Κυριακή 5 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Η διανόηση στο μέτωπο αντίστασης στον ξεπεσμό

Το εύγλωττο σκίτσο δείχνει δύο στρουθοκαμήλους. Η μία, κατά τη συνήθεια που αποδίδεται στα μεγάλα αυτά ορνιθοειδή, κρύβει το κεφάλι της στην άμμο για να μη βλέπει, να μην ακούει όσα συμβαίνουν γύρω της και έτσι να υπομένει παθητικά τα δεινά και να μην ενεργεί. Και η άλλη, διαπορώντας, της παρατηρεί: Και τι θα γινόταν ο κόσμος, αν όλοι ακολουθούσαν τη δική σου στάση;

Τι θα γινόταν πραγματικά ο κόσμος αν οι υγιείς εκείνες δυνάμεις, που πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους απέναντι στα προβλήματα της ζωής, περιχαρακώνονταν σ' ένα φανταστικό κόσμο, αμφαλοσκόπησης, αυτοευνουχισμού, σ' ένα τέλμα μοναξιάς, απραξίας και σιωπής ως «δειλοί, μοιραίοι, κι άβουλοι αντάμα».

Οι σκέψεις αυτές μας συνοδεύουν αυτές τις μέρες που παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον κόσμο των διανοητών, που συνεχίζοντας την παραδειγματική στάση που κράτησαν κατά τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, συμπορεύονται με το ΚΚΕ και τις λαϊκές εκείνες κοινωνικές δυνάμεις που αντιστέκονται στο νέο ολοκληρωτισμό της «νέας τάξης», όπως αναφέρει η Διακήρυξη της Πανελλαδικής Επιτροπής Στήριξης που διακινείται σε όλους τους πνευματικούς χώρους.

Σ'ένα άλλο κείμενο που υπογράφει ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος υπογραμμίζεται: «Στηρίζουμε μόνο τις καθαρές πολιτικές θέσεις στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, την αντίσταση και τον αγώνα, σε βάθος χρόνου, σ' όλους τους χώρους δουλιάς της φτώχειας και της ανεργίας».

Τρεις εξαίρετοι καλλιτέχνες - και ακολουθούν και άλλοι πολλοί - οι Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Διονύσης Τσακνής, τονίζουν στο μήνυμά τους: «Στηρίζουμε σ' αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ για να δυσκολέψουμε όλους όσοι επιβουλεύονται το μέλλον της νέας γενιάς, στην πατρίδα μας...».

Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Ρούσης... «Ξανασμίγω μαζί σας για να δώσω ό,τι μπορώ και να πάρω τη χαρά της προσφοράς μου... Γιατί δεν πάει άλλο... Γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κωφεύει μπροστά στον έσχατο αυτό ξεπεσμό...».

Οι φωνές αντίστασης, πολλαπλασιάζονται. Το ΚΚΕ, με καθαρές θέσεις, αρχές και αξίες ανοίγει το μέτωπο της συλλογικής αντίστασης των κοινωνικών δυνάμεων κατά του ξεπεσμού. ΤΩΡΑ και στο ΜΕΛΛΟΝ.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ