάλαιο; Και ο Δημήτρης Κισκύρας τόνιζε στις μελέτες του:

«Τα ορυκτά μας πουλιώνται, όπως και παλιότερα στο εξωτερικό, για ένα κομμάτι ψωμί...».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ