Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ της «νέας τάξης»

Ο Αρμαγεδδών είναι ο καταστροφικός εκείνος «άγγελος της αβύσσου». Οπως καταγράφεται στις παραληρηματικές, μεταφυσικές προφητείες της «Αποκάλυψης» του Ιωάννη της Πάτμου.

Στα σύγχρονα χρόνια - και με τη μεταφορική έννοια - ο Αρμαγεδδών, ως έννοια, χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια βιβλική καταστροφή όπως έγινε στη Χιροσίμα, ή θα γίνει σ' έναν πυρηνικό πόλεμο.

Μ' αυτήν την έννοια, θα ονομάζαμε Αρμαγεδδώνα - καταστροφέα της ζωής τον πλανητάρχη της «νέας τάξης». Στους στίχους της «Αποκάλυψης», σε μετάφραση - απόδοση του Γιώργου Σεφέρη, θα καταγράφαμε μερικούς παραλληλισμούς, χωρίς μεταφυσική:

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ της πλανητικής εξουσίας:

Κι έγιναν αστραπές και φωνές και βροντές και σεισμός μεγάλος, τέτοιος που δεν ακούστηκε από τον καιρό που γεννήθηκε επί γης, τόσος μεγάλος σεισμός...

Ο Αδης ακολουθούσε. και τους δόθηκε εξουσία να ξολοθρέψουν το τέταρτο μέρος της γης, με το σπαθί και με την πείνα και με το θανατικό.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ.

Και τ' άστρα τ' ουρανού έπεσαν στη γη, σαν την αγριοσυκιά που σειέται απ' την ανεμοζάλη και ρίχνει το χειμωνιάτικο καρπό της.

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.

Εγινε χαλάζι και φωτιά ανακατωμένα μ' αίμα και ρίχτηκαν στη γη, και το τρίτο από τη γη κατακάηκε, και το τρίτο από τα δέντρα κατακάηκε και κάθε χλωρό χορτάρι κατακάηκε.

ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ - χαλασμός.

Κι έπεσε από τον ουρανό ένας μεγάλος αστέρας που καίγονταν ωσάν λαμπάδα, κι έπεσε στο τρίτο από τους ποταμούς και στις πηγές των νερών.

...Και χτυπήθηκε το τρίτο από τον ήλιο και το τρίτο από το φεγγάρι και το τρίτο από τ' άστρα, για να σκοτεινιάσουν κατά το τρίτο, κι η μέρα κατά το τρίτο να μη φωτίζει και η νύχτα παρόμοια.

Εχουνε βασιλέα τον άγγελο της αβύσσου. Εβραϊκά τ' όνομά του «Αββαδών» κι ελληνικά τ' όνομά του «Απολλύων», «Χαλασμός».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ