Τρίτη 9 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω της λεγόμενης αποκέντρωσης στην εκπαίδευση, αναλαμβάνει όλο και ενεργότερο ρόλο, όχι μόνο στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά και στην είσοδο των ιδιωτών- επιχειρηματιών σε αυτή. Ηδη, οι δήμοι που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ πρωτοστατούν σε αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά με γοργά βήματα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εφαρμογής των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην κατασκευή σχολικών μονάδων. Οι δήμοι, αφού αρχικά ανέλαβαν την αρμοδιότητα εξεύρεσης κατάλληλων χώρων για τη δημιουργία σχολείων, τώρα, σε ρόλο μεσίτη, σχεδιάζουν, με τη συμβολή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) ΑΕ, την παραχώρησή τους στους ιδιώτες.

Ως πρόσχημα σε αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιούν το γεγονός της ακαταλληλότητας πολλών σχολικών μονάδων. Ακαταλληλότητα, για την οποία ευθύνονται οι διοικήσεις των δήμων και ο ΟΣΚ, που με διάφορα προσχήματα προχωρούν στην εγκατάσταση σχολείων σε «κοντέινερ», στη σύμπτυξη αιθουσών, στη λειτουργία σχολείων πάνω από βενζινάδικα, κλπ. Και όλα αυτά, όταν χώροι που έχουν χαρακτηριστεί «σχολικοί», αφήνονται - με ευθύνη δήμων και ΟΣΚ - βορά στα σχέδια των διαφόρων μεγαλοεργολάβων που τους διεκδικούν.

Τα παραδείγματα αυτής της πολιτικής πολλά.

  • Η πρώτη, πιλοτική εφαρμογή του νόμου για τις ΣΔΙΤ προβλέπει 27 δημόσια σχολεία, στα επόμενα 25 χρόνια, να κατασκευαστούν και να διαχειρίζονται από ιδιώτες, σε χώρους που θα παραχωρούνται από τον ΟΣΚ, με το αζημίωτο για τους επιχειρηματίες οι οποίοι θα κερδοσκοπούν απο τη διαχείρησή τους.
  • Στο Δήμο Αθήνας (ΝΔ), χάνονται δεκάδες χώροι σχολικών κτιρίων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το 60ό Γυμνάσιο και Λύκειο, στην οδό Κυψέλης 46, όπου λειτουργεί παράνομα εδώ και τρία χρόνια χώρος στάθμευσης. Το οικόπεδο 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, όπου αν και χαρακτηρισμένος ως χώρος σχολείου, ο ιδιοκτήτης ζητά την αποδέσμευσή του. Στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού, χώρος 2.300 τ.μ. που προοριζόταν για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος δόθηκε σε ιδιώτη για την κατασκευή γκαράζ
  • Και ενώ χάνονται τόσοι χώροι, συνεχίζεται η μίσθωση κτιρίων από τους δήμους. Π.χ., στο Δήμο Χαλανδρίου (ΝΔ) το 4ο Λύκειο στεγάζεται σε κτίριο ιδιώτη, το οποίο έχει μισθώσει η νομαρχία. Στο Δήμο Αθήνας, τα 7ο εσπερινό ΤΕΕ, 6ο ΤΕΕ και 1ο ΣΕΚ στεγάζονται σε μισθωμένο κτίριο ιδιοκτησία του «Συλλόγου Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων», ο οποίος ζητά την έξωση των σχολείων, τον Ιούνη του 2006...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ