Κυριακή 8 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Διαφωνούν συμφωνούντες για λιτότητα...

Το πολιτικό τσουνάμι του δικομματισμού καλά κρατεί, που σημαίνει ότι οι δυο μονομάχοι, που ουσιαστικά συμφωνούν στη νεοφιλελεύθερη ασυδοσία, την περιοριστική οικονομική πολιτική, την υποταγή στην ευρω-σύναξη και τα μεγάλα αφεντικά της παγκοσμιοποιημένης βίας, παρουσιάζονται μπροστά στις κάμερες ότι βρίσκονται σε εμφύλιο σπαραγμό.

Ανάμεσα στα παλιρροϊκά κύματα και το αντιμάμαλο της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής πολυεπίπεδης κρίσης, όπου «καράβια χάνονται, βαρκούλες ανεμίζουν», επιχειρείται να ξεχαστεί η ουσία των προβλημάτων, δηλαδή η εκμεταλλευτική μανία του καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού.

Να ξεχαστεί, ακόμη, η ομοψυχία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η αποδοχή των θεμελιακών εκείνων συνθηκών όπως του Μάαστριχτ, που οδηγούν διαδοχικά από το κακό στο χειρότερο. Συνομολογούν και αξιοποιούν τις «ντιρεκτίβες» και τις απειλές των Βρυξελλών για παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, για να δικαιολογήσουν τα δικά τους αντιλαϊκά μέτρα. Φαινομενικά διασταυρώνουν τα ξύλινα σπαθιά τους μπροστά στις τηλε-κάμερες, ενώ στα παρασκήνια ομονοούν μπροστά στις ευθύνες τους, που η μία πλευρά τις μεταθέτει στην άλλη.

Και τελικά, τι ακριβώς έγινε, σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για το βασικό μέτοχο και τις διαπλοκές κεφαλαίου και ΜΜΕ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μένει αμετακίνητη στην απόφαση να προωθήσει τη νομοθετική αντιμετώπιση του ζητήματος, προφανώς με «εκπτώσεις» πάνω σε βασικά σημεία, ενώ οι Βρυξέλλες εξακολουθούν ν' αντιδρούν και να μελετούν αντίμετρα, υπερασπιζόμενες την ασυδοσία των διαπλεκομένων.

Με τακτική παπατζήδων - «εδώ παπάς, εκεί παπάς...» στραγγαλίζουν το λαϊκό αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την «υποσυντακτική» ευρωπαϊκή συνθήκη, μ' ένα περιφερόμενο προπαγανδιστικό πούλμαν υπέρ του «ναι».

Και αν το τραπεζικό κεφάλαιο συγκαταλέγεται στο σκληρό πυρήνα του καπιταλισμού ο κ. Γκαργκάνας, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας συγκαταλέγεται στην «αφρόκρεμα» του συστήματος, προετοιμάζοντας το έδαφος για σκληρότερα οικονομικά μέτρα και ειρωνευόμενος τις διεκδικήσεις των εργαζομένων...


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ