Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΔΕΗ: Νέα απεργία αύριο και αποχή από τις προγραμματισμένες εργασίες το Σαββατοκύριακο 12 και 13/10 κήρυξε το κλαδικό Σωματείο Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας στην Ενέργεια για τους εργαζόμενους στους εργολάβους των δικτύων της ΔΕΗ και των θυγατρικών της (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) στην περιφέρεια Αττικής. Η απεργία είναι συνέχεια της προηγούμενης, στις 4 Οκτώβρη, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία (90% συμμετοχή). Το Συνδικάτο διεκδικεί μεταξύ άλλων άμεση καταβολή δεδουλευμένων, όχι μειώσεις σε μισθούς - μεροκάματα, όχι σε απολύσεις, να ισχύσουν οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι εργολάβοι με τη ΔΕΗ, μόνιμη και σταθερή δουλειά, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

ΜΕΤΡΟ - ΗΣΑΠ: Παράνομη και καταχρηστική κήρυξε το δικαστήριο την προγραμματισμένη για σήμερα 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ έως 3 μ.μ.) της Ενωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ και του Σωματείου Ηλεκτροδηγών με σκοπό την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, ύστερα από προσφυγή της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ. Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ) βρίσκονται από το Γενάρη του 2013 σε επιστράτευση. Οι πλειοψηφίες στην Ενωση Εργαζομένων -ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) συγκροτούν ενιαίο ψηφοδέλτιο- και στο Σωματείο Ηλεκτροδηγών -δυνάμεις προέλευσης ΠΑΣΚ- δεν έκαναν τίποτα για να έχει μαζική συμμετοχή η κινητοποίηση και γενική συνέλευση, ενώ εστίασαν αποκλειστικά στο θέμα της επιστράτευσης. Μετά την απόφαση ανέστειλαν τη στάση εργασίας και καλούν μόνο στη γενική συνέλευση (11 π.μ. ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ). Ομολόγησαν μάλιστα πως η κήρυξη της στάσης ήταν μία επικοινωνιακή τακτική για να προβληθεί το ζήτημα της επιστράτευσης.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Εργατικό ατύχημα έγινε την Τρίτη το μεσημέρι σε έργο κατασκευής γέφυρας στο Περιστέρι Μετσόβου. Ο 50χρονος Αλβανός εργάτης Βλάσι Γκρέμι τραυματίσθηκε στα πλευρά και στο πρόσωπο όταν «λύθηκαν» σιδερόβεργες από γερανοφόρο όχημα που τις μετέφερε. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» όπου και νοσηλεύεται χωρίς ευτυχώς να διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων επισκέφθηκε την Τετάρτη τον τραυματισμένο εργάτη. Μέσα σε λίγα χρόνια έχουν σημειωθεί δύο ακόμη εργατικά ατυχήματα (το ένα θανατηφόρο) σε έργα με τον ίδιο υπεργολάβο.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Με τη δίκη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Τάκη Στρούζα, την Παρασκευή 11 Οκτώβρη, συνεχίζεται η σωρεία διώξεων ενάντια στα στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο νησί. Ο Τάκης Στρούζας αντιμετωπίζει την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης», μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η πολυεθνική «LIDL». Το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή 11 Οκτώβρη, στις 9 το πρωί στα δικαστήρια.

ΟΑΣΘ: Κινητοποίηση σήμερα στις 9 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ, οργανώνουν οι Επιτροπές Ανέργων Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης, για να διεκδικήσουν σβήσιμο προστίμων που έχουν επιβληθεί σε άνεργους γιατί δεν είχαν να πληρώσουν τα εισιτήρια των λεωφορείων καθώς και να απαιτήσουν δωρεάν μετακίνηση με την αστική συγκοινωνία για κάθε άνεργο, φοιτητή και μαθητή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ