Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Ενα από τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα είναι η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του τομέα Υγείας - Πρόνοιας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει την κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και συντελεί στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Αρκετές είναι οι διοικήσεις των δήμων, που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουν διάφορες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής, κύρια μέσα από προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτή τη στιγμή, προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που λειτουργούν στους δήμους και χρηματοδοτούνται από το Γ΄ ΚΠΣ είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι», της «Κοινωνικής Μέριμνας», τα ΚΑΠΗ και Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).

Τα προγράμματα αυτά λειτουργούν από τους δήμους, κατόπιν συγκεκριμένων κυβερνητικών αποφάσεων - τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ - να μεταφερθούν στην Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες που αφορούν τους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας. Ωστόσο, οι υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι είναι υποτυπώδεις και υποκατάστατα των αντίστοιχων τομέων. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μια συστηματική, ολοκληρωμένη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη που έχει ανάγκη ο λαός. Αντίθετα, ρίχνουν «νερό στο μύλο» της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και προωθούν στην ουσία την επιχειρηματικότητα.

Υπάρχουν διοικήσεις δήμων που προωθούν διάφορα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Στο Δήμο Ζωγράφου (ΝΔ) λειτούργησαν το 1997 εξωτερικά ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για αλλοδαπούς, μέσω εθελοντών, που στην πορεία έκλεισαν. Δημιουργήθηκε σχολή εθελοντριών βοηθών υγείας. Από το 1998 σχεδιάζει τη δημιουργία επιχείρησης για ηλικιωμένους - την ονομάζει «Δημοτικό Γηροκομείο» - χρησιμοποιώντας ως κεφάλαιο εκκίνησης τις... συντάξεις! Τα χρήματα δε βρέθηκαν και το πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.
  • Ο Δήμος Κερατσινίου (ΠΑΣΟΚ) έχει δημοτική επιχείρηση με την επωνυμία «Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Προληπτικής Ιατρικής», με σκοπό την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας. Αλλες δραστηριότητές του είναι Συμβουλευτικοί Σταθμοί, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί κλπ. Μέρος των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων λειτουργεί ανταποδοτικά.
  • Στο Δήμο Ηλιούπολης (ΠΑΣΟΚ) λειτουργεί από το 2002 αστική μη κερδοσκοπική εταιρία (ΝΠΙΔ) με την επωνυμία «Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων», με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών μνήμης στον τοπικό ηλικιωμένο πληθυσμό. Εκεί εργάζονται με σύμβαση έργου ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος. Οι άλλοι 7 εργαζόμενοι είναι υπάλληλοι του δήμου και εργάζονται και σε δουλιές εκτός του Κέντρου. Το αποτέλεσμα είναι να μη γίνεται συστηματική και σταθερή παρακολούθηση ακόμη και αυτού του μικρού τμήματος του πληθυσμού...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ