Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Τρομοκράτες των πολέμων

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με θέμα: «Οι σύγχρονες μορφές πολέμου», με εισηγητές τους: Αντώνη Κακαρά, πλοίαρχο ε.α. και τον Δημ. Αλευρομάγειρο, αντιστράτηγο ε.α.

Τόσο οι εισηγήσεις, όσο και οι πολυάριθμες ερωτήσεις και παρεμβάσεις που ακολούθησαν προσδιόρισαν με σαφήνεια το σημερινό χαρακτήρα των τρομοκρατικών πολέμων, που κλιμακώνει η πλανητική δύναμη του κεφαλαίου στο σημερινό στάδιο του ιμπεριαλισμού, της παγκοσμιοποίησης των αγορών, αλλά και των εσωκαπιταλιστικών αντιθέσεων για τη διανομή της λείας.

Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί η κλιμάκωση και το εμπόριο και το λαθρεμπόριο των εξοπλισμών, που μάλιστα χρησιμοποιείται και ως αντιστάθμισμα των περιοδικών κυκλικών κρίσεων, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι φανερό ότι η ανθρωπότητα εμπλέκεται όλο και περισσότερο σ' έναν κύκλο άγριας επιθετικής πολεμικής βίας και ανταγωνισμού των εξοπλισμών σε ποσότητα και ποιότητα και στην αντίστοιχη δαπάνη ιλιγγιωδών ποσών, που αφαιρούνται από την παραγωγή και την ανάπτυξη.

Είναι χαρακτηριστικές σχετικές δηλώσεις του Πούτιν, ότι η χώρα του διαθέτει νέο οπλικό σύστημα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απόλυτο και το οποίο δε θα έχουν για ικανό διάστημα οι άλλες καπιταλιστικές χώρες και το μητροπολιτικό κέντρο της υπερδύναμης και του «αειφόρου» τρομοκρατικού πολέμου.

Με όποιαν έννοια και αν έγιναν οι δηλώσεις αυτές, δεν παύουν να κρύβουν την εμφανέστατη απειλή νέων επικίνδυνων εντάσεων, το κόστος των οποίων πληρώνουν οι λαοί του κόσμου.

Απέναντι στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, στην άγρια εκμετάλλευση, στη βία, στην τρομοκρατία, στην πείνα και τους πειρατικούς πολέμους, πρέπει να αντιταχθεί η δυναμική αντίσταση των λαών σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Οι ασπιρίνες, τα ξόρκια, τα μάγια και οι προφητείες δε φτάνουν.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ