Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Οι επικείμενες τοπικές εκλογές του Οκτώβρη έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Ο εργαζόμενος μπροστά στην κάλπη πρέπει να έχει στο μυαλό του ποιο κόμμα στηρίζει το συγκεκριμένο συνδυασμό, ανεξάρτητα από το προφίλ των επικεφαλής δημάρχων και νομαρχών, ανεξάρτητα πόσο όμορφα και λουστραρισμένα είναι τα τοπικά προγράμματα, ανεξάρτητα από το εάν, για να «θολώσουν τα νερά» ορισμένοι, εμφανίζονται ως «ανεξάρτητοι», ενώ στην πραγματικότητα υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Δεν πρόκειται να υπάρξει - όπως έχει αποδείξει η ιστορία - ούτε ένας εκλογικός συνδυασμός για τα τοπικά όργανα, που να μην έχει άμεση διασύνδεση με κάποιο πολιτικό κόμμα, είτε να στηρίζεται από περισσότερα του ενός κόμματα. Οταν μάλιστα οι εργαζόμενοι ακούν μεγάλα λόγια, ότι ο τάδε συνδυασμός είναι υπεράνω κομμάτων, πρέπει να... κουμπώνονται ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, υπάρχουν και συγκεκριμένα παραδείγματα όπου υποψήφιοι συνδέονται άμεσα με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μπορεί επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου, και άλλοι υποψήφιοι ως σύμβουλοι, να μην ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο κόμμα, να μην ψηφίζουν σταθερά κάποιο κόμμα, να αισθάνονται ανένταχτοι. Αλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα να υποστηρίζουν ότι μπορούν ως υποψήφιοι και ακόμα περισσότερο ως εκλεγμένοι, να διατηρήσουν την ουδετερότητά τους.

Αλλωστε και πριν τις εκλογές όλοι είναι υποχρεωμένοι να τοποθετηθούν για συγκεκριμένες πολιτικές, άρα και για κόμματα που τις ασκούν ή τις υποστηρίζουν ή τις ανέχονται. Πολύ περισσότερο που μετά τις εκλογές οι εκλεγμένοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική των κομμάτων που στηρίζουν ή ανέχονται την επιχειρηματική δράση.

Οσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να ασκήσουν πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με μοναδικό κριτήριο το δικό τους «πιστεύω», με μοναδικό κριτήριο την «ανεξαρτησία» τους από κόμματα, τουλάχιστον υποτιμούν ότι τα κόμματα που θα τους στηρίξουν, γιατί κάποια κόμματα θα τους στηρίξουν, θα έχουν εξασφαλίσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ιδιαίτερα τα κόμματα εξουσίας, ότι την άλλη μέρα από την εκλογή τους δε θα κινηθούν αντίθετα με αυτά, δηλαδή με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Υποτιμούν ότι την άλλη μέρα των εκλογών θα έχουν δύο επιλογές: Ή θα πειθαρχήσουν και θα εφαρμόσουν αντιλαϊκή πολιτική τοπικά, ή θα αντισταθούν, θα καλέσουν το λαό και θα στηρίξουν τα λαϊκά αιτήματα, σε αντίθεση τόσο με τη ΝΔ όσο και με το ΠΑΣΟΚ. Ουδέτερη τοπική πολιτική, όπως ουδέτερη γενικά πολιτική, δεν υπάρχει. Για παράδειγμα ένας δήμαρχος όταν θα κληθεί να εφαρμόσει τις προβλέψεις του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για την επιβολή και είσπραξη φόρων ή θα υλοποιήσει αυτές τις κατευθύνσεις ή θα αντισταθεί και μαζί με το λαϊκό κίνημα θα διεκδικεί. Μέση λύση δεν υπάρχει.

Με αυτό το κριτήριο πρέπει να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Να αποφύγουν τις παγίδες που τους στήνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τους δήθεν ανεξάρτητους που «κατεβάζουν», με σκοπό να δημιουργήσουν «αναχώματα» στην έκφραση της δυσαρέσκειας του λαού απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική τους. Οι τοπικές εκλογές αποτελούν μεγάλη ευκαιρία να καταψηφιστεί τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ και οι ΣΥΝοδοιπόροι τους ακόμα κι αν φορούν το «ανεξάρτητο» προσωπείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ