Σάββατο 31 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Σε απολύσεις, διαθεσιμότητες και αναγκαστικές άδειες εργαζομένων προχωρούν τρεις μεγάλες επιχειρήσεις, σε Χαλκίδα και Εύβοια, επικαλούμενες την «κρίση». Συγκεκριμένα, η βιομηχανία κατασκευής πλαστικών σωλήνων «ΠΛΕΞΑΚΟ», στα Οινόφυτα, έχει προχωρήσει ήδη σε 7 διαθεσιμότητες εργαζομένων, ενώ από τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι θα βγάλει σε διαθεσιμότητα άλλους 15 εργαζόμενους για δυο μήνες. Η εργοδοσία της επιχείρησης «ΝΕΟΣΕΤ» προχώρησε σε 10 απολύσεις εργαζομένων (είχαν προηγηθεί άλλες 8) την Παρασκευή 23 του μήνα. Με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων, το σωματείο προχώρησε σε 3ωρες στάσεις εργασίας την Τετάρτη και την Πέμπτη 28 και 29 Γενάρη, αντίστοιχα. Τέλος, η εργοδοσία της ξυλοβιομηχανίας «ΣΕΛΜΑΝ» παρότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, όπως διαρρέει, προτίθεται να προχωρήσει σε αναγκαστικές άδειες (μιας εβδομάδας) στο προσωπικό της παραγωγής.

ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑ «ΚΑΤΣΑΜΑΚΑΣ»: Να σταματήσει η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργατριών στην κονσερβοποιία «Κατσαμάκας» απαίτησαν από κοινού ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Σ. Τσίτσης και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Διαλογή και Ψύξη, Δ. Ροδοβίτου, που επισκέφτηκαν το εργοστάσιο μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας, ύστερα από σχετικές καταγγελίες εργατριών για εργοδοτική αυθαιρεσία του ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, οι εργάτριες εξαναγκάζονταν να εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ, για παράδειγμα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης έφτασε στο σημείο να κλείσει μέσα σε ψυγεία του εργοστασίου, τα οποία λειτουργούσαν, εργάτριες οι οποίες εργάζονται ανασφάλιστες, για να μην τις βρει η Επιθεώρηση Εργασίας.

ΘΡΙΑΣΙΟ: «Ο θάνατος του Μοχάμεντ Ματζίτ αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τις εγκληματικές ευθύνες των εργοδοτών που, με τη στήριξη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αρνούνται να πάρουν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων». Τα παραπάνω καταγγέλλει σε ανακοίνωση η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στην Ελευσίνα, όπου ο μετανάστης οικοδόμος πακιστανικής καταγωγής έχασε τη ζωή του όταν έσπασε το μαδέρι της οικοδομής και βρέθηκε στο κενό από τον τρίτο όροφο.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΕΣ: Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν την περασμένη Κυριακή οι συνταξιούχοι εφημεριδοπώλες και υπάλληλοι πρακτορείων. Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χρ. Πισπιρίγκος στηλίτευσε τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο 3655 που αφαιρεί δικαιώματα και πόρους από τα Ταμεία, ενώ χειροτερεύει και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ