Κυριακή 24 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Εξαρτημένα κοινωνικά... αντανακλαστικά

Ο διάσημος φυσιολόγος - καθηγητής Ιβάν Β. Παβλόφ (1849-1936), βραβευμένος με 150 διπλώματα ξένων πανεπιστημίων, της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών, βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ και χαρακτηρισμένος ως «ο πρώτος φυσιολόγος του κόσμου», έμεινε στην ιστορία της επιστήμης ως ο άνθρωπος που διατύπωσε, ...πειραματίστηκε - εκτός των πολλών άλλων - και επιβεβαίωσε τη θεωρία του, των εξαρτημένων αντανακλαστικών.

Κλασικά παρέμειναν τα πειράματά του σε ζώα και στη συνέχεια στους ανθρώπους κατά τα οποία: Εδινε τροφή σ' ένα σκύλο και χτύπαγε ταυτόχρονα ένα καμπανάκι και κατά τη διαδικασία αυτή μετρούσε την ποσότητα του σάλιου και των υγρών του στομάχου.

Μετά από πολλές επαναλήψεις των πειραμάτων ο Παβλόφ δεν έδινε φαγητό, χτυπούσε όμως το καμπανάκι και διαπίστωνε ότι οι εκκρίσεις αυτές - (σ.σ. κατά το τρέχον τα σάλια του) - ήταν το ίδιο αυξημένες, όπως στην κανονική πέψη.

Η θεωρία του Παβλόφ δεν αποτελούσε «παγωμένο δόγμα» αλλά ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής επίπονης έρευνας στη βάση του διαλεκτικού υλισμού με την παρατήρησή του ότι «στον εξελισσόμενο ζωικό κόσμο και βέβαια κατά την ανθρωπογένεση παρατηρείται μια εξαιρετική αύξηση των μηχανισμών της νευρικής λειτουργίας, με επίκεντρο τον εγκεφαλικό φλοιό».

Οι θεωρίες του Παβλόφ είχαν πολλαπλές εφαρμογές στην Ιατρική, στην Ψυχολογία, σε ιατρικές εφαρμογές, γενικά στην επιστήμη, όπως διαπίστωνε η σοβιετική κυβέρνηση που του διέθεσε ένα τεράστιο επιστημονικό συγκρότημα-εργαστήριο.

Στο σημείωμα αυτό των 250 λέξεων δε χωράει περισσότερη ανάπτυξη. «Κατ' αντιδιαστολήν», όμως, η παρατήρηση ότι οι εκμεταλλευτές του κόσμου επιχειρούν να χορτάσουν τον κόσμο με φρέσκο αέρα χτυπώντας μόνο το καμπανάκι των «εξαρτημένων εικονικών αντανακλαστικών».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ