Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΙΓΜΕ: Για τρίτη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας τη λύση των προβλημάτων τους και τη διασφάλιση της ύπαρξης του Ινστιτούτου. Σύμφωνα με καταγγελία τους, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει διαπιστώσει και παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας στις εγκαταστάσεις του ΙΓΜΕ.

ΛΑΡΙΣΑ: Με νέα κατάληψη, χτες, του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ, στη Λάρισα, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι απολυμένοι των εργοστασίων «Ραπτέξ», «Γκρουπ Φάσιον»,και «Τέγος», που ξεκίνησαν πριν τρεις εβδομάδες, διεκδικώντας να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ύστερα από το κλείσιμο των τριών εργοστασίων, και το δικαίωμα στη δουλειά. Μεταξύ των άλλων ζητούν οικονομική ενίσχυση, τουλάχιστον, 2.000 ευρώ και να υπάρξει για τους ανέργους του κλάδου ειδική ρύθμιση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει απολυμένους, ηλικίας από 45 ετών που έχουν 4.050 ένσημα, ώστε να ενταχθεί η μεγάλη τους πλειοψηφία σε πρόγραμμα.

ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ: Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν για δεύτερη μέρα σήμερα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» στα Γιάννενα, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (τελευταίο 15ήμερο Απρίλη και μισθός Μάη).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: Κάλεσμα για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στο σωματείο απευθύνει στους συνταξιούχους του Πειραιά η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, καθώς όπως τονίζει το δεδομένο είναι ότι «η σύνταξη θα κατρακυλήσει ακόμα πιο πολύ, η ακρίβεια θα τραβάει ανεξέλεγκτα την ανηφόρα, η ανεργία θα μαστίζει τα παιδιά μας και το Ασφαλιστικό θα κατακρεουργηθεί». «Η δύναμη του εργάτη ή του συνταξιούχου είναι η συμμετοχή του στο σωματείο. Γι' αυτό απευθυνόμαστε τόσο σε αυτούς που δεν είναι γραμμένοι, αλλά και σε αυτούς που δεν είναι γραμμένοι, να έλθουν στο σωματείο, να το πλαισιώσουν και να του δώσουν τη δύναμη που επιβάλλεται», καταλήγει μεταξύ άλλων.

ΙΚΑ: Μόνιμη αναπηρία για πέντε παθήσεις προβλέπει χτεσινή ανακοίνωση του ΙΚΑ. Οι Υγειονομικές Επιτροπές θα καθορίζουν την αναπηρία επ' αόριστον, εφάπαξ δηλαδή κατά την πρώτη εξέταση από την Υγειονομική Επιτροπή, στους πάσχοντες από τις παρακάτω παθήσεις: Σύνδρομο Down - αυτισμός - υψηλού βαθμού νοητική στέρηση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Ακρωτηριαστικές βλάβες άνω ή και κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Φωκομέλειες με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μετά από μεταμόσχευση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενάντια στην πορεία συρρίκνωσης του ναυπηγείου που έχει επιβάλει η γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία - απειλώντας τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά τους δικαιώματα - και απαίτησαν την επιστροφή στο ναυπηγείο των κοντά 200 συναδέλφων τους του τμήματος τροχαίου υλικού, που βρίσκονται υπό διωγμό. Σε ό,τι αφορά το τμήμα τροχαίου υλικού, η γερμανική εργοδοσία, στα πλαίσια των σχεδιασμών της για τεμαχισμό και συρρίκνωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το πούλησε εικονικά σε εταιρεία «φάντασμα». Η «εταιρεία» αυτή τώρα βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης.

ΙΣΑ: Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καταγγέλλει την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζει, στάση των υπουργείων Μεταφορών και Επικοινωνιών, Οικονομίας και Οικονομικών, τα οποία παρακρατούν παρανόμως επί 12 μήνες τις αμοιβές χιλιάδων Παθολόγων και Οφθαλμιάτρων, που εξετάζουν και εκδίδουν τα απαραίτητα για την έκδοση και ανανέωση αδειών οδήγησης πιστοποιητικά υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ