Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Αφιερωμένο στα νιάτα των αγώνων

«... Θέλω να ζήσω μόνο μέσα στην αλήθεια... Το ψέμα δεν μπορεί ν' ανέβει τα τριακόσια σκαλοπάτια της Ακροναυπλίας...»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ

Κορυφαίος πρωτοπόρος δάσκαλος, παιδαγωγός, φιλόσοφος και αγωνιστής που μοιράστηκε με το λαό διώξεις και εξορίες, ο Δημήτρης Γληνός αφιέρωσε τη ζωή του για μια πραγματική παιδεία, που εξασφαλίζει το μέλλον των παιδιών σε προοδευτική κατεύθυνση.

Σε ένα γράμμα του από την Ακροναυπλία, προς τον αδελφό του, τόνιζε ότι η νεολαία πρέπει να αντισταθεί στην προσπάθεια της αντίδρασης να τη διαβρώσει «...να μην αφήσει το έδαφος να φύγει κάτω από τα πόδια του. Πρέπει να πατήσει στέρεα, να προσκολληθεί στο έδαφος, στη γη, να ριζώσει στο χώμα, να γίνει ένας βράχος...».

Απευθυνόμενος στη νεολαία τονίζει: «Οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά σας δεν είναι πολλοί, είναι δύο. Είτε θελήσετε να τους αναγνωρίσετε, είτε όχι, είτε προσπαθήσουν να σας το κρύψουν μέσα στην ομίχλη είναι και μένουνε δύο, ή θα πάτε με το μέρος της συντήρησης και της αντίδρασης, ή θα πάτε με το μέρος της επανάστασης...

Αλήθεια! Σκεφτείτε λιγάκι. Από πού έρχεστε σεις παιδιά μου; Από ποια κοινωνικά στρώματα; Πού ανήκετε. Το μεγαλύτερο πλήθος από σας είναι φτωχά παιδιά. Η αστική τάξη βέβαια υψώνει μπροστά στα μάτια όλων σας το τίμημα της προδοσίας. Θέσεις κρατικές, πελατεία, αξιώματα, τίτλους, για να γίνετε οι πνευματικοί στυλοβάτες της. Ενα τραγικό παιδομάζωμα!... Εσείς δε θα προδώσετε την τάξη σας. Θα πάτε με το μέρος των φτωχών και θ' αγωνιστείτε για να θεμελιώσετε τη νέα ζωή...».


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ